Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Fundusz edukacyjny - Dobra oferta?

Napisany przez cand_rer_pol
Cześć specjaliści finansowi, mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie udzielić mi porady dotyczącej funduszu edukacyjnego CareerConcept.

Otrzymałem ofertę dotyczącą mojej promocji, która potrwa nie dłużej niż 3 lata:
- przez rok miesięcznie 600 € (rozpoczęcie: grudzień)
- dwie jednorazowe płatności w wysokości 2000 € - grudzień 11 i wrzesień 12
= Łącznie 11 200 €.

Spłata wynika z 10% przyszłego miesięcznego wynagrodzenia brutto przez 48 miesięcy. Nie krócej, nie dłużej, niezależnie od rzeczywistej sumy.

Osoba o stopniu doktora w mojej dziedzinie może liczyć na co najmniej 48 000 euro na początku pracy (nie podlega dyskusji) i zakładając nierealistyczny przypadek, że w ciągu 48 miesięcy od rozpoczęcia pracy nie będzie podwyżki, kwota zwrotu wynosi co najmniej 19 200 €, przy czym zgodnie z umową maksymalna kwota zwrotu jest ograniczona do 15% rocznie.

Dostawca reklamuje ten fundusz jako możliwość, że w skrajnym przypadku nie trzeba niczego spłacać, ale z drugiej strony klauzula mówi, że w przypadku opóźnienia ukończenia, bezrobocia lub dochodu poniżej 2500 € następuje dostosowanie kwoty o 5% rocznie (i tu 15% limit nie obowiązuje).

Co sądzicie o takiej umowie?

Oczywiście, ten proces składania wniosków jest również obrazowo wyjaśniony... Za nim stoją inwestorzy, którzy naturalnie chcą upewnić się, że ich inwestycja będzie jak najbardziej rentowna - co jest zrozumiałe i akceptowalne, ale rodzi to pytanie, czy kredyt studencki nie byłby o wiele tańszy... i czy nie jest trochę mylące reklamowanie funduszu edukacyjnego jako takiego społecznego działania...

Mam nadzieję na liczne opinie i odpowiedzi!

Napisany przez Naseweis

Cześć eksperci finansowi, mam nadzieję, że ktoś może udzielić mi kilku wskazówek dotyczących funduszu edukacyjnego CareerConcept.

Dostałem ofertę dotyczącą mojej promocji, która potrwa nie dłużej niż 3 lata:
- na rok miesięcznie 600 € (początek: grudzień)
- dwie jednorazowe wpłaty w wysokości 2000 € - grudzień 11 i wrzesień 12
= Łącznie 11.200 €.

Zwrot odbywa się na zasadzie 10% przyszłego miesięcznego wynagrodzenia brutto przez 48 miesięcy. Bez wyjątków, niezależnie od faktycznej kwoty.
Rozumiem to teraz prawidłowo:
Jako pożyczka edukacyjna dostaję w sumie 11.200 €.

Jeśli miesięczne wynagrodzenie brutto wyniesie później 5000 €, wtedy miesięcznie trzeba będzie zwracać 500 € * 48 rat = 24.000 €.

Doktor w mojej dziedzinie może liczyć na co najmniej 48.000 euro zarobku na start (nie podlega dyskusji) i jeśli przyjmiemy nierzeczywisty przypadek, że w ciągu 48 miesięcy od podjęcia pracy nie będzie żadnej podwyżki płac, otrzymamy co najmniej 19.200 € zwrotu, przy czym maksymalna kwota zwrotu według umowy jest ograniczona do 15% rocznie.

Usługodawca reklamuje fakt, że w skrajnym przypadku nie trzeba byłoby nic zwracać, ale z drugiej strony klauzula mówi o tym, że w przypadku opóźnienia ukończenia, bezrobocia lub dochodu poniżej 2.500 € kwota zostanie dostosowana o 5% rocznie (i wówczas nie obowiązuje ograniczenie do 15%).

Co sądzicie o takiej umowie?

W skrócie - nic

Procedura aplikacyjna wyjaśnia to z pewnością... Za tym stoją inwestorzy, którzy oczywiście chcą upewnić się, że ich inwestycja jest jak najbardziej opłacalna - co jest zrozumiałe i w porządku, ale pojawia się pytanie, czy nie byłoby korzystniej skorzystać z kredytu studenckiego... i czy nie jest to trochę mylące promować fundusz edukacyjny jako takie socjalne rozwiązanie...

Mam nadzieję na liczne opinie i odpowiedzi!

Cześć,

Nikt nie ma pieniędzy do rozdania!

Praktycznie w każdym banku i spółdzielczej kasie oszczędnościowo-kredytowej dostępne są kredyty studenckie
o zdecydowanie korzystniejszych warunkach.

Te kredyty trzeba spłacać dopiero od 3. roku.

Dobra rada ode mnie - nie daj się oszukać na taką szarżę.

Pozdrowienia, Naseweis

Napisany przez cand_rer_pol
Dziękuję bardzo, to mi już pomogło. Myślę, że teraz zajrzę po te studenckie kredyty
Pozdrowienia

Napisany przez heco3
Cześć!

Interesuję się funduszem edukacyjnym i chciałbym najpierw dowiedzieć się o szczegóły umowy przed złożeniem wniosku. Czy podpisałeś umowę? Czy zgodziłbyś się przesłać mi skan swojej umowy (z zaciągniętymi danymi osobowymi) e-mailem na adres heco3ier@web.de za niewielką opłatę (40,-)?

Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata