- czw lis 10, 2011 3:33 pm
Przez pewien czas zajmowałem się tematem Riester i różnych umów. Teraz zastanawiam się, czy powinienem zawrzeć ubezpieczenie funduszowe Riester, czy nie. Niestety, nie wiem, jakie istnieją sensowne alternatywy.Co do mnie:Mężczyzna, stanu wolnego, 32 lata, dochód brutto około 55 000 €, roczna wpłata: 2100 €.Moim zdaniem przeciwko Riesterowi przemawiają ogromne koszty umowy, przez które stopa zwrotu znacząco maleje. Największą zaletą, według mnie, jest możliwość odliczenia podatkowego. Po odliczeniu podatków i zasiłków moja stopa dofinansowania wynosiłaby około 40%. Dlatego faktycznie wpłaciłbym znacznie mniej do umowy. W końcu to, co naprawdę liczy się, to ile JA wpłaciłem i ile JA otrzymam.Teraz interesujące byłoby dowiedzieć się, jakie opłaty przy wypłacie świadczenia z Riesteru w wieku emerytalnym (gwarantowana emerytura, nadwyżki, stopa zwrotu) będą na mnie spadać (oczywiście w obecnym momencie). Ponadto chciałbym dowiedzieć się, jakie są koszty i perspektywy zwrotu z alternatywnego produktu lub formy inwestycji, jeśli taka istnieje. Interesują mnie również opłaty przy wypłacie.Oprócz tego jako alternatywę widzę głównie formę inwestycji nieobjętą dofinansowaniem. Być może także umowę Riesterową na tradycyjną formę inwestycji.Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc.