- wt lis 08, 2011 5:14 pm
Cześć,
Czy istnieje gdzieś źródło, w którym można przeczytać, jak rosły składki do prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych w ostatnich latach? Czy te wartości zależą od konkretnych firm, np. Gothar, Central, ...
Oczywiście istnieją takie liczby, które moim zdaniem są absolutnie nieodpowiednie jako kryterium decyzyjne na rzecz lub przeciw konkretnej prywatnej opieki zdrowotnej, prowadząc prosto na tzw. "ślepy trop":
1. Nic to nie da, jeśli w przypadku firmy X w planie Y składki wzrosły średnio o 5% - jeśli akurat w Twojej grupie wiekowej miały miejsce odmienne zmiany.
2. W tych super tabelach zawsze pokazywane są tylko zmiany składek w nowych umowach. Naprawdę istotna wartość (=Jak zmieniły się składki dla klientów stażystów) nie jest tam przedstawiona.
(Firmy bardzo niechętnie to ujawniają!) Właśnie porównanie obu wartości - zmiana dla stałych klientów / nowi klienci ma znaczenie, ponieważ pozwala zobaczyć, ile pieniędzy firma wydaje na zrównoważenie składek dla stałych klientów.
3. Taka tabela musi być koniecznie widziana w kontekście zakresu świadczeń. W prostych słowach: Jeśli nie mam niczego ubezpieczonego, nie muszę martwić się o konieczność dostosowania moich składek z powodu wzrostu kosztów świadczeń.
4. Przy analizie procentowej zawsze trzeba sprawdzić, od jakiego poziomu rozpoczyna się podróż. Plan, który był znacząco droższy 10 lat temu przy zbliżonym zakresie świadczeń niż porównywalny plan, w ostatnich 10 latach logicznie rzecz biorąc, będzie miał mniej problemów z dostosowaniem składek.
5. Pojawia się więc pytanie:
Co oznacza to dla zmian składek w ciągu następnych 10, 20, 30 lat, jeśli składka była względnie stabilna przez ostatnie 5 lat?
Możliwe interpretacje to np.:
- jest duża presja na dostosowanie, konieczność nadrabiania zaległości
- będzie nadal stabilny, ponieważ ubezpieczyciel początkowo obliczył przyzwoicie?
- ubezpieczyciel ma wystarczająco wiele klauzul w umowach, aby odmówić świadczeń w przypadku zbyt dużego nacisku na dostosowanie (jest to powszechna praktyka w wielu ubezpieczalniach!)
- oprócz tego istnieje wiele specjalnych wpływów (nadmierny wzrost, segregacja itp.), co wykracza poza ramy tej dyskusji.
Decydującym kryterium przy wyborze prywatnej opieki zdrowotnej (w końcu produktu, który będzie towarzyszył Ci przez resztę życia!) są warunki umowy. Musisz tam znaleźć to, co uważasz po dokładnej analizie za ważne.
Prywatna opieka zdrowotna to długoterminowy związek z jedną zmienną: składką
Który sposób oszczędzania jest bardziej sensowny - zewnętrzny czy wewnętrzny?
To pytanie nie może być uznawane za jednoznaczne. Należy omówić różne istotne kryteria i porównać je ze sobą:
- jak ważne są korzyści/utrata podatkowe
- czy mogę zaakceptować, że wewnętrzna forma oszczędzania przepadnie, jeśli umrę lub będę musiał zmienić ubezpieczyciela, albo wrócić do NFZ?
- czy mogę zaakceptować, że w przypadku zewnętrznej formy oszczędzania będę musiał zapłacić wyższe podatki, ale w zamian będę mieć dostępne środki w nagłych przypadkach...?
- czy jestem świadomy, że w przypadku wewnętrznej formy oszczędzania nadal będę musiał płacić składki po rozpoczęciu świadczeń (bez składek pracodawcy)?
..tylko w celu zasygnalizowania kilku myśli.
Każda sprawa jest indywidualnie rozpatrywana.
Powodzenia w zastanawianiu się, mam nadzieję, że znowu dostarczyłem Ci kilka impulsów do myślenia.
Pozdrowienia z Hesji!