Re: Um jak najszybciej i najbardziej sensownie uzyskać częściową kwotę z umowy oszczędnościowo-kredytowej?
Napisany przez margrue -
- czw lis 03, 2011 5:52 pm
Witam,
poniżej chciałbym zapytać w imieniu znajomego, który ma umowę oszczędnościową w ramach Huk – Coburg i teraz musi podjąć decyzję, co byłoby bardziej korzystne finansowo – przydział czy rezygnacja? W umowie oszczędnościowej posiada stary, a więc bardziej korzystny finansowo wariant, niż umowy zawarte po 2008 roku.
Oto podstawowe informacje:
Umowa oszczędnościowa Huk – Coburg - Oszczędności z opcją
Kwota umowy: 20 000 €
Data zawarcia umowy: 08/2006
Dotychczasowa oszczędność: 5 400 €
Przewidywany przydział przy obecnej formie płatności: 2013
Jakiś czas temu mój znajomy kupił przyczepę kempingową i ma jeszcze zobowiązania w wysokości 3 000 euro wobec matki. Dodatkowo niedawno pojawiła się konieczność kosztownego naprawy samochodu. Dlatego zdecydował się na podział umowy oszczędnościowej na dwie części, aby wypłacić część środków z umowy.
Oznacza to:
Umowa oszczędnościowa o kwocie 6 000 euro i wskaźniku wyceny 325,924 powinna być wypłacona z saldem 3 400 euro
(Nowa umowa po podziale) o kwocie 14 000 euro i wskaźniku wyceny 82,547 powinna być dalej regularnie oszczędzana z saldem 2 000 euro miesięcznie.
Podział został dokonany z dniem 31.10.2011.
Saldo do wypłaty w wysokości 3 400 euro będzie potrzebne w krótkim czasie, czyli mój znajomy potrzebuje tej kwoty najpóźniej w lutym 2012.
Teraz moje pytania:
1.) Kiedy mój znajomy będzie mógł najwcześniej otrzymać przydzielone saldo do wypłaty? Nie potrafił znaleźć terminu wypłaty w regulaminie umowy.
2.) Jak wiem, przy wcześniejszej wypłacie salda z umów oszczędnościowych rozróżnia się między „przydziałem” a „rezygnacją”. Jakie mogą wystąpić finansowe utraty przy wcześniejszej wypłacie salda w każdej z tych opcji (ulga mieszkaniowa, odsetki, ewentualna nowa opłata za otwarcie nowej umowy…)? Jak duże byłyby finansowe straty?
3.) Czy nowa umowa będzie kontynuowana na korzystniejszych warunkach z 2006 roku?
4.) Jaka byłaby najbardziej sensowna opcja dla mojego znajomego w okresie do lutego 2012, aby uzyskać dostęp do środków bez ponoszenia dużych strat?
5.) Jak teraz postępować, aby jak najszybciej uzyskać dostęp do środków? Do tej pory mój znajomy otrzymał tylko pismo od HUK dotyczące podziału umowy.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.