Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Czy posiadanie ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków dla kierowcy jest konieczne dla właściciela pojazdu?

Napisany przez ADMCI4
Dotychczas zawsze jeździłem tylko samochodami znajomych lub moich rodziców. Teraz nadszedł czas, abym kupił własny samochód i muszę go także ubezpieczyć. Przyjaciel powiedział mi, że zawarł ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków dla kierowców.
Czy jest to konieczne, skoro w razie wypadku jestem również objęty ochroną przez moją ubezpieczalnię zdrowotną pod względem pokrycia kosztów? Czy raczej jest to zabezpieczenie dla innych kierowców, którzy mogą być czasem za kierownicą mojego samochodu?
Oni także mają jednak ubezpieczenie zdrowotne, które pokryje ich koszty w razie potrzeby. Jakie składki musiałbym płacić, jeśli podpiszę takie ubezpieczenie?

Re: Czy posiadanie ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków dla kierowcy jest konieczne dla właściciela pojazdu?

Napisany przez Reibold
Cześć Hasan!

Prywatne ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków nie służy do zwrotu kosztów leczenia medycznego. W Niemczech każdy ma ubezpieczenie zdrowotne do tego celu.

ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków wypłaca uzgodnioną sumę lub rentę, gdy osoba staje się trwale inwalidą w wyniku wypadku. W zależności od stopnia inwalidztwa, otrzymywana suma może być wyższa lub niższa.

Osobiście uważam, że ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków w połączeniu z ubezpieczeniem samochodowym jest bez sensu. Wypłaca ono tylko wtedy, gdy wypadek zdarzył się z udziałem samochodu.
Lepiej jest wykupić osobiste ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków, które płaci po każdym wypadku. Nawet jeśli byłeś np. w innym samochodzie, jechałeś rowerem lub pieszo, albo gdy miałeś wypadek w pracy.

Jednak w połączeniu z ubezpieczeniem samochodowym, ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków dla pasażerów jest oczywiście bardzo korzystne. Kosztuje około 10-50 € rocznie.
Prywatne ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków, niezależnie od samochodu, kosztuje od około 50 € rocznie w górę. To zależy od oczekiwanych świadczeń.
Warto skorzystać z porady. Pośrednik oferujący ubezpieczenie samochodowe ma zapewne w ofercie również ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków.
Możesz tam poprosić o wyjaśnienia dotyczące szczegółów taryf!

Z poważaniem

Alexander Reibold
Makler ubezpieczeń i funduszy
Neuburg an der Donau
Tel: 08431 901290

Napisany przez Naseweis

Dotychczas zawsze jeździłem samochodami przyjaciół lub moich rodziców. Teraz nadchodzi czas, kiedy muszę kupić własny samochód i oczywiście go ubezpieczyć. Przyjaciel powiedział mi, że wykupił ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków dla kierowców.

Cześć Hasan,

uzupełniając odpowiedź Pana Reibolda, oto moja uwaga!

Policz, ile minut dziennie spędzasz za kierownicą.
Resztę dnia nie jesteś ubezpieczony od nieszczęśliwych wypadków.

Jeśli już, to wykup jedynie ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków z ochroną przez 24 godziny, a nie tylko na te kilka minut spędzonych w samochodzie.

W porównaniu, ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków w samochodzie jest o wiele za drogie.

Ponadto większość wypadków ma miejsce w domu lub w otoczeniu, które jest dla nas znajome.

Pozdrowienia, mądrala

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata