Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Świadczenia majątkowe/Inwestycje finansowe

Napisany przez Studentforlife
Cześć, chciałbym skorzystać z możliwości oszczędzania pracowniczego (VWL). Mam opcję zainwestowania w umowę oszczędnościową budowlaną lub założenie funduszu. Jestem w trakcie nauki i chciałbym wpłacać tylko niewielkie kwoty (VWL 13 + około 7-27 euro miesięcznie). Zależy mi na wysokim bezpieczeństwie, ale umiarkowany zysk też byłby mile widziany. Czy możecie mi udzielić kilku porad? Umowa oszczędnościowa budowlana: jest stosunkowo bezpieczna, ale ma niskie stopy zwrotu. Mam na oku Alte Leipziger. Nie chcę jednak skorzystać z możliwości pożyczki, ponieważ NIE planuję budować. Fundusze: dla mnie to jeszcze nowość, byłbym wdzięczny za konkretne propozycje.

Napisany przez Reibold
Cześć! Jeśli absolutnie nie chcesz podejmować ryzyka, fundusz inwestycyjny nie wchodzi w grę. Jeśli nie jesteś tak restrykcyjny, masz do wyboru wiele dobrych funduszy. Muszą być one odpowiednie dla planu oszczędnościowego, czyli głównie inwestować w akcje. Należy się zastanowić nad niezależnym doradztwem finansowym, zatem lepiej nie korzystać z usług banku! Tani plan oszczędnościowy nie pobiera opłaty początkowej, a rozkłada ją na cały okres trwania jako procent wpłat! Umowy oszczędnościowo-budowlane są odpowiednie do gromadzenia pieniędzy i przynajmniej częściowo zrównoważenia stopnia inflacji z minioprocentowaniem. Jako czystą umowę oszczędnościową zaleca się plan E Deutsche Ring Bausparkasse o sumie oszczędności budowlanych w wysokości 5 000 €. Otrzymuje się tam 1,5% odsetek oszczędnościowych i w przypadku regularnej płatności na koniec okresu trwania otrzymuje się 2,5% premii od wynagrodzenia. Pozdrowienia Alexander Reibold Makler ubezpieczeniowy i funduszowy Neuburg an der Donau Tel: 08431 901290

Napisany przez FredS
Cześć, zgadzam się z Reiboldem. W Twoim miejscu nie zainwestowałbym w umowę oszczędzania na cele mieszkaniowe, ale zamiast tego zdecydowałbym się na dobry plan inwestycji funduszem. Mam dobre doświadczenia z funduszami DWS lub funduszami Carmignac. Choć aktualnie nieco tracą na wartości, to nie jest to dziwne. Zazwyczaj są one bardzo stabilne. Osobiście mam bardzo dobre doświadczenia z Biurem Ochrony Konsumenta (VWL) w takich kwestiach. Pomogą Ci dalej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata