Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Otrzymać LV i teraz?

Napisany przez globak222
Hej,
w tych dniach otrzymałem moje ubezpieczenie na życie po 12 latach. Około 65 000 euro. W tej chwili nie potrzebuję pieniędzy. Być może na Dom lub coś innego za 1, 2 lub 3 lata. Jak najlepiej zainwestować te pieniądze w trudnych czasach? Nie chcę okresu inwestycji dłuższego niż 1 rok. Czy najlepszym rozwiązaniem są konta oszczędnościowe? Czy może obligacje rządowe (greckie??) lub metale szlachetne, takie jak srebro lub platyna?
Dzięki za rady z góry

Napisany przez Reibold
Dzień dobry! Jeśli nie jesteś inwestorem spekulacyjnym, zalecam faktycznie skorzystanie z konta oszczędnościowego o krótkim terminie dostępności, na okres około 1 - 3 lat. Dobre instytucje oferują obecnie 2,7% oprocentowanie w skali roku na rachunku oszczędnościowym. Jeśli masz ochotę ryzykować trochę, można zakupić złoty pasek i mieć nadzieję, że jego wartość wzrośnie. Wchodzą też w grę pewne Fundusze inwestycyjne, na przykład te w walucie dalekiej od euro czy dolara. Co powiesz na fundusz akcji inwestujący w kanadyjskie spółki, notowany w dolarach kanadyjskich? Pozdrowienia, Aleksander Reibold Pośrednik ubezpieczeniowy i fundusz inwestycyjny Neuburg nad Dunajem

Napisany przez globak222
Dziękuję za odpowiedź. Na razie jeszcze go nie zainwestowałem, leży na lokacie. Muszę zastanowić się, co zrobić. Może część zainwestować w srebro?

Napisany przez globak222
Po przemyśleniu chciałbym zainwestować 15k w złoto i 15k w srebro. Mam konto maklerskie w diba. Jakie certyfikaty lub opcje muszę tam kupić?

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

problem z certyfikatami i opcjami binarnymi polega na tym, że oprócz ryzyka kursowego metalu szlachetnego dochodzi jeszcze ryzyko emitenta papieru.
Wolałbym raczej kupować monety, jeśli już.

Osobiście uważam, że takie inwestycje z krótkim terminem trwania są czystą spekulacją.
Nie ma w tym nic złego, pod warunkiem że jesteś tego świadomy.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez petethefarmer
Moim zdaniem nie należy przeszacowywać udziału złota i srebra. Ostatecznie, wszystko to jest grą w ruletkę, a rozwój cen złota/srebra jest głównie napędzany psychologicznie. Takie rzeczy mogą szybko eksplodować! Jako spekulacyjna domieszka w porządku, ale nie z 50% udziałem w portfelu! To oczywiście tylko moje (nieco konserwatywne) zdanie ;-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata