Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wohnrister jako spółka z o.o. dodatkowo do innej spółki z o.o.

Napisany przez knopfler
Cześć, Chciałbym krótko opisać moją sprawę: W zeszłym roku kupiliśmy Dom. Na początku musieliśmy skoncentrować się na uzyskaniu finansowania. Po długich poszukiwaniach odpowiedniego kredytu trafiliśmy na LBS. doradca zaproponował nam model składający się z trzech elementów: kredytu bankowego, Kfw oraz umowy oszczędnościowo-budowlanej jako kredytu przedfinansowującego. Ponieważ byliśmy pod presją czasu, niestety nie poświęciliśmy temu zagadnieniu zbyt wiele uwagi i szybko zdecydowaliśmy się na ten model. Później dowiedziałem się z internetu i od znajomych, że umowa oszczędnościowo-budowlana nie była najlepszym wyborem i mieliśmy możliwość nie korzystania z niej, a korzystania tylko z kredytu bankowego i Kfw, co według doradcy LBS nie było możliwe. Co o tym sądzicie? Czy te modele kombinacyjne są tak drogie? Oprocentowanie mieści się w ramach standardowych stawek rynkowych. Czy podczas przydziału (po 10 latach lub 9) mogę zrobić coś, aby zaoszczędzić koszty na końcu? Nasz doradca LBS (z którym wszystko załatwiliśmy) zadzwonił do mnie i umówił się na spotkanie: chce zaoferować nam drugą umowę oszczędnościowo-budowlaną na kwotę 40000 na 9 lat jako dodatkowe zabezpieczenie kredytu. 9 lat to pozostały okres obowiązywania oprocentowania. Dzięki temu będę mógł spłacić część kredytów bankowych lub Kfw i uzyskać 40000 taniej, a skorzystam z państwowych dopłat do spłaty. tak brzmiała jego argumentacja!! Zapytałem, dlaczego nie zrobiliśmy tego w przypadku pierwszej umowy na 80000, nie potrafił mi udzielić sensownej odpowiedzi. I drugie pytanie, dlaczego dopiero teraz? Na to również nie był w stanie mi udzielić uzasadnionej odpowiedzi. Co myślicie, czy mimo wszystko ma sens zawarcie drugiej umowy oszczędnościowo-budowlanej, bez względu na to, czy u niego, czy gdzie indziej, czy może lepiej całkowicie zrezygnować z tego pomysłu? Z góry dziękuję za wszelką pomoc Pozdrowienia Knopfler

Napisany przez Reibold
Cześć Knopfler!

Finansowanie poprzez z góry opłacony kontrakt oszczędnościowy na budowę według mojego doświadczenia jest dosyć kosztowne, ponieważ na kilku etapach pobierane są dodatkowe opłaty obok odsetek. Zaczyna się to od opłaty za zawarcie umowy, następnie pojawia się coroczna opłata za prowadzenie konta, samodzielnie opłacany magazyn reklamowy, a gdy bierze się kredyt, dodatkowo opłata kredytowa. Sprawdź więc różnicę między stopą nominalną a stopą efektywną! Kupuje się w ten sposób jednak długoterminowe zabezpieczenie przed wzrostem oprocentowania. Jeśli wszystkie inne stopy procentowe wzrosną znacząco w ciągu kolejnych 9 lat, to może się okazać, że i tak zyskasz.
Jeśli nie, na pewno będziesz mógł w ciągu 9 lat przenieść się do innego banku.

Program Wohn-Riester byłby w tym momencie interesujący. Teraz, po fakcie, założenie drugiego kontraktu oszczędnościowego na ten cel brzmi jak pomysł handlowca z LBS, który znów potrzebuje obrotu. Czy nie można zmienić taryf w istniejącym kontrakcie bez ponoszenia nowej opłaty za zawarcie?
Zajrzyj przynajmniej również do innych form Renty Riester. Istnieją także polisy rentowe z funduszami lub bez, programy oszczędzania w funduszach oraz programy oszczędzania bankowego, na które również otrzymasz te same korzyści finansowe. Także tam możesz w międzyczasie wyciągnąć pieniądze na nieruchomość. Oczywiście, również tam występują opłaty.

Z poważaniem

Alexander Reibold

Napisany przez knopfler
Cześć, Panie Reibold, Dziękuję za użyteczne informacje. Zmiana taryfy w istniejącej umowie, według doradcy, nie jest już możliwa, ponieważ umowa została już podpisana. Czy to jest ogólnie możliwe? Czy wiesz to? Czy zależy to od drobnych druków w umowie? Pozdrawiam knopfler

Napisany przez C. Andreas

Cześć Panie Reibold,

serdecznie dziękuję za te przydatne informacje.
Zmiana taryfy w obecnym umowie nie jest już możliwa, jak powiedział doradca, ponieważ umowa została już zawarta. Czy to jest ogólnie możliwe? czy to zależy od drobnych szczegółów zawartych w umowie?

Pozdrowienia
knopfler

Cześć Panie Knopfler,

Po fakcie nie możesz już dokonać zmiany, ponieważ BSV jest częścią twojego finansowania.

Sprawa przedstawiona przez twojego przedstawiciela LBS jest zasadniczo słuszna. Wohn Riester pozwoli ci zaoszczędzić sporo odsetek, jeśli odpowiednio go zaplanujesz. Pytanie tylko, czy koniecznie musi to być związane z LBS.
Rozsądnym rozwiązaniem byłby kontrakt, w ramach którego wpłacasz maksymalną kwotę 162,17 euro, co pozwoli ci bardzo daleko zajść w kierunku możliwej spłaty w ciągu 9 lat. Bardzo daleko oznacza wpłatę 30% i zabezpieczenie 70% pożyczki przy pomocy Wohn Riester.

Twoją korzyścią będzie również aspekt podatkowy, zarówno w fazie oszczędzania, jak i w fazie spłaty kredytu, ponieważ możesz aktywować 2 100 euro. Należy jednak zawsze pamiętać, żeby nie rozwodzić się i w każdym razie mieć własność, gdziekolwiek, podczas rozpoczęcia emerytury.

Napisany przez Wohn Riester
Nie opłaca się jako BV. Wady Riester dla mieszkańców

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata