Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Czy wszystkie firmy oferują dywidendę od swoich akcji?

Napisany przez ADMCI4
Cześć drodzy użytkownicy forum!

Ponieważ oprocentowanie oszczędności w ogóle nie jest już tak dobre, wpadłem na pomysł, że może zainwestuję część mojej pensji w akcje.
Ale musiałyby to być takie akcje, które przynoszą również dobrą dywidendę.
Do tej pory nie zastanawiałem się dokładnie, czy rzeczywiście wszystkie akcje wypłacają dywidendę, czy też niektóre oferują inne formy zysku.
Czy możliwe jest, że tylko bardzo duże firmy wypłacają swoim akcjonariuszom gwarantowane coroczne dywidendy?

Pozdrowienia, Primo

Re: Czy wszystkie firmy oferują dywidendę od swoich akcji?

Napisany przez 2Bolitho
Akcie to udziały w firmach. Dywidenda to udział w zysku. Istnieją firmy, które gwarantują zysk? Przedsiębiorczość wiąże się z ryzykiem. Nie tylko dywidenda jest płatnością niestabilną, ale także wartość udziałów w firmie jest zmienna. W zasadzie to jednak nic strasznego, trzeba tylko nauczyć się z tym radzić. Spróbuj spojrzeć na obligacje. Obligacje korporacyjne albo państwowe. Inwestujesz w kapitał obcy i nie nosisz ryzyka przedsiębiorczego. Jednakże nie uczestniczysz w szansach. Za to otrzymujesz stały i dobry zwrot z inwestycji, a inwestycja jest stosunkowo bezpieczna, chociaż bardziej ryzykowna niż lokata bankowa i inne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata