Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Kaba

Napisany przez richard100
Kupuj dzisiaj za mniej niż 300 Fr. Następny cel zakupu: 280 Fr. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez 2cybercrash
Kaba to już zła śliwka kursowa, brak dostatecznych informacji dla akcjonariuszy, nieznane są przyczyny słabości kursu w przyjaznym otoczeniu giełdowym. Już przy 320 trzeba było utrzymać, potem 300, następne wsparcie znajduje się na poziomie 275. Ale wkrótce powinna również nadejść przyjazna tendencja w zauważalnym czasie. Niewłaściwa do handlu, zbyt powolna.

Oto artykuł z FuW. Dla zainteresowanych. :lol: Pozdrowienia Rich Ulrich Graf, Delegat Rady Nadzorczej, o wycenie i planach firmy „Zastanawiam się, czy kupić akcje Kaba” Panie Graf, po ogłoszeniu wyników finansowych za rok 2004/05 miesiąc temu, kurs spadł. Kaba notuje 14% poniżej końcowego wyniku z 2004 roku. Czemu ta słaba prezentacja? Po półrocznym raporcie finansowym w marcu jasno oświadczyliśmy, że drugie półrocze będzie gorsze niż pierwsze, w którym osiągnęliśmy zysk operacyjny w wysokości 65,5 mln franków. Jeśli analiza finansowa i media finansowe rozbudzają oczekiwania rynku, sugerując przed zamknięciem roku EBIT między 135 a 145 mln franków, to nie dziwię się, że mówi się o rozczarowaniu wynikami operacyjnymi. Do tego dochodzi przekonanie, że nasi konkurenci branżowi wkrótce przedstawią lepsze wskaźniki wzrostu niż my. Nasze wskaźniki wzrostu nie były tak duże głównie ze względu na Amerykę. W regionie Residential, w którym nie jesteśmy obecni, wzrost był znaczący, ale nie w obszarze Commercial, w którym działamy. Konkurenci także nie osiągnęli wzrostu. Dodatkowo, w ubiegłym roku otrzymaliśmy duże państwowe zamówienie. W Europie biznes ma się bardzo dobrze, wskaźnik wzrostu wynosi między 6 a 8%. Zyskujemy tu udziały w rynku. Podsumowując, w 2004/05 mieliśmy do czynienia ze słabym wzrostem, co nie przypadło inwestorom do gustu. Czy nie powinniście trochę bardziej wyraźnie stłumić oczywiście zbyt wysokie oczekiwania? Miałem wrażenie, że wyjaśniliśmy to dość jednoznacznie. Po półrocznym raporcie mieliśmy spotkanie z analitykami w naszej włoskiej firmie Silca oraz spotkanie z klientami, podczas których ponownie podkreślaliśmy, że drugie półrocze będzie słabsze. Wygląda na to, że nas nie uwierzyli. Wyraźnie zakłada się, że zawsze przedstawiamy sprawy w złym świetle. Od 2001/02 obrót i zysk operacyjny utrzymują się na podobnym poziomie. To mało przekonujące dla rynku. Wręcz przeciwnie, uważam to za bardzo dobrą wydajność, ponieważ udało nam się zrekompensować spadek wartości dolara z 1,80 do czasowego poziomu poniżej 1,20 franka wyłącznie poprzez organiczny wzrost, zarówno w obrocie, jak i zysku. Obecnie wszyscy zapomnieli, że prawie połowę naszych obrotów i zysków osiągamy w obszarze dolara, nikt już się tym nie interesuje. Akwizycje mogą dać Kaba dodatkowe impulsy wzrostu. Mamy kilka kandydatur do przejęcia i wybór ciągle rośnie. Chodzi o około dziesięć pozycji, z których chętnie skorzystalibyśmy, gdyby to było możliwe. Z pięciu z nich mogłoby to zadziałać w ciągu najbliższego półtora roku. Chodzi o obiekty z obrotem od 50 do 150 mln franków. Nie chcemy jednak popełniać błędów, należy kontynuować skuteczną politykę akwizycyjną z przeszłości. Ostatnio byłem między innymi w tej sprawie w Chinach. Czy strategia pełnego zakresu produktów do kontroli dostępu nadal jest właściwa? Uważamy, że jest absolutnie właściwa, ponieważ tam, gdzie ją wdrożyliśmy i gdzie nadal intensywnie działamy pod marką „Total access”, odnotowujemy wzrost, zwłaszcza w obszarze mechatronicznym, czyli z cyfrowymi zamkami i podzespołami. Tutaj mieliśmy wzrost na poziomie 45% w pierwszym kwartale. giełda zawsze ma rację. Czy inwestorzy coś przeoczyli w przypadku Kaba? Krótkoterminowo giełda nie zawsze ma rację. Jeśli ktoś nie wierzy w Kabę, sprzedaje, i jeśli jest to duża transakcja, wpływa to na kurs spółki typu Mid cap jak Kaba. Długoterminowo giełda ma rację, gdy pomijane są krótkotrwałe wahania. Spadki kursu są okazją do zakupu. A jak Pan to widzi? Zastanawiam się, czy kupić akcje Kaba. Właśnie teraz miałbym do tego prawo. Wywiad: MR

Spadki kursów powtórzyły się dziś poniżej 300 CHF. Ponownie przechwycono spadającą papierową maszynę, wprowadzono do książek. Ale teraz mi wystarczy. Wreszcie dajcie gazu i wznosicie ten samolot!

Dobre szanse na osiągnięcie kursu 320. Pozostaję przy moim celem zakupu na poziomie 280. Czy się uda, czas pokaże. ? Pozdrowienia, Rich

Złożone zlecenie zakupu z limitem 281. Nie szkodzi, jeśli przegapisz, być może jutro. ? Kolejne zlecenie zakupu na NYSE dla firmy NFI z limitem 28.10. Wciąż oczekujące. Pozdrowienia, Rich

Przychodzą informacje. ? Zobaczymy jutro wieczorem. giełda szwajcarska będzie osłabiona jutro po prezentacji Dow Jonesa. Pozdrowienia, Rich

Tak można się mylić. USA na minusie, Japonia mocno na plusie, a Szwajcaria podąża za Japonią. Tak jest dobrze. :lol: Pozdrowienia, Rich

W przypadku Kaby pociąg już odjechał. Moje zlecenie zakupu nr 281 zdaje się oddalać. Nie mam ochoty biec za nim :lol: Okazje do zakupu zawsze się pojawiają. Pozdrowienia, Rich

Pozostań również tutaj na bieżąco ze śledzeniem przebiegu kursu, 300 okazało się silną bazą, jak się spodziewałem, 320 długo się utrzymywało na poziomie stagnacji, dzisiaj niewielki awans do 331. Pierwszym celem jest poziom 340/350. Jest trochę ospałe, ale czy jest wystarczająco cierpliwe do handlu?

Kaba wraca powoli w zasięg. Cena zakupu poniżej 300. Pierwszy raz przegapiłem. Pozdrowienia, Rich

W Kaba siedzę już w pociągu i widzę, że znów jest zrobiona pętla w dół, chyba żeby jeszcze raz nabrać rozpędu? Wydaje się, że dzielnemu lokomotywkom zabrakło tchu podczas podjazdu? Z dobrym rozpędem i kilkoma dodatkowymi pasażerami, którzy porządnie będą rzucać węgiel, uda się pokonać następny podjazd. Następny cel kursu jest już ustalony.

Dzisiaj, 6 marca 2006 r., Kaba ogłosiła nowe wyniki za pierwsze półrocze, prognozy ledwie spełnione. Czysty zysk około 35 mln, przychód około 500 mln. Prawie brak wzrostu w przychodach/zamówieniach. Nowe prognozy obciążone około 7 mln zobowiązaniami emerytalnymi i 3 mln kosztami restrukturyzacji. Stabilne, ale nadal nie jest to rakietowy wynik. Nowy bieżący PE liczę na 16. Kurs prawdopodobnie będzie utrzymywał się w wąskich widełkach, mało perspektyw na wzrost. Nadal uważam Kabe za inwestycję długoterminową. Guru gotówki wyraża optymizm co do kursu. Księga zleceń tylko 340 sprzedać, zero wykonania, zobaczymy jak poniedziałkowi śpiochy zareagują na opublikowane dane? Następnie pierwsze regularne zakupy w okolicach 312 CHF w kierunku 340?

Mam tytuł na oku. Na razie nie mogę zdecydować się na zakup. Obawiam się, że będę musiał zbyt długo zainwestować kapitał przy stosunkowo niewielkim dzieleniu. Poczekam jeszcze. Interesujący produkt z perspektywami na przyszłość. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez beat
Obejrzałem wideo z konferencji analityków. Pan Graf jak zwykle nudziak. Podczas słuchania rozwija się uczucie, że firma ma szanse, które można wykorzystać. Kiedy zapyta się pana Grafa o to, nie widzi się błyszczących oczu, tylko słyszy się: nie należy zbyt wiele oczekiwać, nie jest to takie proste, te tanie chińskie produkty, mamy nadzieję... (W zeszłym roku zawsze była to słaba amerykańska waluta). Program dostosowania grupy ma przynajmniej sensowną nazwę Momentum. Być może za kilka lat odbije się to też na akcjach. Jak już wspomniano, w tym roku jesienią zmieni się dyrektor generalny. Mam nadzieję na świeży powiew... Uważam moją inwestycję w Kabę za solidnie zamrożony kapitał. Odstępuję od zwiększenia udziałów.

Obecnie nie mają pary pod kotłem. Entuzjasta pary znów leży na ziemi na równi 300 i po prostu nie daje rady wzniesienia! Jednakże sytuacja rynkowa jest równie trudna, zimne mrozy i metrowo wysoki śnieg na szynach, trzeba mieć nadzieję na lepszą pogodę. Konieczne jest odśnieżanie przez przełęcz. Co widzę tam? Nawet ptaszki cierpią z powodu zimna, trzeba karmić ptaszki, inaczej umrą z głodu w śniegu i zimnie? Dane w rzeczywistości są dość solidne, tylko minimalnie poniżej prognoz analityków, jednak perspektywy brzmią bardziej sceptycznie niż kiedykolwiek? Przeliczyłem wskaźnik PE dla zysku netto wynoszącego 70 mln CHF na około 14.

Napisany przez beat
Finanse i Gospodarka Data: 08.03.2006 Wydanie: 18 Strona: 22 Dział: A-SZWAJCARIA Kaba potrzebuje zauważalnych impulsów wzrostu Mało "muzyki" w akcjach Przejęcia mogą nadać tempa Osprzęt handlowy zostaje uporządkowany Autor: Manfred Rösch "Kaba cierpi z powodu zaniedbania przez inwestorów", nagłówkowaliśmy w zeszłej jesieni (FuW Nr.84 z 22 października). Nic się od tego czasu nie zmieniło, również nie zmienił się kurs. Mały szczyt, który w styczniu wzrósł do 330 franków, został zniwelowany. Po przedstawieniu wyników za pierwsze półrocze oraz prognoz przez zarząd technologii bezpieczeństwa w poniedziałek, kurs poszedł na południe. W 2005 roku Kaba należała do rzadkich przegranym ze spadkiem o 8,7%, a początek tego roku ze spadkiem o 4% nie wskazuje na to, że rynek znalazł w Kabie poszukiwane aktywa. Czego brakuje? Zgodnie z prognozami zarządu, spodziewany jest spadek zysków w 2005/06 (do 30 czerwca) w porównaniu z poprzednim rokiem. Obniżamy nasze szacunki do około 61 mln franków (zysk z poprzedniego roku wynosił 66 mln franków), co jest prawie równoważne z wynikiem z 2001/02. Wynikowe stosunek cena/zysk 18 jest na poziomie, który zazwyczaj odzwierciedla wysokie oczekiwania co do wzrostu (zysku). Kaba nie jest naprawdę tania, a 1,5% bezpośredniego zwrotu nie wyróżnia się pod tym względem. Obecnie brakuje silników napędowych, które doprowadziłyby Kabę do zadeklarowanych celów średnioterminowych: roczny wzrost organiczny 5-6%, marża EBIT na poziomie 15% oraz średnioroczny wskaźnik wzrostu zysku na akcję w procentach dwucyfrowy. Być może znaczące przejęcie mogłoby ożywić sytuację. Kaba rozważa kilkanaście teczek, w tym trzy bliżej. Chodzi o jednostki o obrocie od około 50 do 150 mln franków. Kaba mogłaby zapłacić cenę do około 150 mln franków bez transakcji kapitałowych. Dług netto zmniejszył się do nieco poniżej dwukrotności EBITDA. Nic nie zostało jeszcze ustalone. Być może dopiero Rudolf Weber, który obejmuje stanowisko dyrektora generalnego od mety roku po Ulrichu Grafie, odniesie sukces. W jego pierwszym roku urzędowania planowane uszczupienie działu sprzedaży w Europie powinno przynieść owoce; projekt poprawy wydajności Momentum kosztuje 3 mln franków i ma obniżyć roczne koszty struktury o 2 mln franków. Weber stoi w obliczu wyzwania dostrojenia Kabę do szybkiego, stałego wzrostu. Dopóki to się nie uda, kurs prawdopodobnie nie wzrośnie znacząco, ale dzięki wysokiemu wolnemu przepływowi gotówki prawdopodobnie również istotnie nie spadnie. Kto wykorzystuje spadki kursu do zakupów, musi cierpliwie inwestować. Kaba osiągnęła wzrost w walutach krajowych w semestrze raportowym tylko o 0,8%. Po raz pierwszy od przejęcia kanadyjskiego Unican w 2001 roku konwersja walut obcych przyniosła korzyści finalne i zaowocowała wzrostem o 2,5% w frankach. Wynik operacyjny był malejący, podobnie jak marża, co tłumaczy się tym, że wynik z poprzedniego roku był zawyżony ze względu na rentowne duże zamówienie. Koszty materiałów wzrosły szczególnie w kluczowym obszarze, a koszty osobowe wzrosły znacząco. Natomiast koszty finansowe zmniejszyły się o połowę, co skutkowało wzrostem zysku o 19%. Na bieżące półrocze oczekuje się wyników na poziomie porównywalnym do semestru porównawczego 2004/05, wyłączając jednorazowe efekty. Ponadto koszty Momentum będą obciążać. Dlatego jest mało prawdopodobne, że wynik z 2004/05 zostanie osiągnięty.

F&W-Chiński: koszty są obciążane przez Moment Czego chce autor przekazać akcjonariuszowi, który prawdopodobnie nie przeczytał raportu rocznego i jego zdaniem trzyma martwy kapitał? W poprzednim roku przynajmniej była wypłata wartości nominalnej. W jakim przedziale może poruszać się kurs? Czy może być zmienny? handlowalny? Akwizycje mają dodać fantazji? Jednakże były one wszystkie bardzo obciążające, a zarząd ciągle nad nimi rozmyśla? Kaba dostarczyła akcjonariuszom świeży bilans z zrozumiałym opisem sytuacji biznesowej i biuletyn z innowacjami technicznymi, ważnymi partnerami i klientami. Zarząd Kaby i produkty są dla mnie zrozumiałe, firma jest solidna i względnie transparentna. Dlatego trzymam akcje Kaby i tak zostanie. Wycena jest uczciwa, z PE około 16. Kaba przedstawiła wyniki za półrocze, z szacowanym PE wynoszącym 16, a nie 18. 18 to stara wartość z przewodnika po akcjach, do której pisarze F&W i tak nie dorastają! Pisarz również nie może przypomnieć sobie, że Kaba w ciężkich latach recesji jako jedna z niewielu firm podwoiła kurs akcji i dlaczego według mediów zeszłoroczny kurs miał nagle przekroczyć 400, również nie wie? Artykuły F&W nigdy mi nie pomogły! (Na marginesie porównanie z Unaxis, którą manipulują już tylko austryjscy hajciarze finansowi, bez żadnych informacji, co tam operacyjnie faktycznie się dzieje, oprócz rozgrywek i oszustw z opcjami, kwestia nadzoru nad giełdą w Szwajcarii, w każdym razie właściciele Bührle zostali oszukani)

Napisany przez beat
cybercrash pisze: F&W-Chiński: koszty będą obciążone przez Momentum
To jest chiński KABA. (Zobacz mój post z 7.3.) Zdaniem cybercrash Ocena jest uczciwa z PE około 16. Kaba przedstawiła wyniki za pierwsze półrocze, rozpatrując przyszłość PE wynosi 16, a nie 18. 18 to stary wartość z przewodnika akcji, na więcej nie stać autorów F&W! PE zawsze jest trudną sprawą, ponieważ zależy od wyboru zmiennych. Przeprowadziłem dwa warianty, które odpowiadają mojej ocenie w przedziale (worst/best). PE 05/06 (przy 61 mln 17,9) (przy 66 mln 16,5) To zależy od tego, jaką wartość zysku przyjmujesz. Twoje PE 05/06 16 wydaje się być nieco optymistyczne. Nie mam nic przeciwko, jeśli tak to wyjdzie. Czy ocena jest uczciwa, to jak zawsze kwestia subiektywna. Brakuje wzrostu. Bez wzrostu zysku kurs nie może wzrosnąć, ponieważ PE byłoby zbyt wysokie obiektywnie. Jeśli teraz zysk spadłby faktycznie do 61 mln, a kurs wzrósłby do 330, PE 05/06 wyniósłoby 19,3. Musi nadal być trochę fantazji.

Muszę skomplementować Cię, Beat, za bardzo solidne i obiektywne rozważania. Widzę w tym starania inwestora, aby zrozumieć, co jego firma może osiągnąć i jaką wartość może mieć. Przecież nie jest zabawnie sprzedać akcji po spadku kursu, tylko po to, aby kilka tygodni/miesięcy później przegapić interesujący rozwój? I to wszystko tylko przez tendencjonalny artykuł w mediach?

Napisany przez beat
Przez delikatne ożywienie KABA ponownie zwróciłem uwagę na tę roślinkę. Pytanie brzmi: Czy dalej pozwolić na rozkład, czy skorzystać z okazji - być może popędu opcji - przejść przez 320 i zanotować honorowy wyjście na zero? Oczywiście kurs mógłby dalej rosnąć, zgodnie z wolą bogów, wskazywałaby na to koniunktura, zwłaszcza nadchodząca zmiana CEO. Ponadto, około 320 zostaje przebity 200-dniowy średni, co także może być znakiem. Jednakże przeciwko temu stoi dolar amerykański. KABA zawsze ma z nim ekstremalne trudności. Ponownie usłyszymy: pracowaliśmy dobrze, ale dolar zabrał nam wszystko. Nic na to nie poradzimy. Naprawdę jestem w rozterce. Wspomnę jeszcze, że trudno mi sobie wyobrazić znaczny wzrost powyżej 330, ponieważ nawet aktualne KGV na poziomie 18 nie jest tanie, a przy 330 byłoby jeszcze wyższe.

Chciałbym również dodać swoją łyżeczkę dziegciu odnośnie Kaby, dobry punkt, dzięki Beat. Różne banki szwajcarskie rozpoczęły emisje call na Kabę, cel pozostaje nieco wątpliwy, ponieważ Kaba musi być zaklasyfikowana do kategorii martwego kapitału. Prawie brak zmienności, prawie niehandlowalne. PE jest raczej na poziomie 16 niż 18, liczby mogą być poprawione, zwłaszcza jeśli przeanalizuje się biuletyn Kaba z wszystkimi znaczącymi klientami i zaawansowanymi rozwiązaniami z zakresu bezpieczeństwa. Zauważam, że Kaba została wypchnięta przeciwko słabemu trendowi Hatchera wśród spółek SMI. Dlatego pozostaję wierny mojemu celowi cenowemu 360/380 z otwartym horyzontem czasowym. Kaba jako jedyna spółka SWX nie skorzystała z bardzo imponującego wyniku kursowego. Tylko dla akcjonariuszy o bardzo/ bardzo/ bardzo wielkiej cierpliwości.

Tendencja kursu w ostatnich tygodniach raczej wskazuje na martwy kapitał...... lub solidną inwestycję. To wohl nichts für Zokker. Jak dzisiaj wygląda kurs? Kaba: Przejęcie CSS nie powinno znacząco wpłynąć na rentowność 05.07.2006 08:44:58, AWP Basic German Zurych (AWP) - Rentowność Kaba Holding AG nie powinna znacząco zmienić się w związku z nadchodzącym przejęciem amerykańskiej firmie Computerized Security Systems Inc (CSS). Założenie, że CSS osiągnie marżę EBIT na poziomie grupy Kaba nie jest błędne, powiedział dyrektor finansowy Werner Stadelmann na zapytanie AWP. Jednakże nie mógł jeszcze podać bardziej szczegółowych informacji, ponieważ transakcja nie została jeszcze sfinalizowana. Kaba musiała w pierwszym półroczu roku obrotowego 2005/06 zmierzyć się ze spadkiem marży EBIT z 13,3% do 12,2%. Niemniej jednak długoterminowo, nadal dąży się do osiągnięcia marży na poziomie 15%. Dla całego roku obrotowego, który zakończył się w czerwcu, Kaba przewiduje zysk netto na poziomie z poprzedniego roku w wysokości 62 mln CHF lub trochę niższy. Dokonane w środę przejęcie CSS nie zmienia tego, wyjaśnił Stadelmann. Stadelmann potwierdził ponadto, że Kaba nadal dąży do wzrostu, zarówno organicznego, jak i poprzez akwizycje. Roczny przychód nowo utworzonej dywizji Safe Locks szacowany na około 100 mln CHF wzmocni już największy obszar Access Systems. W pierwszym semestrze Access Systems przyczynił się do przychodu Kaby na poziomie około 214 mln CHF, co stanowiło około 42% całkowitego przychodu Kaba. Pozdrowienia Rich

Na ten temat fuzji jest nawet mały felieton od guru od krachu, tylko że pomieszał litery s/d na klawiaturze i pisze o Computerises, zabawnie brzmi, co nie? Kaba ma akurat 100 sztuk obrotu w tym ruchliwym porannym dniu wakacyjnym. Może jakiś fundusz albo bank zainteresuje się nowym smakiem Kaby, albo wolą grać w Unaxis-Solar-******?

Kaba zgłosiła strategicznie sensowną transakcję w Chinach. Media i eksperci uważają tę transakcję za pozytywną. Przewidywane jest zwiększenie obrotów i zysków, co przeciwstawia się długotrwałemu obrazowi Kabie asocjowanemu z bezwzględnym brakiem wzrostu. Dzisiejszy kurs akcji niósł się w oryginalny sposób od słabego otwarcia poniżej 300, obecnie około 315. W zdrowym otoczeniu giełdowym cena akcji byłaby powyżej 400. Moim celem jest osiągnięcie poziomu 360/380.

Zauważam, że w tym forum ludzie wolą plotkować o mediach niż handlować. Inwestycje oparte na wartości są tutaj tematem dla około 3 użytkowniczek i użytkowników. Chciałbym teraz zażądać opłaty użytkowej od Salamandra za dość trafne oceny i słabe zaangażowanie osób, które wyraźnie korzystają, a prawie nic nie wniosą poza plotkowaniem zamiast handlowaniem. Uważam, że wielu użytkowniczek i użytkowników, którzy nie przyczyniają się, powinno uiścić opłaty, żeby móc czytać treści. Według mnie, bez opłat powinno być dozwolonych tylko około 6 użytkowniczek i użytkowników. Tak czy inaczej, Kaba chociaż w ogólnie słabym otoczeniu rynkowym przynajmniej jeszcze raz pokonała bardzo mocny opór 330, prawdopodobnie tylko tymczasowo. Na poziomie 338.

Dla mnie to kolejna stracona okazja. Brakowało mi odwagi przy 280. Niestety. Intuicja była prawidłowa, :wink: Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Andi
cybercrash pisze:Zauważam, że w tym forum bardziej rozmawia się o medialnych plotkach niż o handlu. Inwestycje wartościowe są tutaj tematem dla około 3 użytkowniczek lub użytkowników. Muszę teraz wymagać opłaty od Salamander za trafne oceny i słabą aktywność użytkowniczek i użytkowników, którzy ewidentnie czerpią korzyści i praktycznie nic nie wniosą poza plotkowaniem zamiast handlu? Moim zdaniem o wiele więcej użytkowniczek i użytkowników, którzy nie przyczyniają się, powinni uiścić opłatę, aby móc czytać. Według mnie opłata byłaby darmowa tylko dla około 6 użytkowniczek i użytkowników? Oczywiście istnieją różne punkty widzenia! Na przykład jestem z przekonaniem zainwestowany w Precious Woods i ten zaangażowanie, jeśli wszystko pójdzie mniej więcej zgodnie (zarówno u PW, jak i prywatnie u mnie), zostawię na kolejne (horyzont) 10 lat w depozycie. Kilka miesięcy temu również zakupiłem akcje IVF Hartmann. Tutaj nie spodziewam się szybkiego zysku, ale inwestycji lepszej niż na koncie oszczędnościowym i mimo to spokojnego snu. Pozdrowienia Andi

Kaba raportowała nowe liczby, tym razem solidnie i bez rozczarowań. Kurs osiągnął 348. Pozostała/jest jedna partia towaru. Stan ten kilka miesięcy temu znajdował się poniżej 300 z adnotacją. Z powodu braku zainteresowania nie przeprowadzam już ocen. Bardzo dobre wrażenie zrobiło punktualne dostarczenie raportu rocznego do skrzynki pocztowej. Straumann, amatorski hotelarz, mógłby się od nich wiele nauczyć. Doprecyzowano, zysk netto 68 mln w 2006, wskaźnik P/E ok. 15, prognoza na 2007 r., 84 mln.

Napisany przez Simona
Orżniaraz wypłacona kwota nominalna w wysokości Fr. 5,10? Jakie będą wtedy kursy? Pozdrowienia, Simona

Dawno, dawno temu... nie wiem, czy pamiętacie, ale kiedyś była taka sprawa z Kaba, któremu wyznaczyłem cel kursowy 380, bez określonego limitu czasowego, daleko w przyszłość, tak daleko, jak oko sięga lub nawet dalej... a dzisiaj, 8 stycznia 2007 roku n.e., ten cel kursowy zadebiutował na giełdzie, kto by pomyślał. Krótko mówiąc, trwało i trwało, aż w końcu został po prostu zdezaktualizowany. Nie nadaje się do transakcji.

Suwenir po raz pierwszy od 5 lat odważył się wzrosnąć do poziomu 400. Wydaje się, że jest wystarczająco dużo energii do przekroczenia tego poziomu. Wszelki czas najwyższy, około 7 lat temu, to było ponad 600 franków Szwajcarskich.

Napisany przez Simona
Gratulacje z okazji ruchu - przypominam sobie tamten post, to było naprawdę dawno temu. Wtedy byliśmy jeszcze w klubie vis a vis. :wink: To były czasy... Pozdrowienia, Simona

Dziś informacja o Kaba, że w Indiach zostały założone ważne nowe segmenty rynkowe. Może być postrzegane jako rynek wzrostu. Pomaga dziś kursowi ponownie pokonać próg 400, może trwale? Po prostu pozostaw to, dobrze się trzyma na rynku i na pewno nie jest przegrzane. Zresztą, w styczniu dostarczyła zwrot wartości nominalnej w wysokości 0,5 CHF/akcja.

Super Tytuł. Produkt łatwy do zrozumienia z coraz większym potencjałem na przyszłość. Niestety, przegapiłem wejście przy 280. Byłem znowu zbyt chciwy, nie chciałem już gonić. Wejście na tym poziomie stoi w sprzeczności z moimi zasadami. W przypadku korekty ten tytuł byłby dla mnie dobry do zakupu. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez beat
Kaba ma po prostu ciągłe potencjalne rozczarowania. Miałem (uzasadnione?) nadzieje na okres po Grafie. Pozostaje tajemnicą. Czasem może też przynieść coś pozytywnego. W dziale drzwi widziałem duży potencjał. Ale wygląda na to, że też nie całkowicie. Od dłuższego czasu już nie jestem z nimi i tak pozostanie. Są dostępne bardziej wartościowe akcje.

Interesujące jest to, że na tej dość kompetentnej platformie nie ma żadnego celu zakupu w Dzień Wściekłego Młota, który śmierdzi nadmierną sprzedażą na kilometr, a na którym tempo wzrostu dochodów osiągnęło poziom z 2005 roku! Z czarnowidztwem ma to niewiele wspólnego, jedynie z obiektywną oceną nowoczesnej Globalnej Technologii Młota. Nie było żadnych postów dotyczących ewentualnych zleceń Put lub Call, dlatego moje entuzjazm dla profesjonalizmu pewnych ważniaków na tej platformie pozostaje ograniczony. Znamienny jest również brak jakiegokolwiek celu zakupu w katastrofalnym rynku spadków Młota. Nikt nie zauważa, że różne wskaźniki dochodów spadły poniżej poziomu z 2005 roku, dzięki radosnym atakom przerywania zysków ze strony bankowców, oczywiście w poniedziałek, kiedy i tak zaplanowana jest kawa w salonie snu, czy raczej muszę rozeznać...

Cześć Cybercrash, Mam wrażenie, że trzęsienie ziemi jeszcze się nie skończyło. Miałem na oku poszczególne akcje, ale cena zakupu jest jeszcze daleka. PFE przy 29Fr. SLHN przy 280 oraz ZURN przy 280. Jestem już zainwestowany w te tytuły. Jeśli nie osiągną mojego celu zakupu i cena akcji znowu wzrośnie, to też będzie dla mnie w porządku. Wtedy też będę w to zaangażowany. Mam ograniczone środki gotówkowe, ponieważ nie dokonałem panicznych sprzedaży. Oczywiście regularnie analizuję okazje (KABN przy 280... itp. itd. Decyzje podejmuję w zależności od sytuacji. W takich czasach wyłączam komputer podczas dłuższych przerw i nie denerwuję się. :lol: Chciwość...... Pozdrowienia, Rich

Napisany przez beat
To trochę trudne z celami zakupu. Mam bazę danych, którą pilnie aktualizuję przez cały rok. Oceniłem tam różne akcje na bieżąco (tak jak moja WL). Mogę również przygotować różne listy rankingowe, np. rankingi wskaźników KGV. W skrócie, to wszystko, co obejmują różne biuletyny giełdowe. Ale nie mam kartki, tylko bazę danych, którą można dowolnie analizować. Co to ma wspólnego z celami zakupu Cybercrash? Jak dotąd niewiele. Mam również kategorię Ceny zakupu. W ciągu ostatnich kilku dni korzystałem z niej, aby dokonać zakupów. Teraz jednak okazuje się, że aktualne ceny - przynajmniej częściowo - są poniżej moich cen zakupu. Kupiłem rzeczy, które chciałem, nawet jeśli mogą jeszcze trochę spaść. Teraz moja czasowa strategia zakupu dobiegła końca. Teraz siedzę na mojej kra lodowej z wędką w dziurze i staram się w miarę spontanicznie - w przypadku pojawiających się okazji - złowić SL i podobne osiągnięcia, które i tak są już zbyt tanie.

Szanuj, brawo, tutaj nie śpi się, ale myśli i liczy. Amunicję trzeba oszczędnie i ostrożnie używać, jeśli w ogóle. Masowy atak hakerów, jak ten obecnie trwający, nie może być lekceważony. Jednak długoterminowo oferuje szanse dla inwestorów o mocnych nerwach, którzy dążą do osiągnięcia wartości dochodowych w długim okresie. Kiedy trwa techniczne odbicie, to nie jest odpowiedni moment na zakupy, wtedy stają się one zbyt drogie dla krótkoterminowych spekulacji.

beat pisze: Jest trochę trudno z celami zakupu. Mam również dział Kursy zakupów. W ostatnich dniach korzystałem z nich również po to, aby dokonywać zakupów. Ale teraz jest tak, że bieżące kursy - przynajmniej częściowo - są poniżej moich cen zakupu. .
Wchodziłem też za wcześnie w CIBN. A przynajmniej z dnia 8.3. wydaje się, że w formie dywidendy będę mógł ponownie sprzedać tytuł ze średnio- i długoterminowym zyskiem. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez beat
Oczywiście, chciałbym kupować po najniższej cenie... Czasami udaje mi się dobrze działać w ciągu dnia. Ale to nie przynosi dużo. Jednak nie martwię się tym zbytnio. Jeśli uważam, że dana akcja jest tania ze względu na kurs i sytuację na giełdzie, to kupuję. Tak samo postępuję przy sprzedaży. Nie zawsze można zdobyć ostatniego grosza. Na przykład, kupiłem ABBN za 19,90. Teraz jesteśmy niżej. I co z tego? Uważałem, że 19,90 było w porządku.

Taktycznie jest to prawidłowe, być może należy również rozważyć dokupienie ABB na jeszcze niższym poziomie? Mój wejściowy punkt wciąż wynosi dumne 20,85 CHF. CHF 20 to nie wsparcie! Do Kaba mam jeszcze raport z pudełka pocztowego, to półroczny raport z zyskiem w wysokości 42 mln, prognoza na cały rok była 67 mln w F&W Aktienführer. Podobno nie osiągnięto celu, ale mi się to wcale nie wydaje tak kiepsko. Wyliczone P/E nie jest w każdym razie wyższe niż około 15. Kto chce wyjść w panice, niech ma wolną drogę? Zdaje się, że szybkie perspektywy w indyjskim świecie biznesu zostały już całkowicie zapomniane, duże zamówienie z Francji również zostało całkowicie zignorowane? Na pewno nie chcielibyśmy przekazać niczego pozytywnego, byłoby to całkowicie sprzeczne z trendem rynkowym?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata