Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: rozliczenie szkody wodnej

Napisany przez lank
Witam,

od dłuższego czasu czytam tutaj na forum, wszystko jest bardzo interesujące, chociaż niekoniecznie mam pojęcie o fachu.

Teraz jednak mamy problem i musimy skorzystać z naszego ubezpieczenia.

Chodzi o zalanie w kuchni
niewielka usterka rury pod posadzką, która pewnie trwa już ponad rok, objawiająca się przez zapach i stale wzrastającą wilgotność

szkoda została zgłoszona
zlokalizowano wyciek
uzyskano wstępną ofertę od instalatora
Rzeczoznawca przybył, ponieważ według niego wstępna oferta była dość wysoka, dlatego zlecił innemu przedsiębiorstwu przygotowanie alternatywnej oferty

moje pytanie brzmi, czy muszę powierzyć innemu przedsiębiorstwu naprawę uszkodzenia?
jeśli ich wstępna oferta jest korzystniejsza?
jak mogę być pewien, że wszystko zostało uwzględnione
ponieważ niektóre rzeczy są niejasne, taka jak dokładna lokalizacja uszkodzonego miejsca, wilgotność w podłodze, bo znajduje się tam warstwa wełny mineralnej i ogrzewanie podłogowe, nowe płytki

Ponadto rzeczoznawca chce tylko położyć płytki do listwy przypodłogowej w kuchni, a nie pod szafkami? Czy to należy zaakceptować?

I jeszcze jedno pytanie, ile czasu to może zająć? Dotychczasowe czynności rzeczoznawcy i kosztorysy trwały już 14 dni, a jeszcze nic nie zostało rozstrzygnięte

Z góry dziękuję za pomocne odpowiedzi

Re: rozliczenie szkody wodnej

Napisany przez Naseweis

cześć

od dłuższego czasu czytam tutaj na forum, wszystko bardzo interesujące, chociaż niekoniecznie z mojego obszaru działalności

teraz jednak mamy problem i musimy zgłosić szkodę naszemu ubezpieczeniu

chodzi o zalanie w kuchni
niewielka rurka pękła pod jastrychem, która z pewnością już przecieka od ponad roku, co stało się zauważalne poprzez zapach i stale rosnącą wilgoć

szkoda została zgłoszona
zlokalizowano źródło przecieku
uzyskano wstępną propozycję kosztów od instalatora
rzeczoznawca przybył, ponieważ według niego wstępna propozycja kosztów była dość wysoka, więc zlecił innej firmie sporządzenie alternatywnej propozycji kosztów

moje pytanie brzmi, czy muszę zlecić tę inną firmę naprawę szkody?

Nie - nie musisz. Jednakże ubezpieczyciel nie wypłaci więcej niż kwota wynikająca z tańszej oferty!

jeśli propozycja kosztów jest tańsza?
jak mogę się upewnić, że wszystko jest wliczone
ponieważ niektóre rzeczy są niejasne, taki jak dokładne miejsce uszkodzenia, wilgotność na podłodze, ponieważ tam są warstwy wełny mineralnej i ogrzewanie podłogowe, nowe płytki

Szkoda będzie pokryta zgodnie z warunkami ubezpieczenia!

ponadto rzeczoznawca chce wymienić tylko płytki do wysokości cokołu kuchennego, a nie pod szafkami - czy muszę zaakceptować tę decyzję?

Zgodnie z Twoim tekstem doszło do pęknięcia rurki w jastrychu (czyli w podłodze)
a nie w ścianie.

Jeśli chcesz również wymienić płytki na ścianie, musisz to opłacić samodzielnie!

i ostatnie pytanie, jak długo to może potrwać, zlecenie rzeczoznawcy w związku z propozycją kosztów trwa już 14 dni, a jeszcze nic nie zostało rozstrzygnięte

Pytanie brzmi, jak szybko znajdzie się odpowiednich fachowców, na co nie można odpowiedzieć tutaj.

z góry dziękuję za pomocne odpowiedzi

Cześć,

Pozdrowienia, Naseweis

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata