Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Jakie specjalne warunki obowiązują dla poręczycieli kredytu?

Napisany przez ADMCI4
Znajoma poprosiła mnie, abym wziął za nią poręczenie kredytowe. Chętnie się na to zgadzam, ale chciałbym się jakoś zabezpieczyć. Choć teraz nie potrafię sobie tego wyobrazić, zawsze może zdarzyć się sytuacja, że kredytobiorca nie będzie chciał spłacać rat samodzielnie. W takim przypadku musiałbym wskoczyć ja, co być może nie będzie łatwe, a z mojego punktu widzenia byłoby to po prostu wyrazem przyjaźni. Czy przy zawieraniu umowy istnieją określone warunki, które chronią poręczyciela?

Napisany przez Udo40
Ponieważ dzisiaj poręczenia są udzielane łącznościowo, to niestety nie chroni cię to. Jest to sytuacja, w której jako dodatkowy dłużnik musisz również przejąć spłatę w razie potrzeby, jeśli główny dłużnik nie zapłaci.

Napisany przez 2Escorpio
Udo40 pisze: Ponieważ poręczenia są dzisiaj dokonywane łącznie, niestety nie masz ochrony. Oznacza to, że dołączasz jako dodatkowy kredytobiorca i musisz w razie potrzeby przejąć spłatę, jeśli główny dłużnik nie zapłaci.
Mogę nawet coś dodać. Bank nie wymaga poręczenia dla zabawy, ale dlatego, że zakłada, że kredytobiorca nie spłaci kredytu samodzielnie. Dlatego bank (jeśli kredyt nie jest spłacany) zazwyczaj zwraca się bezpośrednio do poręczyciela. Oznacza to... Poręczyciel nie wkroczy dopiero wtedy, gdy kredytobiorca będzie oficjalnie zbankrutowany, ale od razu.

Napisany przez Udo40
Tak, i ponosi się odpowiedzialność za kredyt tak, jakby się go samemu wzięło. Dlatego zdecydowałbym się najwyżej na poręczenie dla członka rodziny, ale nigdy dla innych osób. Nawet, jeśli jest się bardzo dobrymi przyjaciółmi - znane jest przysłowie mówiące, że przy pieniądzach kończą się przyjaźnie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata