Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Rozsądne zabezpieczenie na starość dla kobiety, 24 lata, pracownika?

Napisany przez Der_D
Cześć wszystkim,

po przejrzeniu wielu wątków na forach i różnych stron internetowych nadal nie czuję się zbyt mądry w tym temacie, dlatego postanowiłem zwrócić się tutaj o pomoc.

W tej chwili poszukuję sensownego rozwiązania na emeryturę dla mojej partnerki.

Ma 24 lata i jest zatrudniona.
Dochód brutto/netto: 1700 / 1150 EUR (około)

W oczekiwaniu na niezbyt wysoką emeryturę z systemu publicznego, należy zadbać o prywatną emeryturę. Nie potrafię oszacować, jak duża będzie przyszła dziura emerytalna. Myślę, że dodatkowa miesięczna renta w wysokości 500,00 EUR powinna wystarczyć.

Jak najlepiej to zorganizować? Jestem sceptyczny co do Riester, ponieważ koszty wydają mi się zbyt wysokie. Gwarantowana stopa zwrotu jest dość niska, a konstrukcja systemu dość sztywna. Jeśli środki są lokowane w fundusze, zazwyczaj są to fundusze dostawcy lub ich partnerów. Opłaty za zarządzanie funduszami są z reguły dość wysokie, a stopy zwrotu niskie.

Ogólnie rzecz biorąc, forma oszczędzania/lokowania nie ma znaczenia. Moja partnerka preferuje jednak zasoby bezpieczne, o które nie trzeba się martwić ani nimi zbytnio zajmować. Więc płacisz miesięcznie kwotę XXX,XX EUR, a w późniejszym wieku otrzymujesz z powrotem 500,00 EUR na miesiąc aż do śmierci. Albo płacisz miesięcznie kwotę XXX,XX EUR i masz kapitał XXXXXX,XX EUR na koncie na początku lat 60.

Miesięczna składka powinna być elastycznie dostosowywalna (na przykład w przypadku nagłej utraty pracy, zmniejszenie jej do minimum).

Nie musi to być rozbudowany produkt emerytalny (ubezpieczenie od niezdolności do pracy będzie zawarte osobno, reszta według potrzeb).

Jeśli nasunie się pytanie, dlaczego nie idziemy do lokalnego doradcy: nie miałem dotąd z nimi dobrych doświadczeń. Doradcy zależy głównie na wysokich prowizjach. Nikt tam nie jest naprawdę niezależny (przynajmniej takie mam wrażenie). Dlatego chcę się najpierw trochę rozeznać.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrowienia
Der_D

Napisany przez el_bundz
Cześć,
polecam plan oszczędnościowy Riester w banku z następujących powodów:
- Partnerka nie szuka sama, więc nie interesuje się nimi
- pożądana bezpieczna inwestycja
- brak zaufania do pośredników (procentów, opłat)

Więcej informacji tutaj lub w innych testach:
Testy Riester od Finanztest - Porównanie wszystkich form oszczędzania Riester - Specjalne - Stiftung Warentest

Napisany przez Naseweis
Witaj Der_D,

moją rekomendacją dla Twojej partnerki byłoby korzystanie z Zaufania Pracowniczego. Twoja partnerka powinna porozmawiać z pracodawcą na ten temat. Być może pracodawca nawet zechce dołożyć jakiś wkład.

Miesięczny wkład zmniejsza dochód brutto, co skutkuje także obniżeniem składek na ubezpieczenie społeczne oraz podatku dochodowego.

Jeśli ZP zostanie jeszcze w tym roku zawarte, to możliwy jest okres do 60. roku życia. Po tym czasie możliwe jest tylko do 62. roku życia.

Pozdrowienia, Naseweis

Napisany przez Der_D

Cześć,
polecam plan oszczędnościowy Riester w banku z następujących powodów:
- Partnerka nie poszukuje sama, więc nie interesuje się tym
- pożądane bezpieczne inwestycje
- nieufność wobec maklerów (procenty, opłaty)

Więcej informacji tutaj lub w innych testach:
Testy Riester od Finanztest - Wszystkie formy oszczędzania w ramach Riester w porównaniu - Specjalny - Stiftung Warentest

Cześć,

dziękuję za opinię. Plan oszczędnościowy Riester w banku faktycznie może być rozważany.

Jednakże mam pewne wątpliwości co do kosztów. Chociaż są one naprawdę niskie w fazie oszczędzania, to jednak względnie zwiększają się w fazie wypłaty z powodu gwarantowanej dywidendy do śmierci (mowa o częściowej konwersji na ubezpieczenie), czyż nie? Czy można również wypłacić sobie 100% i zaoszczędzić te koszty?

Dużą zaletą, którą dostrzegam, jest fakt, że można łatwo przenieść się z planu oszczędnościowego Riester do Wohnriester.

Pozdrowienia
Der_D

Napisany przez Der_D

Cześć Der_D,

moją rekomendacją dla Twojej partnerki byłoby prywatne ubezpieczenie emerytalne. Twoja partnerka powinna porozmawiać o tym z jej pracodawcą. Być może pracodawca nawet wpłacałby do niego składkę.

Miesięczna składka obniża dochód brutto, a co za tym idzie zmniejszają się składki na ubezpieczenie społeczne + podatek dochodowy.

Jeśli ubezpieczenie emerytalne zostanie zawarte jeszcze w tym roku, okres trwania będzie możliwy do ukończenia do 60. roku życia. Po tym wieku tylko do 62. roku życia.

Pozdrowienia, Naseweis

Cześć,

dzięki także za ten wskazówkę. Niestety, ze względu na nieco trudnego pracodawcę jest mało prawdopodobne, że to się uda. Ale na pewno to sprawdzimy.

Pozdrowienia,
Der_D

Napisany przez Naseweis
Cześć Der_D,

Jeśli chodzi o dotację pracodawcy, masz rację.

W przeciwnym razie pracodawca ma obowiązek zezwolić na emeryturę pracowniczą.

Jednak ma on prawo dyspozycji i może wybrać firmę ubezpieczeniową, która będzie zaangażowana.

Pozdrowienia, Naseweis

Napisany przez selly

Cześć Der_D,

Miesięczna składka zmniejsza dochód brutto, a więc również obniżają się składki na ubezpieczenia społeczne + podatek dochodowy.

Pozdrowienia, Naseweis

Hm. Oznacza to również mniej pieniędzy, które można otrzymać z powrotem z zeznania podatkowego na koniec roku?

Czy to jest błąd myślowy z mojej strony?

Pozdrowienia,
Selly

Napisany przez Naseweis

Hm. Oznacza to również mniej, co można odzyskać w zeznaniu podatkowym na koniec roku?

Czy to moja pomyłka w myśleniu?

Pozdrowienia,
Selly

Co to ma wspólnego z zeznaniem podatkowym?

Napisany przez isar11

W planach emerytalnych nie musi być zawarta żadna hołota (ubezpieczenie od niezdolności do pracy jest zawierane osobno, reszta według potrzeb).

Cześć,
Moim zdaniem ubezpieczenie od niezdolności do pracy można w pewnym sensie zaliczyć do planów emerytalnych. Liczba ludzi, którzy zostają niezdolni do pracy przed osiągnięciem wieku emerytalnego lub którzy co najmniej tylko w ograniczonym stopniu mogą wykonywać swoje zawody, nie jest zbyt mała. Jeśli chcemy się przed tym zabezpieczyć, właściwie przygotowujemy się na ewentualną lukę w zabezpieczeniu w późniejszym wieku.

Ponadto uważam, że sensowne jest uzyskanie rzetelnej porady na ten temat. Stworzenie solidnego planu nie zaszkodzi, zwłaszcza jeśli chcemy rozpocząć oszczędzanie na emeryturę już w tak młodym wieku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata