Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Czy istnieją także akcje o stałym dochodzie?

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

zawsze byłem bardzo zainteresowany akcjami.

Po prostu lubię myśl, że mam udział w konkretnej firmie.
To również wiąże się z pewnym stopniem wpływu i udziału. To, co jednak mnie
martwi przy takiej inwestycji kapitałowej, to niepewność co do tego, jak pieniądze się rozwiną.
Nie chcę podejmować zbyt dużego ryzyka, dlatego w zasadzie wolałbym inwestycje z ustalonym
, przewidywalnym zwrotem. Byłoby wspaniale, gdyby można było jakoś połączyć oba te elementy. A więc: czy wiecie, czy istnieje możliwość uzyskania akcji z gwarantowanym zwrotem, który może być nieco niższy, ale jest pewny?

Pozdrowienia, Dzik

Napisany przez 2Bolitho
Naja, Akcje to akcje. Inwestując w nie, znajdujesz się po stronie kapitału własnego firmy i ponosisz ryzyko przedsiębiorcze aż do całkowitej utraty inwestycji. W zamian, gdy wszystko idzie dobrze, otrzymujesz lepszą rentowność.

Jeśli nie chcesz ponosić tego ryzyka, to nie jesteś w odpowiednim miejscu do inwestowania w akcje. Możesz jednak nadal uczestniczyć w działalności firm, ale nie poprzez kapitał własny, lecz poprzez kapitał obcy. Istnieje wiele sposobów na to, ale najbardziej znanymi są obligacje. Ponosisz wówczas również ryzyko, ale jest ono znacznie mniejsze. Otrzymujesz ustaloną stopę zwrotu, bez względu na to, czy sytuacja jest korzystna czy nie. Dopiero gdy sytuacja jest bardzo zła, czyli firma zbankrutuje, musisz obawiać się o swoje pieniądze. Nawet wtedy szanse na odzyskanie części środków są stosunkowo dobre.

Jeśli znasz język angielski, to zerknij tutaj: Khan Academy. Po obejrzeniu filmików będziesz jeszcze lepiej rozumiał akcje i obligacje.

Napisany przez ADMCI4
Cześć Dzik,

nie ma sprawy, możemy ci pomóc.
Sprawdź ten link: Wandelanleihe ? Wikipedia

Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata