Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Canada Life

Napisany przez Wladi
Cześć,

jestem nowy na forum, ale już dużo przeczytałem. Po pierwsze, kilka słów o mnie:

Jestem inżynierem mechanikiem, pracuję jako konstruktor w małym przedsiębiorstwie od roku.

Od roku zastanawiam się nad swoją przyszłością i staram się ustalić, jakie ubezpieczenia i w ogóle jakie zabezpieczenia w życiu potrzebuję. Ostatnio zwróciłem uwagę na MLP przez moje studia. Spędziłem tam wiele godzin i po tym miałem jeszcze więcej pytań. Starano mi się sprzedać połączone ubezpieczenia, np. OC z ubezpieczeniem od nieszczęśliwych wypadków. Pół roku później trafiłem na innego pośrednika, a raczej on trafił na mnie. Krytykował on MLP i to, co mi sprzedawali lub oferowali, i nie był zwolennikiem tych połączonych rzeczy.

Teraz dobry przyjaciel polecił mi jednego ze swoich znajomych (firmę ubezpieczeniową), więc poszedłem tam.

Znowu usłyszałem coś zupełnie innego, i mój umysł nie jest w stanie już właściwie poukładać tych pakietów.

Polecono mi emeryturę w Canada Life, złote depozyty, OC, ubezpieczenie na życie i ewentualnie emeryturę zawodową. Według niego to by mi wystarczyło.

Ale nie znam Canada Life, nie jestem pewien, czy teraz opłaca się inwestować w złoto z uwagi na jego ceny. Co do ubezpieczenia na życie zawodowe, sam nie jestem pewien, czy się opłaca, bo płaciłbym około 60 euro miesięcznie, a po wygaśnięciu pieniądze by przepadły.

Co myślicie, czy pakiet tego trzeciego pośrednika jest właściwy, czy znowu próbuje coś mi wcisnąć, żeby sobie zarobić?

Dziękuję z góry za pomoc.

Pozdrawiam, Władi

Napisany przez Reibold
Cześć Wladi!

Na potrzeby ostatecznej konsultacji te informacje nie są wystarczające. Wiele ważnych kwestii trzeba jeszcze uwzględnić, o których prawdopodobnie rozmawiałeś z trzema doradcami. Na przykład czy jesteś samotny, czy masz dzieci, czy planujesz je mieć, jakie ryzyko jesteś skłonny przyjąć w inwestowaniu pieniędzy itd.

Jednak oczywiste jest, że nawet na podstawie takich informacji każdy doradca może zaproponować nieco inne rozwiązania. Zależy to od osobistych preferencji i doświadczenia.

W każdym przypadku powinieneś jak najszybciej uzyskać ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej oraz ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy. Ponieważ ryzyka objęte tymi ubezpieczeniami mogą doprowadzić cię do ruiny finansowej w przypadku wystąpienia szkody.
Przy czym nie ma znaczenia, czy polisa OC kosztuje rocznie o 5 € więcej czy mniej. Ważne jest, aby dopasować ją do swojej sytuacji życiowej i zabezpieczyć swoje zainteresowania.

W przypadku ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy powinieneś wybrać wysokość renty, która umożliwi ci komfortowe życie w razie poważnych problemów. Proszę pamiętać także o płaceniu składek zdrowotnych, które będziesz musiał kontynuować wtedy. Mogą one nawet wzrosnąć, ponieważ pracodawca odpadnie, który do tej pory płacił za połowę. ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy opłaca się finansowo tylko wtedy, gdy tak naprawdę zachorujesz. A tego oczywiście nie możemy przewidzieć. Jednak jeśli takiego ubezpieczenia nie masz, a choroba wystąpi, może to oznaczać zasiłek socjalny. Dlatego z pewnością będziesz spokojniejszy, jeśli będziesz ubezpieczony!
Mam wiele do czynienia z inżynierami mechaników samochodowych ze względu na moje położenie w pobliżu firmy Audi AG i w trakcie wielu konsultacji znalazłem bardzo korzystne, a jednocześnie dobre oferty. Powinieneś z nich skorzystać! Niemniej jednak zwróć uwagę na różne warunki ubezpieczeń! Istnieją duże różnice!

Jeśli chodzi o zabezpieczenie na starość, warto najpierw sprawdzić oferty swojego pracodawcy. Dzięki funduszowi emerytalnemu pracowniczemu możesz zaoszczędzić na podatkach i składkach społecznych, a pracodawca ponosi odpowiedzialność w przypadku upadku ubezpieczyciela. Jednakże obniżysz w ten sposób swoje świadczenie emerytalne z ubezpieczenia obowiązkowego, ponieważ płacisz mniej do Kasy Emerytalnej.
Dla części prywatnej, która dodatkowo jest rozsądna, istnieje zbyt wiele możliwości, aby na podstawie tak niewielu informacji o Twoich życzeniach polecać konkretne produkty.
Canda Life również oferuje różne taryfy i fundusze. Musiałbyś ujawnić więcej informacji, aby uzyskać wskazówki.

Z poważaniem

Alexander Reibold
Pośrednik ubezpieczeniowy i funduszowy
Neuburg an der Donau
Tel: 08431 901290

Napisany przez Mike Spezi
Cześć Wladi,

Reibold napisał właściwie wszystko istotne w tej sprawie.

Ostatni akapit twojego zapytania, według mnie, jest zupełnie trafny. Jeśli zapytasz jeszcze kilku innych doradców, to jest dość prawdopodobne, że każda z przedstawionych ofert zostanie skrytykowana.

Co do ubezpieczeń majątkowych, podzielam zdanie Reibolda. Kilka euro więcej czy mniej rocznie nie ma tu znaczenia. Liczy się zawartość ubezpieczenia. Nie powinieneś tracić czasu w tej kwestii.

Zupełnie inaczej patrzę na kwestię emerytury.
Przy oczekiwanych kwotach wypłat, w zależności od kwoty inwestycji, łatwo mogą pojawić się różnice wynoszące kilka tysięcy. Tutaj warto poświęcić sobie czas. Błędna decyzja może wyjść bardzo drogo. Na 2-3 miesiące nie ma tu znaczenia.

Co do Canada Live, głównie czyta się pozytywne opinie, jednak trudno jest uzyskać informacje o opłacalności z przeszłości. Również istotne jest to, jak firma finansowa zarządzała środkami klientów przez kilka dziesięcioleci.
Canada Live oferuje głównie produkty funduszowe.
Moim zdaniem produkt funduszowy w ramach ubezpieczenia nie jest pożądany. Ale to oczywiście tylko moje osobiste zdanie i nie ma ogólnej ważności.

Mam dla Ciebie taki pomysł. Zanim każda kolejna wizyta u doradcy bardziej zdezorientuje Cię, a każdy będzie oczerniał ofertę drugiego, stań się sam ekspertem!

Kup najpierw odpowiednie czasopisma branżowe, takie jak Stiftung Finanztest, Focus-Money, euro-Finanzen, Capital itp. i samodzielnie zdobądź wiedzę na temat tej sprawy. Niemal w każdym wydaniu, ze względu na aktualność, znajdziesz interesujące artykuły i oceny dotyczące świadczeń emerytalnych. Dzięki zdobytej wiedzy będziesz miał lepszą pozycję wyjściową do każdej kolejnej rozmowy doradczej i będziesz lepiej przygotowany do kwestionowania ofert produktowych.

Pozdrawiam
Mike

Napisany przez Graufell
Panie Reiboldzie i panie Speci, zaczynam was coraz bardziej lubić. Dokładnie to chciałem teraz napisać.Panie Wladi, stańcie się świadomym (naprawdę dobrze to powiedział pan Speci), poświęćcie kilka tygodni lub miesięcy na poznanie wszystkich możliwości związanych z emeryturą.Jeśli chodzi o ubezpieczenia majątkowe, nie traćcie jednak czasu.Oto szybki link, który krótko przedstawia możliwości związane z emeryturą:Riester-Rente - Porównanie wszystkich form oszczędzania - Test - Stiftung WarentestMusicie zrozumieć, co podpisujecie.

Napisany przez Wladi
Wow, Dziękuję Mike i Alex za szybką odpowiedź.
Dzięki Graufell.

Mam 29 lat i jestem żonaty.
Mam już polisę OC, ale nie mam ubezpieczenia emerytalnego.

W moim przypadku widzę niewiele korzyści z miesięcznej renty. Jasne, mógłbym zacząć wpłacać 100 euro miesięcznie, aby potem otrzymać rentę w wysokości 1500 euro w wieku 67 lat, ale jeśli umrę w wieku 70 lat, to się nie opłaciło. Dla mnie najlepszym rozwiązaniem byłoby otrzymać całą sumę od razu, aby móc od razu cieszyć się emeryturą. W tym kontekście oferuje mi to Canada Life, gdzie mogę zdecydować, czy chcę otrzymywać co miesiąc, czy od razu. Canada Life została mi zaproponowana także z innych powodów. Wkrótce chcę kupić nieruchomość, a zalecenie pośrednika było wpłacić na tę polisę przez rok i następnie przekazać ją bankowi, aby zaoszczędzić przy zakupie nieruchomości.

Co do ubezpieczenia od niezdolności do pracy, nie jestem pewien, czy będę z niego zadowolony. Wpłacanie pieniędzy i nie otrzymywanie nic po upływie okresu. (Jeśli nic mi się nie stanie) I 50 euro, które obecnie płacę za ubezpieczenie od niezdolności do pracy (renta w wysokości 1500 euro), można lepiej zainwestować gdzie indziej. Na przykład w złoto. Ale istnieje także inne podobne ubezpieczenie: ciężkie choroby. Czy to nie jest lepsze?

Co do BAW, pośrednik powiedział, że BAW opłaca się tylko wtedy, gdy mogę sam wybrać dostawcę. A moja firma współpracuje z ERGO (Hamburg Mannheimer).
Jeśli potrzebne są jakiekolwiek informacje ode mnie, po prostu dajcie znać

Dzięki

Pozdrowienia Władi

Witaj Wladi,

Prawo do wyboru formy wykorzystania kapitału nie jest przywilejem CANADA LIVE. Ta opcja jest oferowana praktycznie przez każde ubezpieczenie emerytalne. Samodzielnie możesz zdecydować po zakończeniu umowy, czy chcesz otrzymać wypłatę kapitału czy rentę. Nawet obie opcje są możliwe. Możesz otrzymać część kapitału i w zamian mniejszą rentę. Nawet w momencie korzystania z renty możliwe jest wypłacenie części kapitału. Wtedy wysokość renty zostaje po prostu dostosowana o kwotę wypłaconą. I uwierz mi, jest wiele firm, które z łatwością przebijają Canada Live.

Ubezpieczenie majątkowe nie jest obowiązkowe, ale zdecydowanie zalecane. Tutaj również warto porównać zawartość ofert.

Z mojego punktu widzenia ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy jest ważne! Co czwarty pracownik musi ze względów zdrowotnych odejść z rynku pracy wcześniej. Zabezpieczanie się przed ryzykiem zawsze kosztuje. To decyzja sumienia, której nikt nie może podjąć za Ciebie. Ale potem nie narzekaj na innych, jeśli nie będziesz w stanie spełniać swoich zobowiązań finansowych przy otrzymywaniu niskiej emerytury z tytułu częściowej zdolności do pracy lub będziesz musiał poważnie ograniczyć swoje wydatki. Największa luka w zabezpieczeniu leży zresztą w pierwszych latach zawodowych!

To, co mówi Twój pośrednik w sprawie BAW, nie może zostać bezkomentowane! Niestety, pracodawca może wybrać dostawcę oraz sposób realizacji programu emerytalnego. Jeszcze bardziej irytujące jest to, gdy chodzi o czystą wymianę mojej własnej pensji. Jest to jeszcze bardziej irytujące, gdy przekazuję moje ciężko zarobione pieniądze niewłaściwemu dostawcy. Koncern Ergo faktycznie nie cieszy się opinią sukcesu w tej kwestii.

Jednakże istnieje wiele pracodawców, którzy umożliwiają wybór własnego dostawcy lub sposobu realizacji programu emerytalnego. Wystarczy zapytać! Nigdy nie rozumiałem, dlaczego istnieją takie ograniczenia. To z gruntu nic innego, jak przelew na konto oszczędnościowe z wynagrodzenia. Ale często dochodziło do tajnych umów między szefami i dostawcami usług.

Pozdrawiam,
mike

Napisany przez Wladi
Nie tak, że w ogóle się nie informowałem... Przeczytałem wiele czasopism, naprawdę poświęciłem wiele czasu na czytanie Internetu, tak jak tutaj na forum, gdzie przejrzałem wiele rzeczy. To mi jednak niezbyt pomaga, ponieważ szczerze mówiąc, każde czasopismo twierdzi co innego. Tutaj na forum jest podobnie, ale tutaj osobiście zajmuje się problemem i mogę naprawdę wiele z tego wynieść.

-Według mojego pracodawcy muszę zakończyć moją emerytalną umowę kapitałową tylko z ERGO. Czy nie ma żadnej innej możliwości?

-Canada Life została mi zaproponowana z innego powodu. Wkrótce chcę kupić nieruchomość, a zalecenie pośrednika było takie, aby najpierw zapłacić składkę do tej polisy na rok, a następnie przekazać ją bankowi, co pozwoli zaoszczędzić przy zakupie nieruchomości. Co o tym myślicie, czy to jest dobry sposób?

-Co sądzicie o tym, że zamiast ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy, ubezpieczę się na ciężkie choroby?

Lub jakie pakiet polecilibyście mi? Jak najlepiej zabezpieczyć się na starość, oszczędzać pieniądze (złote depozyty) i kupować nieruchomości?

Mam wynagrodzenie brutto/netto: 3360/2300

Dzięki
Pozdrowienia Wladi

Napisany przez Naseweis

Decyzję, czy po zakończeniu umowy otrzymać rentę czy też całą kwotę kapitału w jednej transzy, można podjąć praktycznie w przypadku wszystkich oferowanych przez firmy ubezpieczeniowe produktów.[/B]

Canada Life zostało mi również zaproponowane z innego powodu. Zamierzam wkrótce kupić nieruchomość, a doradztwo od pośrednika brzmiało, by wpłacić na tę polisę przez rok i wówczas przekazać ją bankowi, co pozwoliłoby zaoszczędzić przy zakupie nieruchomości.

Odradzam to! Polisy na życie/emerytalne zawierane przed 2005 rokiem mogły mieć okres obowiązywania 12 lat. Obecnie takie umowy powinny być zawierane do 60./62. roku życia od 2012 roku
- w przeciwnym razie dochody są w 100% opodatkowane. Dlatego ubezpieczenie na życie/emerytalne nie jest już opłacalne jako finansowanie nieruchomości.

Innymi słowy - nie oszczędzasz nic!

Co do ubezpieczenia od utraty sprawności zawodowej, nie jestem pewien, czy będę z tego zadowolony. Wpłacać pieniądze i po upływie terminu nic nie otrzymać (o ile nic mi się nie stanie). A 50 euro, które płaciłbym teraz za ubezpieczenie od utraty zdolności do pracy (1500,- renta), można zainwestować w coś innego. Na przykład w złoto. Ale istnieje także inne, podobne ubezpieczenie: ciężkie choroby. Czy to nie jest lepsze?

Ups... to dopiero podejście.
A z czego będziesz żył, jeśli faktycznie staniejesz się niezdolny do pracy?
Najprawdopodobniej pozostanie tylko sprzedaż domku.

Co do BAV, doradca powiedział, że BAV będzie opłacalne tylko wtedy, gdy mogę sam wybrać dostawcę. A moja firma współpracuje z ERGO (Hamburg Mannheimer).

Ale oczywiście... pośrednik przecież chce na tobie zarobić, nie robi tego z miłości bliźniego. Twoja firma prawdopodobnie ma grupową umowę z Ergo na lepszych warunkach - i w tym przypadku twój pośrednik nie może dokonać zakupu.

Jeśli potrzebne są jakieś informacje odemnie, po prostu daj znać.

Dziękuję

Pozdrowienia Wladi

Cześć Wladi,

Pozdrowienia Naseweis

Napisany przez Wladi
Hej spryciarzu,

Odradzałbym ci to! W przypadku ubezpieczeń na życie / emerytalnych zawartych przed 2005 rokiem umowa mogła być zawarta na okres 12 lat. Obecnie te umowy powinny być zawierane do 60./62. roku życia od 2012 roku, w przeciwnym przypadku dochody są w 100% opodatkowane. Dlatego ubezpieczenie na życie / emerytalne nie jest już opłacalne dla finansowania budowy.

Innymi słowy - nie oszczędzasz nic!

Co więc mi zalecisz? Najchętniej chciałbym teraz kupić nieruchomość, ale nie mam jeszcze wkładu własnego, co oznacza, że musiałbym finansować 110%. To będzie zbyt drogie, dlatego pośrednik mi to zaproponował.

ups... ale to podejście.
A z czego będziesz żyć, jeśli faktycznie staniesz się niezdolny do pracy?
Wtedy pozostanie chyba tylko sprzedaż domku.

Oczywiście, ale co sądzisz o ubezpieczeniu na poważne choroby?

jasne... pośrednik chce zarobić na tobie, nie robi tego z miłości bliźniego.
Prawdopodobnie twoja firma ma grupową umowę z Ergo na lepszych warunkach - i twój pośrednik nie może zawrzeć tego ubezpieczenia tutaj.

No właśnie, choć dowiedziałem się o ERGO i nie wypadają zbyt dobrze. Nawet większość osób z mojej firmy tego nie robi. Czy istnieje inna możliwość (inne ubezpieczenie emerytalne)

Pozdrowienia, Władi

Napisany przez ADMCI4

Istnieje jednak wiele pracodawców, którzy zapewniają możliwość wyboru własnego dostawcy lub ścieżki wykonania. Po prostu zapytaj! Nigdy nie zrozumiałem dlaczego istnieją te ograniczenia. W końcu w zasadzie niczym innym nie jest to, co przelew do konta oszczędnościowego z pensji. Tutaj jednak często dochodziło do dobrych układów (ciche porozumienie) między szefami kadry a dostawcami.

Pozdrowienia
Mike
...
@ Mike Spezi / Mike Niedermeyer:

Po prostu: Pracodawca ma prawo decydować o dostawcy, ponieważ ponosi odpowiedzialność za emeryturę pracowniczą w firmie.

Cytat: Zgodnie z § 1a BetrAVG pracownicy mają prawo do tego, aby część przyszłych roszczeń płacowych była wykorzystana na emeryturę pracowniczą za pośrednictwem odroczenia płac. Pracodawca ponosi odpowiedzialność za roszczenia związane z emeryturą pracowniczą, nawet jeśli zostanie zawarta polisa ubezpieczeniowa i nie spełnia ona warunków (§ 1 ust. 1 zdanie 3 BetrAVG).
Koniec cytatu
Emerytura pracownicza (bAV) – pułapka dla pracodawcy | Rechtsanwälte Wieck & Hlscher

Cytat: Pracodawca ponosi odpowiedzialność za zobowiązanie świadczeniowe. Jest zobowiązany do świadczeń pomocniczych w ramach odpowiedzialności pobocznej. W rezultacie w razie wypłaty może pojawić się obowiązek uzupełniający pracodawcy. W przypadku ubezpieczeń grupowych i kas emerytalnych kwestia odpowiedzialności jest niemal nieistotna, ponieważ obecnie gwarantują one oprocentowanie na poziomie 2,25% rocznie. W przypadku funduszy emerytalnych ta odpowiedzialność może być istotna w praktyce. Dlatego podlega on również obowiązkowi składek na rzecz Stowarzyszenia Zapobiegania Ubezpieczeniom Emerytalnym.
Koniec cytatu.
Emerytura pracownicza – Wikipedia

Ale to nie problem, panie Niedermeyer. Myślę, że wiele firm nawet nie zdaje sobie sprawy z tego obowiązku.

Cytat od Wladi

- co sądzicie o tym, by zamiast ubezpieczyć się od niezdolności do pracy, ubezpieczyć się na wypadek ciężkiej choroby?

Dzięki
Pozdrowienia, Wladi

@ Wladi:

Ja tego nie popieram! ubezpieczenie na wypadek ciężkiej choroby, nazywane także ubezpieczeniem od chorób dread disease (DD), to tylko ubezpieczenie na wybrane przypadki chorób; nie wszystkie.

Lepiej jest połączyć ubezpieczenie od niezdolności do pracy z ubezpieczeniem DD. Jeśli finansowo nie jest to możliwe, lepiej jest wykupić ubezpieczenie od niezdolności do pracy. ubezpieczenie od niezdolności do pracy zapewnia znacznie szersze zabezpieczenie, jeśli chodzi o ryzyko niezdolności do pracy z powodu choroby. Jeśli chcesz ubezpieczyć się tylko na wypadek zawału serca itp., to wystarczy ubezpieczenie DD. Jeśli jednak dojdzie do sytuacji niezdolności do pracy z powodu przyczyny nieobjętej jedną z ubezpieczonych chorób, nie otrzymasz odszkodowania.

ubezpieczenie DD nie zastępuje ubezpieczenia od niezdolności do pracy, i odwrotnie. Ale świetnie się uzupełniają.

Pozdrowienia

Witaj panie Irmscherze,

miło z Twojej strony! To, że nie rozumiem sensu pewnego ustalenia, nie oznacza automatycznie, że nie wiem, dlaczego te ograniczenia istnieją! BAV wykonuję dość często.
Poza wspomnianymi przez Ciebie przepisami prawa, nigdzie nie jest napisane, że te obietnice ani gwarancje nie pozwalają na różnych dostawców.

Na szczęście nie wszyscy mają takie podejście, że pozwalają tylko na jednego dostawcę lub sposób wykonania. Inaczej sprawa ma się w przypadku dodatkowych porozumień w zakresie zakładowych układów zbiorowych, np. układów zbiorowych pracy, które zostały przyjęte ponad ustawę o emeryturach pracowniczych. Ten fakt dotyczy głównie większych firm.

z poważaniem
mike

Napisany przez ADMCI4
Panie Niedermeyer, sens jest jasny: jeśli pracodawca jest odpowiedzialny wyłącznie za jakość dostawcy, to ma także prawo decydować samodzielnie, który dostawca będzie oferowany w ramach programu emerytalnego pracowniczego w firmie. Jeśli każdy pracownik mógłby przyjść z własną umową emerytalną od spółki XY, bez możliwości sprzeciwu pracodawcy, w firmie powstawałaby masa ryzyk związanych z odpowiedzialnością. Dlatego niektórzy pracodawcy grają na pewność i pozwalają jedynie na udział jednego lub kilku określonych dostawców. Wszystko zależy od odpowiedzialności! To jest również powód, dla którego niektóre przedsiębiorstwa korzystają wyłącznie z usług agentów ubezpieczeniowych lub prawdziwych doradców ubezpieczeniowych (zgodnie z §34d GewO) w kwestiach związanych z programem emerytalnym pracowniczym. Celowo rezygnując z agentów ubezpieczeniowych. Pozdrowienia

Panie Niedermeyer, sens jest jasny: Jeśli pracodawca ponosi odpowiedzialność wyłącznie za jakość dostawcy, to ma także prawo decydować samodzielnie, który dostawca będzie oferowany w ramach świadczeń emerytalnych pracownikom w firmie.

Tak Panie Irmscher, sens ustawodawstwa jest jasny, ale niestety często nie odgrywa kluczowej roli w tym, co faktycznie miało być osiągnięte poprzez regulacje. Czy poważnie twierdzisz, że przy wyborze dostawcy najważniejsza jest jakość dostawcy lub jego produktów?? Czy nawet zapewnienie pracownikowi najlepszej jakości? Twierdzisz, że masz ponad 10-letnie doświadczenie jako makler. Powinieneś to lepiej wiedzieć!

Cytat IRMSCHER FINANZ

Gdyby każdy pracownik przychodził ze swoją własną umową dotyczącą świadczeń emerytalnych od firmy XY, bez możliwości sprzeciwienia się ze strony pracodawcy, to w firmie narastałyby ogromne ryzyka związane z odpowiedzialnością.

To z pewnością zależy od wielkości firmy. Im mniejsza liczba pracowników, tym prostsza różnorodność ofert.

Cytat IRMSCHER FINANZ

Dlatego niektórzy pracodawcy działają ostrożnie i pozwalają tylko jednemu lub tylko garstce określonych dostawców.

W zasadzie nic przeciw temu nie można mieć. Im większa odpowiedzialność, tym bardziej zrozumiała jest ta sytuacja z mojego punktu widzenia.

Cytat IRMSCHER FINANZ

Wszystko sprowadza się do kwestii odpowiedzialności! To również jeden z powodów, dlatego niektóre firmy korzystają wyłącznie z usług maklerów ubezpieczeniowych lub właściwych konsultantów ubezpieczeniowych (zgodnie z §34d Ustawy o działalności ubezpieczeniowej). Celowo rezygnują z agentów ubezpieczeniowych.

Ach Panie Irmscher, przestań sugerować, że próbujesz pozbawić pewną grupę przedstawicieli branży pewnej jakości doradztwa. Nigdy nie zostałem jeszcze odtrącony. Oczywiście nie zawsze da się wygrać, ale moje prezentacje w firmach zawsze cieszyły się dużym zainteresowaniem. Wykonuję swoją pracę już od dłuższego czasu, jeśli Twoje informacje są prawdziwe, dłużej niż Ty. Miałem na stole podpisywane umowy BAV, gdy ci specjaliści nawet nie zrozumieli różnicy między kontrolującym a niekontrolującym wspólnikiem w spółce z o.o., ani fatalnych różnic podatkowych w uznawaniu lub nieuznawaniu wydatków na zabezpieczenie przed organami podatkowymi.
I to tylko przykład spośród wielu.

Pozdrawiam
mike

Napisany przez Wladi
Ok panowie, dziękuję za wyjaśnienie dotyczące BAV. Więc w środę poznam dokładne warunki, jakie nasza firma ma z Ergo, i je tutaj wyjaśnię.

Co do BU, też już wszystko zrozumiałem. Myślę, że najlepiej jest ubezpieczyć się na wszystko, ale mój portfel na to nie wystarczy. W środę dowiem się więcej, gdy pośrednik przedstawi mi kilka firm.

Teraz inne pytania

Zacytowane:
Cześć Ty,
Canada Life była mi również proponowana z innych powodów. Mam zamiar niedługo kupić nieruchomość, a zalecenie pośrednika było wpłacenie na tę polisę na rok i jej przekazanie do banku, co pozwoliło zaoszczędzić przy zakupie nieruchomości.
Co myślicie o tym, czy to dobry sposób?
Tego bym nie polecał! Polisy na życie/rentowe zawarte przed 2005 rokiem mogły być zawierane na okres 12 lat. Dziś takie umowy powinny być zawarte do 60./62. roku życia od 2012 roku, w przeciwnym wypadku dochody są opodatkowane w 100%. Dlatego ubezpieczenia na życie/niepełnosprawność nie są już opłacalne dla finansowania budowy. Innymi słowy - nic nie oszczędzasz!
Co byś mi wtedy polecił? Chciałbym najlepiej teraz kupić nieruchomość, ale nie mam jeszcze wkładu własnego, co oznaczałoby konieczność finansowania w 110%. Jest to zbyt drogie, dlatego pośrednik mi to zaproponował.

Pozdrowienia, Władi

Napisany przez ADMCI4

To zależy zawsze od wielkości firmy. Im mniejsza liczba pracowników, tym prostsza różnorodność ofert.

Panie Niedermeyer, może powinien pan złożyć pozew do sądu administracyjnego, jeśli obecne przepisy dotyczące bAV nie odpowiadają panu. Z mojej strony jedynie starałem się logicznie wyjaśnić, dlaczego przepisy dotyczące bAV są takie, jakie są.
I dyskusja na forum na temat tego, czy te przepisy są właściwe czy nie, nic nie zmieni. Musi pan się z tym pogodzić.

Proszę nie zapominać, że zwłaszcza małe firmy często nie mają żadnych rezerw finansowych na ewentualne sprawy o odpowiedzialność lub nie chcą/mogą na nie zaoszczędzić. Dlatego szczególnie małym firmom zaleca się dokładne zrozumienie odpowiedzialności za bAV i licznych ofert bAV.

Dlatego niektóre firmy korzystają z usług brokera ubezpieczeniowego lub doradcy ubezpieczeniowego (zgodnie z § 34d ust. 1 ustawy o działalności ubezpieczeniowej), co nie ma nic wspólnego z niską jakością doradztwa agentów ubezpieczeniowych. Raczej chodzi o to, aby prawnie zaangażować doradcę. Na szczęście niektórzy dostawcy oferują zwolnienie z odpowiedzialności, zobowiązując się do poniesienia odpowiedzialności na miejscu brokera. Niestety, nie mam wiedzy, jakie jest trwałe zabezpieczenie przed sądem tej zwolnienia.

bAV jest nadal interesującym tematem, który teraz dostatecznie zbadaliśmy.

@ Wladi

Wydaje się, że nie jest pan zadowolony z doradztwa swoich pośredników, jak powinno być. Być może warto jeszcze raz zerknąć na innych doradców w swojej okolicy? Może porównać oferty? Dobrego dentystę przecież też się nie znajduje na każdym rogu.

Pozdrowienia

Napisany przez Wladi
Pan Irmscher,

być może już zauważył Pan, że to mój trzeci pośrednik. Jestem nawet pewien, że gdybym poszedł do kolejnych 10, otrzymałbym 10 różnych opinii. Dlatego postanowiłem zasięgnąć tutaj zupełnie neutralnej opinii, zamiast od pośredników, którzy starają się sprzedać swoje produkty.

Napisany przez ADMCI4
[cytat=Wladi">
Herr Irmscher,

ew. może Pan zauważył, że to jest moje trzecie pośrednictwo. Jestem nawet przekonany, że gdybym odwiedził kolejne 10, to wysłuchałbym 10 innych, różnych opinii.
[/cytat]
Szczerze mówiąc, nie zapisywałem tego. Mogę jednak teraz zapewnić, że również tutaj, na forum, usłyszałby Pan 10 różnych opinii, oczywiście jeśli 10 doradców w ogóle miałoby ochotę odpowiedzieć na Pańską sprawę. Tak więc nie ma różnicy.

Cytat od Wladi

Dlatego tutaj starałem się uzyskać zupełnie neutralną opinię, a nie u pośredników, którzy starają się sprzedać swoje produkty.

Neutralnie, czy raczej za darmo? W każdym razie rada, która nic nie kosztuje, może być równie niewarta, a neutralność poszczególnych uczestników forum jest trudna do oceny z daleka przed ekranem. Dlaczego piszący tutaj musieliby być moralnie lepszymi lub gorszymi doradcami niż ci na zewnątrz?! Tylko dlatego, że tutaj jest za darmo? Być może, ale może też nie.

Jestem tutaj już od jakiegoś czasu i spontanicznie nie przychodzi mi na myśl żaden pytający, który naprawdę znalazł rozwiązanie swojego problemu. Najczęściej miałem wrażenie, że ludzie byli jeszcze bardziej zdezorientowani niż wcześniej.

Prawdopodobnie dostanie Pan tutaj na koniec kilka linków, gdzie może Pan sam się zainformować i zapoznać, i to będzie to. Forum ciężko może zastąpić doradztwo, a opinie uczestników forum musiałby Pan oczywiście tak samo krytycznie poddać w wątpliwość, jak opinie jakichkolwiek doradców; Pan wie... to z darmowym.

Mimo to życzę Panu powodzenia. Być może zdobędzie Pan kilka opinii w innych forach i spróbuje ponownie z 3-5 wybranymi doradcami w swojej okolicy. Bez urazy, to tylko moja skromna opinia.

Pozdrowienia

Napisany przez Naseweis

co byś mi wtedy polecił? Chciałbym teraz najchętniej kupić nieruchomość, ale nie mam jeszcze kapitału własnego, co oznacza, że musiałbym sfinansować ją w 110%. To byłoby zbyt drogie, dlatego pośrednik zaproponował mi to. [/B]

Pozdrowienia, Wladi

Cześć Wladi,

To jest tzw. rachunek na chłopski rozum.

Nawet jeśli wykupisz ubezpieczenie na życie, nadal będzie to finansowanie w wysokości 110%, ponieważ uwzględniana jest tylko wartość wykupu ubezpieczenia.

Pozbądź się swojego pośrednika.

Obecnie istnieją kredyty oprocentowane poniżej 4% efektywnego oprocentowania. Jeśli dochody pasują, możesz otrzymać również finansowanie w wysokości 110%.

Ja bym raczej zasugerował oszczędzanie w ramach umowy oszczędnościowej na mieszkanie.

Pozdrowienia, Wtajemniczony

Napisany przez Wladi

Szczerze mówiąc, nie liczyłem. Niemniej jednak mogę teraz zapewnić, że także tutaj, na forum, usłyszaliby Państwo 10 różnych opinii, oczywiście zakładając, że 10 doradców w ogóle ma ochotę odpowiedzieć na Państwa pytanie. W związku z tym żadnej różnicy.
Neutralnie, czy raczej za darmo? W każdym razie rada, która nic nie kosztuje, może być też nic nie warta

Panie Irmscher, to po co Pan w ogóle jest na tym forum? Przecież tutaj Pan nie dostaje zapłaty, no cóż, z tego punktu widzenia Pana porady nie mają wartości. No cóż, chociaż zadbał Pan o reklamę....

Cytat od IRMSCHER FINANZ

Mimo wszystko życzę powodzenia. Może jeszcze zdobędzie kilka opinii na innych forach, a następnie spróbuje ponownie skorzystać z usług 3-5 wybranych doradców w swojej okolicy. Bez urazy, to tylko moja skromna opinia.

Pozdrowienia

Panie Irmscher, to w takim razie po co w ogóle składać wizytę u pośrednika/doradcy finansowego. Ludzie mogliby po prostu przeczytać kilka czasopism, zajrzeć na kilka stron internetowych i sami podjąć inicjatywę.

Pozdrowienia Wladi

Napisany przez Wladi

Cześć Wladi,

Obecnie istnieją już kredyty oprocentowane poniżej 4 %.
Jeśli dochody pasują, możesz otrzymać nawet finansowanie na 110 %.

Tutaj raczej zasugerowałbym oszczędzanie w ramach umowy oszczędnościowo-budowlanej.

Pozdrowienia, Naseweis

Dzięki Naseweis,

Nie sądzę, że bez wkładu własnego dostałbym finansowanie z oprocentowaniem 4 %. W jaki sposób umowa oszczędnościowo-budowlana jest lepsza?

Pozdrowienia, Wladi

Napisany przez ADMCI4

Panie Irmscher, co Pan robi tutaj na forum?

Cóż, chętnie odpowiem na to pytanie: czysta rozrywka w połączeniu z pewnym uzależnieniem.
A tak, jak ja to widzę, tutaj jest jeszcze kilku innych autorów, którzy mają podobną motywację.

Cytat od Wladi

Tutaj nie płaci się Panu, więc w zasadzie Pańskie porady są nic nie warte według Pana zdania. Cóż, zajął się Pan tu reklamą….

No cóż, wartość moich rad zazwyczaj mogą ocenić tylko pytający lub uczestnicy forum. Jak dotąd, nikt nie skarżył się, wręcz przeciwnie.

W zasadzie chodziło mi tylko o to, aby uświadomić Panu, że prawdziwa wiedza lub jakość nigdy nie są dostarczane za darmo. Zawsze trzeba za to zapłacić pewną cenę. To po prostu zasada gospodarki rynkowej. To, co tutaj otrzymuje Pan, jest zwykle, choć nie zawsze, jedynie zwiastunem.

Cytat od Wladi

Panie Irmscher, po co w ogóle szukać pośrednika/doradcy finansowego. Ludzie muszą tylko przeglądnąć kilka czasopism, obejrzeć kilka linków i sami podjąć inicjatywę.

Pozdrowienia Wladi

W tym forum są zdecydowanie zwolennicy tej filozofii. W zasadzie to nie jest nic złego, ponieważ inwestycja w własną wiedzę zawsze przynosi zyski. Jednakże dowodu na to, że ten sposób postępowania działa tak idealnie i efektywnie dla przeciętnego Kowalskiego, jak doradztwo ode mnie, mi do tej pory zabrakło.

Cytat od Wladi

Dziękuję, Naseweis,

W jaki sposób jest lepsza umowa oszczędnościowa na budowę?

Pozdrowienia Wladi

Chociaż pytanie kierowane było do Naseweisa, chciałbym jednak na nie odpowiedzieć:

- umowa oszczędnościowa na budowę (BSV) będzie prawdopodobnie generować znacznie mniejsze koszty niż Canada Life
- dzięki BSV masz też szansę na uzyskanie korzystnego, podrzędnego kredytu
- oraz budujesz kapitał własny bez wahań wartości

Dlaczego tu w ogóle proponuje się ubezpieczenie w celu finansowania nieruchomości, dla mnie jest to kompletnie niezrozumiałe. Jeśli później ma być wykorzystane jako zamiennik spłaty, istnieją znacznie tańsze alternatywy.

Wątpię również, czy poprzez cesję osiągniesz większe oszczędności odsetkowe w przypadku kredytu, niż zostaną one pożarte przez koszty ubezpieczenia.

Pozdrowienia

Napisany przez Wladi

Dlaczego tutaj w ogóle oferowana jest ubezpieczenie w celu finansowania nieruchomości, jest dla mnie kompletnie niezrozumiałe. Jeśli ma ono być później wykorzystane jako substytut spłaty, istnieją zdecydowanie tańsze alternatywy.

Wątpię także, że przez cesję uzyska się większą oszczędność w odsetkach od kredytu, niż te, które zostaną pożarte przez koszty ubezpieczenia.

Tak, pośrednik przedstawił mi to na przykładzie: Jeśli chcę kupić nieruchomość za 200 000 zł, w najgorszym przypadku zapłacę 6% odsetek + 1% spłaty (12 000 + 2 000), 33,5 lat * 14 000 = 469 000. Jeśli jednak użyję ubezpieczenia jako substytut spłaty, zapłacę za nieruchomość tylko około 350 000 zł.

Jakie według Pana są tańsze alternatywy?

Cytat od IRMSCHER FINANZ

- umowa oszczędnościowa budowlana (BSV) najprawdopodobniej spowoduje znacznie mniejsze koszty niż Canada Life
- z BSV otrzymasz również perspektywę taniego, długoterminowego kredytu
- zbudujesz kapitał własny bez wahania wartości
Pozdrowienia

W jaki sposób BSV jest lepsze? I jak długo muszę wpłacać do BSV, aby otrzymać tańszy kredyt.

Pozdrawiam, Władi

Napisany przez ADMCI4
"
  Also pośrednik policzył mi to na przykładzie: Jeśli chcę kupić nieruchomość za 200 000 zł, w najgorszym przypadku musiałbym zapłacić 6% odsetek + 1% spłaty (12 000+2 000), co daje 33,5 lat*14 000 = 469 000 do spłaty. Ale jeśli użyję ubezpieczenia jako zamiennika spłaty, zapłacę tylko około 350 000 zł za nieruchomość.

Jakie według Państwa byłyby tańsze alternatywy?

Witaj Wladi, ten ton mi się bardziej podoba, a uwierz mi, w Niemczech są zdecydowanie uczciwi i kompetentni doradcy.

Proszę przeczytać ten artykuł na temat ubezpieczeń na życie jako substytutów spłaty:

Cytat:
  W przypadku połączenia ubezpieczenia na życie z pożyczką bez bieżącej spłaty, musiałby być wyraźny i jednoznaczny ostrzeżenie, że kwota wypłaty ubezpieczenia może nie wystarczyć na całkowitą spłatę długu, lub że okres kredytowania zostanie wydłużony, aby osiągnąć wymaganą kwotę. Aby zobrazować skalę tego ryzyka, należałoby pokazać, jakie luki będą pozostawać, jeśli udziały w nadwyżce okażą się na przykład o jeden lub dwa procent niższe niż w momencie zawarcia umowy.
  Koniec cytatu.
  Odszkodowanie w przypadku finansowania przez [url]ubezpieczenie na życie[/url]?

Inwestycje kapitałowe bez płaszcza ubezpieczenia, na przykład [url]Fundusze inwestycyjne[/url], stanowiłyby tańszą alternatywę. Jednak warto wiedzieć, że transakcje różnicowe niosą ze sobą duże ryzyko. Lepiej się z nich wycofać, jeśli czujesz się niepewnie lub nie masz zaufanego doradcy obok siebie.

Cytat od Wladi

Na ile BSV jest lepsze? I jak długo musiałbym wpłacać do BSV, aby uzyskać tańszy [url]kredyt[/url] pod względem oprocentowania.

Pozdrowienia, Wladi

To zależy od kasy oszczędnościowo-budowlanej i wybranego planu. Zazwyczaj około 7 lat. Istnieją również możliwości szybszego uzyskania [url]kredytu[/url], jednak może się to nie opłacać. Być może normalne [url]konto[/url] oszczędnościowe lub książeczka oszczędnościowa są odpowiednie do gromadzenia gwarantowanego kapitału własnego w ciągu najbliższych 3-4 lat. Ale aby to właściwie ocenić, brakuje mi zdolności jasnowidzenia, aby analizować Państwa sytuację finansową przez forum.

Pozdrowienia"

Napisany przez Wladi

Cześć Wladi, ten ton podoba mi się już bardziej i wierz mi, w Niemczech istnieją w rzeczywistości poważni i kompetentni doradcy.

Panie Irmscher, nie chciałem obrazić tonem. Przepraszam, jeśli to zostało źle odebrane. Po prostu chciałem omówić Pańską opinię.

Dziękuję za świetną odpowiedź, która jest naprawdę dobra, ponieważ można ją udokumentować.
Widzisz Panie Irmscher, darmowa rada również może mieć wartość. To zależy tylko od człowieka.

Dziękuję

Pozdrowienia Wladi

Cześć Wladi,

to, co Pan Irmscher i Pan Naseweis tutaj napisali, już było pomocne!
Być może chcesz rozwiązać zbyt wiele spraw jednocześnie.

W zasadzie powinieneś najpierw ustalić, jaką kwotę miesięcznie bez wysiłku i długoterminowo bezpiecznie możesz przeznaczyć na ubezpieczenia/emeryturę/finansowanie/zabezpieczenie zdolności do pracy. Gdy to ustalisz, możesz przejść do następnego kroku i zastanowić się, jak chcesz tę kwotę indywidualnie rozłożyć, czyli ile na emeryturę, na ryzyko itp.

Gdy już się zdecydujesz w tej kwestii, powinieneś zastanowić się, jaki rodzaj inwestora jesteś. Dużo gwarancji oznacza możliwie mniejszy zwrot, ale nie musi być konieczne, duże perspektywy na zysk oznaczają również większe ryzyko, w najgorszym przypadku całkowitą stratę.

Gdy wyjaśnisz wszystkie te punkty dla siebie, możesz również porównywać produkty bezpośrednio między sobą. W przeciwnym razie zawsze będzie to porównywanie jabłek do gruszek. Na przykład Pan Naseweis, Pan Irmscher i Pan Niedermeyer, albo Pan X,Y,Z proponują Ci ofertę na ubezpieczenie emerytalne, gdzie wszystkie warunki umowy są identyczne, takie jak okres trwania, składka, forma inwestycji, itp. Dopiero wtedy będziesz mógł wyciągnąć merytoryczne porównanie.

Finansowanie poprzez spłatę substytucyjną (świadomie używam tu słów, które wszyscy zrozumieją) uważam, podobnie jak Pan Irmscher i Pan Naseweis, za zbyt kosztowne i mało elastyczne. Tutaj nie mogę zgodzić się z Twoim pośrednikiem.

Ogólnie rzecz biorąc, finansowanie budowy/nieruchomości powinno być właściwie realizowane wyłącznie przy własnym kapitale lub zabezpieczeniach.

Ja również widzę w oszczędzaniu na kontraktach oszczędnościowych dobrą możliwość początkowego budowania kapitału własnego. W dobrych kasach oszczędnościowych otrzymuje się od pierwszego dnia odsetki od 3% i więcej. Nie trzeba koniecznie brać z tego pożyczki kontraktowej. To stosunkowo elastyczna możliwość zbudowania podstaw do nabycia nieruchomości o korzystnych warunkach.

Pozdrawiam
mike

Napisany przez ADMCI4
Podwójny post -przepraszam

Napisany przez ADMCI4

Zobacz, Panie Irmscher, darmowa rada też może mieć wartość. To zależy tylko od człowieka.

Dziękuję

Pozdrowienia, Wladi

Właściwie jeszcze nie udzieliłem Państwu konkretnej porady, ale jeśli jesteście już zadowoleni, to już dobrze. Mam nadzieję, że teraz nie byliście zbyt jednostronnie doradzani tutaj. Być może w Państwa przypadku wstrzymanie spłaty jednak ma sens.

Pozdrowienia i powodzenia

Napisany przez Wladi

Właściwie nie udzieliłem ci jeszcze konkretnych wskazówek, ale skoro jesteś zadowolony, to dobrze. Mam tylko nadzieję, że nie byłeś prowadzony tutaj zbyt jednostronnie. W twoim przypadku może jednak mieć sens zawieszenie spłaty.

Pozdrowienia i powodzenia

Dziękuję, to może i był tylko mały podpowiedź, ale dobry pchnięcie. Mam jutro spotkanie z pośrednikiem i zgłoszę mu to, zobaczymy, jak mnie wtedy przekona.
Jeśli jesteście zainteresowani, mogę tutaj o tym poinformować

Pozdrawiam, Wladi

Napisany przez ADMCI4
Więc jeśli nie poinformował Pana o wadach finansowania poprzez zawieszenie spłaty kapitału, można od razu odwołać spotkanie i poszukać nowego pośrednika.

Wyraźnie zaniedbał wtedy swoje obowiązki doradcze!

Pozdrowienia

Tak, Panie Irmscher, tak jest! A co Pan sądzi, ile razy to wciąż się zdarza w branży każdego dnia. Tysiące razy! Czy to z wyliczeń, czy po prostu z własnej niewiedzy. mfg mike

Dziękuję, to była może mała wskazówka, ale dobry pchnięcie. Mam spotkanie z pośrednikiem jutro i zamierzam go z tym skonfrontować, wtedy zobaczę, jak chce mnie przekonać.
Jeśli jesteście zainteresowani, mogę to tutaj opowiedzieć.

Pozdrowienia, Wladi

Tak Wladi, jeśli przedstawisz tutaj konkretne liczby, panowie obecni tutaj będą mogli udzielić konkretnej odpowiedzi. W przeciwnym razie wypowiedzi na temat pozostaną ogólne i nieprzydatne dla Ciebie.

Pozdrawiam
mike

Napisany przez ADMCI4

Tak, Panie Irmscher, tak właśnie jest! A co pan sądzi, jak często to wciąż się zdarza w branży. Tysiące razy! Czy to ze względu na obliczenie, czy po prostu z własnej niewiedzy.

pozdrowienia
mike

Widzi pan, Panie Niedermeyer, dlatego pracuję jako niezależny makler finansowy i ubezpieczeniowy, na własny rachunek, bez przynależności do żadnej dystrybucji, banku, a przede wszystkim ubezpieczyciela.
Po prostu nie chcę mieć do czynienia z takimi typami doradców.

Pozdrowienia

Napisany przez Wladi

Cześć Wladi,

to, co napisali Pan Irmscher i Pan Naseweis, było już pomocne!
Być może próbujesz rozwiązać zbyt wiele spraw jednocześnie.

Tak, zgadza się. Ja także zaczynam od zera, aby uporządkować swoje życie.

Cytat od Mikea Speziego

W zasadzie powinieneś najpierw ustalić, jaką kwotę miesięcznie bez trudu i długoterminowo możesz przeznaczyć na ubezpieczenia / emeryturę / finansowanie / zabezpieczenie dochodu.
Gdy to już ustalisz, możesz przejść do następnego kroku i zastanowić się, jak chcesz indywidualnie podzielić tę kwotę, czyli ile na emeryturę, ryzyko itp.

Jeśli już się nad tym zastanowisz, powinieneś sprawdzić, jaki rodzaj inwestora jesteś. Więcej gwarancji może oznaczać potencjalnie mniejszy zwrot, ale niekoniecznie, wysokie szanse na zysk
oznaczają także większe ryzyko, w najgorszym przypadku całkowitą utratę.

Tak, chciałem 100 zł na emeryturę, 100 zł na złote depozyty, 100 zł na konto oszczędnościowe.
Ale dla obecnej chwili. Jestem pewien, że moje wynagrodzenie będzie stale rosnąć, więc wtedy będę mógł sobie na coś więcej pozwolić.

Cytat od Mikea Speziego

Gdy już ustalisz wszystkie te punkty dla siebie, możesz porównywać produkty bezpośrednio. W przeciwnym razie zawsze będą to porównania jabłek do gruszek. Na przykład Pan Naseweis, Pan Irmscher i Pan Niedermeyer, albo Pan X,Y,Z przedstawiają Ci ofertę emerytalną, gdzie wszystkie warunki umowy pokrywają się, takie jak okres trwania, składka, forma inwestycji, itp. Dopiero wtedy i tylko wtedy będziesz mógł wyciągnąć merytoryczne porównanie.

Finansowanie poprzez spłatę zamienną (świadomie używam słów, które wszyscy rozumieją) uważam, podobnie jak Pan Irmscher i Pan Naseweis, za zbyt kosztowne i mało elastyczne. Nie mogę zgodzić się z Twoim pośrednikiem.

Ogólnie rzecz biorąc, finansowanie budowy / nieruchomości tak naprawdę nie powinno być już realizowane bez wkładu własnego lub zabezpieczeń.

Również uważam, że oszczędzanie w ramach lokaty mieszkaniowej jest dobrą opcją do początkowego zbudowania kapitału własnego. W dobrych kasach oszczędnościowych otrzymuje się od pierwszego dnia i co cent 3% i więcej oprocentowania. Nie trzeba koniecznie wziąć z tego kredytu hipotecznego.
To relatywnie elastyczny sposób na uzyskanie solidnych warunków dla nabycia nieruchomości.

Pozdrawiam
Mike

Tak, zdaję sobie sprawę, że lepiej jest mieć co najmniej 20% wkładu własnego przed sfinansowaniem nieruchomości. Ale moja żona i ja chcemy przeprowadzić się z 2-pokojowego na 3-4 pokojowe mieszkanie. Wtedy zastanawiałem się, czy nie lepiej zainwestować 600-700 euro na czynsz (Hamburg) w odsetki i spłatę. Ale czekać 7-10 lat?

Pozdrowienia Wladi

Zobacz, Panie Niedermeyer, dlatego pracuję jako niezależny makler finansowy i ubezpieczeniowy, na własny rachunek, bez przynależności do żadnej firmy sprzedażowej, banku czy przede wszystkim firmy ubezpieczeniowej.
Po prostu nie chcę dopuszczać do siebie takich doradców.

Pozdrowienia

Ach Panie Irmscher, nie znowu ta stara historia. Sanktus może lśnić nad twoją głową, ale możesz być pewien, że tacy bałwani występują w branży niezależnie od tego, czy są związani z jakąkolwiek grupą zawodową!

Z poważaniem
mike

Napisany przez ADMCI4
I najlepiej można ich gwizdy rozpoznać po ich ciągle bezpodstawnie lekceważącym tonie w publicznym forum.

Dokładnie z tego powodu, Panie Niedermeyer, unikam współpracy z gwizdami wszystkich kolorów i pracuję sam, jak adwokat czy doradca podatkowy.

Pozdrowienia

Nie panie Irmscher, niestety się pan myli. Najlepiej rozpoznać takie osoby po tym, że zupełnie bez powodu odmawiają innym udowodnienia, że mają ten sam lub lepszy poziom w swoim zawodzie.

Pozdrawiam
mike

Napisany przez ADMCI4
Komu co zostało odebrane? Nie widzę tu nic w wątku. Czy chodzi o Ciebie?  
Dobrze, ten wątek stał się trochę niejasny.

Ale poezję lepiej zostawić poetom.
Więc zawsze pozostawajmy rzeczowi i przestrzegajmy netykiety, nie róbmy osobistych aluzji itp.
Dzięki!

Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4

Tak, zgadza się. Ja również zaczynam od zera, aby uporządkować swoje życie.

Tak, chciałem 100,- emerytury, 100,- w depozycie złota, 100,- na koncie oszczędnościowym.

Pozdrowienia Wladi

Cześć Wladi, dlaczego chciałbyś oszczędzać EUR 100 miesięcznie na złocie? To generuje ogromne opłaty transakcyjne i właściwie nic nie zyskujesz. Inwestowanie w złoto jest spekulacyjne. Zazwyczaj złoto służy do zabezpieczenia płynności finansowej przed załamaniem waluty.

Ponieważ według twoich słów zaczynasz od zera, to przyjmuję, że Twoja płynność finansowa będzie stosunkowo niewielka. Jeśli kiedyś będziesz miał kilkadziesiąt tysięcy euro na koncie, wtedy możesz pomyśleć o zabezpieczeniu poprzez złoto.

Ponadto planujesz nabyć nieruchomość za pośrednictwem kredytu. Nieruchomość to złoto w betonie, gdzie możesz także sam zamieszkać. Moim zdaniem, mając długi i jednocześnie złoto w betonie, nie potrzebujesz depozytu złota.

Pozdrowienia

Napisany przez Naseweis
Cześć ludzie,

dlaczego zawsze muszą tu pojawiać się sugestie,
że pośrednicy są rzekomo lepszymi ludźmi.

Czarna owca istnieje wszędzie!

Pozdrowienia Wtórować

Napisany przez sabine75
Owszem, mój post jest tutaj nietematyczny,ale byłoby miło i pomocne, gdyby eksperci tutaj trochę się poukładali. Wiedzą przecież wszyscy sporo, a wojny na bagnety są jakoś dziecinne, nie sądzicie?!

Napisany przez Wladi

Ponadto chcesz nabyć nieruchomość za pomocą długu/kredytu. Nieruchomość to złoto betonu, w którym można również mieszkać. Moim zdaniem, jeśli masz długi i jednocześnie złoto betonu, nie potrzebujesz depozytu złota.

Pozdrowienia

Cześć,

Byłem teraz na rozmowie, a mój doradca przedstawił mi pewien projekt. Chociaż sam jeszcze nie zna zbyt dobrze tego projektu, to brzmi naprawdę interesująco.
Cytat:
Bez kredytów na nieruchomość

Większość ludzi do tej pory znała tylko dwie rozwiązania dla swojej sytuacji mieszkaniowej: albo wynajmowali mieszkanie, albo budowali lub kupowali Dom lub mieszkanie i stawali się właścicielami.

Obie opcje mają swoje zalety i wady. Trzecie rozwiązanie mieszkaniowe łączy zalety wynajmującego z korzyściami, które oferuje właściciel.

Cena zakupu pozostaje niezmieniona przez 25 lat. W tym czasie możesz zakupić obiekt lub po prostu wyprowadzić się jak wynajmujący. Z czynszu i dodatkowego oszczędzania (co najmniej 1,1% rocznie kwoty inwestycji) wynika stała opłata za mieszkanie. Kupujący GenoOptions znajduje się przez maksymalnie 25 lat w fazie najmu i oszczędzania, ciesząc się korzyściami właściciela i elastycznością wynajmującego - z trzymiesięcznym prawem do wypowiedzenia umowy.

GenoSparen - Zawsze pewne mieszkanie

Pozdrowienia Władi

Napisany przez ADMCI4
Cześć Wladi, w świecie finansów podział zdania dotyczący umowy najmu z opcją zakupu, czyli jak to nazywane jest w Genotec - zakupem opcji, jest głęboki. Jedni go potępiają, inni go uwielbiają. Faktem jest, że Genotec działa na rynku już od 9 lat. Oto kilka artykułów przeciwko najmowaniu: Najem z opcją zakupu droższy niż się wydaje - Artykuł - Test Stiftung Warentest Najem z opcją zakupu - Zainteresowani na ławce rezerwowych - Artykuł - Test Stiftung Warentest Artykuły neutralne: Genotec - Wikipedia Nieruchomości zakup z opcją/najem - Prawo kupna na frag-einen-anwalt.de A oto przeciwstawienia: https://www.geno-trade.de/content/pre..._Wikipedia.pdf https://www.geno-trade.de/content/pre...finanztest.pdf W uproszczeniu można powiedzieć: Jeśli chcesz zbudować lub kupić nieruchomość gwarantując sobie konkretne zakończenie, a chcesz wziąć na swoje barki ryzyko finansowe związane z zadłużeniem w banku, to finansowanie nieruchomości jest dla Ciebie odpowiednie. Jeśli konkretny moment nie jest dla Ciebie najważniejszy, ale zależy Ci na tym, by nie mieć długów wobec banku, to zakup opcji w Genotec może być alternatywą. Pamiętaj, że w przypadku Genotec e.G. zostaniesz członkiem, z wszystkimi prawami i obowiązkami. Więcej informacji również tutaj w forum: Link do forum Pozdrowienia

Napisany przez Wladi
Dziękuję za wskazówki.
Szybko je przeczytam

Napisany przez student-uni
Przez 4 lata, średnio wpłacałem około 100 euro miesięcznie na polisę Standard Life.

Po 4 latach z moich 4800 euro stało się około 2400 euro.

Taki bilans otrzymałem w dumnie napisanym liście od Canada Life.

Zadzwoniłem do ubezpieczyciela i zapytałem dlaczego pozostała kwota jest tak mała, czy ma sens zrezygnować z ubezpieczenia.

Otrzymałem odpowiedź, że powodem jest słaby rozwój funduszy plus opłaty. Ale nie ma powodu do rezygnacji z ubezpieczenia, ponieważ jest to specjalne ubezpieczenie rentowne Rürup.

Ponadto, nie można zrezygnować z ubezpieczenia. Można jedynie zawiesić składki.

Mimo to opłaty będą dalej pobierane (z pozostałej kwoty - z moich 2000 euro).

Te 2000 euro można otrzymać dopiero od 67 roku życia.

Do tego czasu Canada Life będzie nadal naliczać opłaty z tych 2000 euro, więc w końcu mogę otrzymać nawet nic.

Według mojego subiektywnego zdania, oceniam ubezpieczenie Canada Life (ubezpieczenie emerytalne Standard Life) jako Bardzo złe i odradzam decydowanie ubezpieczyciela Canada Life.

Napisany przez verschaukelt
Cześć Student,

w zasadzie Canada Life nie jest taka zła... Absicherungen Rürup nie są jednak wypłacane ogólnie - tak samo jak w przypadku Riester! Nie ma to nic wspólnego z dostawcą, a raczej z przepisami prawnymi.
Od 2002 roku mam własne zabezpieczenie w Canada Life, nie w Standard Life. Oczywiście, obecnie wygładzony wzrost wartości nie jest imponujący, ale przynajmniej - jeśli się wytrwa - otrzymuje się atrakcyjny bonus na koniec - i jestem pewien, że tanie jednostki funduszy, które kupiłem w złych latach, na pewno zyskają na wartości. Do wypłaty pozostało jeszcze wiele lat, więc do tego czasu uzyskam bardzo dobrą stopę zwrotu. W przypadku funduszy nigdy nie można patrzeć tylko na kilka lat, trzeba potrafić czekać.

Napisany przez Matthew Pryor
Ubezpieczenia Rürup w ogóle nie są wypłacane - tak samo jak w przypadku Riester!

Wygląda na to, że miesza Pan różne formy wsparcia tutaj. W przypadku środków zgromadzonych na koncie Riester, zasada jest taka, że na początku fazy emerytalnej możliwa jest jednorazowa wypłata kapitału w wysokości do 30% zgromadzonych środków.

Jednak znacznie bardziej interesująca dla wielu osób może być tzw. renta małych kwot, gdzie cały dostępny kapitał zostaje wypłacony.

Napisany przez Reibold
Witaj Student Uni!

Wydaje mi się, że albo otrzymałeś złe porady, albo zapomniałeś znacznej części otrzymanych informacji.

Pomyliłeś tu kilka danych, mam nadzieję, że poprawnie je zrozumiałem:
Prawdopodobnie masz rentę Canda Life Rürup. Standard Life to inny dostawca.

Twój kontrakt został zaprojektowany w taki sposób, że w ciągu pierwszych 60 miesięcy pobierane są opłaty za prowizję. W przypadku długoterminowych umów są one na tyle wysokie, że około połowa pierwszych 60 składek jest na to przeznaczana.
Następnie opłaty dotyczą tylko zarządzania Twoimi pieniędzmi i są znacznie niższe. Od 61. miesiąca większość Twoich środków zostanie zainwestowana w wybrane fundusze. Mają one za zadanie odzyskanie kosztów poprzez dobre wyniki i dodatkowo generowanie zysków. Zazwyczaj to działa długoterminowo!

Renty Rürup nie można wypowiedzieć i wypłacić. Nie z powodu Canada Life, a ze względu na przepisy ustawowe. Możesz jednak odliczyć większość składek od podatku.

Nigdy nie otrzymasz jednorazowej sumy. Takie sytuacje są również zakazane prawnie. Ręrenta Rürup zawsze prowadzi do renty dożywotniej. Jednak nie możesz jej otrzymać dopiero po osiągnięciu 67 lat, a od swoich 62. urodzin.

Rozumiem, że w tej chwili produkt Ci się nie podoba, jednakże wydaje się, że wynika to z pewnych nieporozumień. Proszę porozmawiaj ponownie z pośrednikiem! Otrzymuje on wynagrodzenie za długoterminowe doradztwo.

Pozdrawiam,

Alexander Reibold

Napisany przez student-uni
Od Canada Life miałem pakiet Generation Basic

Canada Life pobiera własne opłaty niezależnie od tego, czy klient nadal jest obecny, czy odszedł.

Konkretnie wszystkie pierwsze składki idą prosto do kieszeni ubezpieczyciela i trzeba wpłacić znacznie więcej, aby ewentualnie coś otrzymać.

Dlaczego po zawieszeniu składek dalej pobierane są opłaty? Po co?

Jakie świadczenie dostarcza ubezpieczyciel, gdy klient już odszedł?

Miałem złe doświadczenia z Canada Life i odradzałbym skorzystanie z ich usług.

Można wiele dyskutować,

ale kto jest sprytny, wpisuje w Google Canada Life oszustwo.

Wtedy prawda wychodzi na jaw.

Moim subiektywnym zdaniem należy trzymać się z daleka od takich dostawców.

Napisany przez verschaukelt
Studencku uczelni,

jeśli podpisałeś umowę na plan emerytalny Rürup, zawsze dostaniesz niewiele od ubezpieczyciela - na najlepszym wypadek zabezpieczenie dla pozostałych spadkobierców. Masz jednak korzyści podatkowe i w każdym razie więcej emerytury niż gdybyś wysłał ten samą kwotę do Niemieckiego Ubezpieczenia Emerytalnego!

Opłaty za zarządzanie są zawsze naliczane przy zawieszeniu składek - bez względu na to, które ubezpieczenie wykupisz! Nawet konto maklerskie w banku niesie za sobą opłaty - bez różnicy czy inwestujesz 50 czy 50 000 euro...

Wyraźnie nie zainteresowałeś się szczegółowo przed podpisaniem i być może doradztwo nie odpowiadało Twoim potrzebom... Podstawowe zabezpieczenie zawsze jest bez kapitalizacji. Ale za to chronione przed bankructwem i uprawnieniami socjalnymi. W przypadku Ubezpieczenia Emerytalnego Niemiec nie możesz decydować przy przejściu na emeryturę, czy chcesz wszystko na raz czy w ratach, a także wypłata po drodze jest wykluczona...

To nie ma związku z Canada life jako taką, ale jest ustawowo przepisane.

Napisany przez Matthew Pryor
Ale za to bankructwo jest gwarantowane, jak również zasiłek Hartz 4.

Jeśli chodzi o fazę oszczędzania, to może to być prawdą, także ja tak widzę, ale istnieją też inne opinie na ten temat. Natomiast w fazie wypłacania środków, gwarancje dotyczące ochrony środków obowiązują jedynie w określonych granicach narzuconych przez prawo. Należy to rozważyć z odpowiednią różnicacją.

Ochrona bazowa zawsze nie zawiera kapitalizacji.

Podobnie jak w przypadku produktu Riester, obowiązuje tu zasada minimalnej renty. Może to oczywiście stanowić pewną wadę, ponieważ cała wypłata stanowi podstawę opodatkowania dochodu. Niemniej jednak, ogólnie rzecz biorąc, wypłata w ramach tych limitów jest możliwa.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata