Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: sezon huraganów

Napisany przez 2cybercrash
Otwórzmy tu nowy temat dotyczący sezonu huraganów w USA. Jak można zauważyć na podstawie ostatnich lat, ma to istotny wpływ na rynki. Huragan Ernesto rozpoczął sezon, a BP ewakuowało 800 pracowników. Platformy naftowe są zagrożone. Ze względów bezpieczeństwa naftowe platformy w Zatoce Meksykańskiej są wyłączane z eksploatacji. Ma to istotne wpływy na ważne moce produkcyjne ropy naftowej w Teksasie. Ceny ropy naftowej są podnoszone przez fundusze hedgingowe. Spółki naftowe, od wydobycia, przez transport, aż po naprawy, czasami idą w górę. Wartości ubezpieczeń w sektorze reasekuracji/mobilizacji kapitału są pod presją cenową. Byłoby też rozsądne dokonać oceny klimatologicznej, zeszły rok był wyjątkowy. W tym roku może być nieco łagodniej?

Napisany przez Dany1
Cześć Cybercrash Wczoraj opublikowałem post pod tytułem Poszukiwany prognozownik pogody w dziale Rohstoffe.... Czy jesteśmy teraz we właściwym miejscu pod NYSE? Uebrige Beiträge byłoby być może lepsze. W każdym razie tutaj link z informacjami o Ernesto i wiele więcej... https://www.nhc.noaa.gov/refresh/graphics_at5+shtml/091228.shtml?5day?large

Dany, myślisz, że szukanie meteorologa jest jak szukanie surowców? Zastanowię się, czy ktoś się zgłosi? Oczywiście, powinniśmy mniej plotkować i bardziej skupić się na konkretnych transakcjach i decyzjach inwestycyjnych. Zauważyłem, że różne amerykańskie spółki, które obserwuję, dokonują gwałtownych zwrotów cen w ciągu godzin. Nadaje się do handlu? Na przykład: Specjalista od napraw platform naftowych: McDermott Francuski budowniczy rurociągów: Valourec Ogólna branża naftowa: Suncor, Sunoco, Oriental Petrol. Firmy transportowe: Knightsbridge Tankers i inne.

Napisany przez Dany1
cybercrash pisze:Dany, myślisz, że szukasz pogodowego kapturka wśród surowców? Zastanowię się, czy ktoś się zgłosi? po prostu dobrze pasował do wpisu o ropy... np. Specjalista od napraw platform wiertniczych: McDermott Francuski budowniczy rurociągów: Valourec Ogólna branża naftowa: Suncor, Sunoco, Oriental Petrol. Przewoźnicy: Knightsbridge Tankers Mam właśnie Knightsbridge Tanker w portfelu, właśnie znowu wypłacił dywidendę... bardzo zadowalający tytuł i dopóki ropa pozostanie droga, ryzyko jest niewielkie... a ropa pozostanie droga. Co sądzisz o wycenie McDermotta? Prawie na najwyższym punkcie w ciągu roku. Kurs rośnie od lat, być może za późno? lub za wcześnie, tzn. czekać na korektę? Czy już go przeanalizowałeś?

Pochodzi z cenniejszego wpisu z forum Crash, od tamtego czasu mam go na liście obserwowanych. Jakiś czas temu miał ostry spadek lub podział, nigdy dokładnie nie dowiedziałem się, co się stało. Jest też dość mocno kontrolowany przez amerykańskie banki. Jeśli już, to wolę coś tańszego. Ogólnie udowodnił się jako bardzo solidny usługodawca w zakresie utrzymania platform. Dotąd nie wprowadziłem tej wartości do księgi.

Napisany przez Dany1
cybercrash pisze: Pochodzi jeszcze z bardziej wartościowego wpisu z forum Crash, od tego czasu trzymam go na liście obserwowanych. Jakiś czas temu miał ostry spadek lub podział, nigdy dokładnie nie dowiedziałem się, co się stało. Jest również dość mocno kontrolowany przez banki amerykańskie. Jeśli już, to lepiej trochę taniej. W dodatku okazał się bardzo solidnym usługodawcą w zakresie utrzymania platform. Dotąd nie wpiąłem jeszcze tej wartości.
Zawsze jestem pod wrażeniem, jak szybko dostaję od Ciebie odpowiedź, dzięki Cybercrash jeśli chodzi o podziały i inne sprawy, to chyba Bloomberg to jedno z najlepszych źródeł... oto odpowiedź: Średnia ważona liczby akcji zwykłych w obrocie na pełnie rozrzedzonym wyniosła około 114,0 miliona w kwartałach zakończonych 30 czerwca 2006 r. i 108,2 mln w kwartałach zakończonych 30 czerwca 2005 r., z obu okresów dostosowanych do podziału akcji 3:2, który wszedł w życie 31 maja 2006 r.

Dzisiaj ustalono, że Ernesto mógł zostać zdegradowany do tropikalnej burzy. Jest to dobrze widoczne na powyższym linku, dzięki uprzejmości Dany. Nie rozwinął się wir z okiem. Przynosi jednak silny wiatr i ulewny deszcz!

Napisany przez Simona
A także: https://www.finanznachrichten.de/suche/oelpreis.asp Pozdrowienia, Simona

Mała wskazówka, nie uważam tej źródła za bardzo pomocne. Lepiej samodzielnie włączyć trochę mózgu, jeśli to możliwe? W powyższym linku można dość dobrze zobaczyć obliczoną trasę huraganu Ernesto. Przechodzi on nie przez Zatokę Meksykańską, ale przez Florydę, prawdopodobnie przynosząc dużo deszczu, możliwe powodzie. Cena 100$ za uncję ropy to tylko czysta sensacja medialna! W ciągu najbliższych miesięcy pojawi się jednak więcej niebezpiecznych ośrodków huraganów na tych obszarach mórz świata!

Napisany przez beta
Pamiętam posta Marcusa: Jeśli drzewka w Florydzie uginają się, można postawić na wzrost ceny soku pomarańczowego :wink: Coś w tym stylu. Pozdrowienia PS: Przepraszam, to miał być taki mały żart dla wtajemniczonych.

Napisany przez ADMCI4
gdzieś przeczytałem/am, że składki ubezpieczeniowe na ten rok są bardzo dobrze skalkulowane, chyba że burze przetoczą się nad Florydą albo Nowym Jorkiem. :?

Trzeba mieć oko na burzę Ernesto. Jak dotąd nie utworzyła się typowa środkowa część i rozproszyła się na kilka systemów chmur. Dostrzec można dość imponujący wir na wybrzeżu Pacyfiku, w Meksyku/Jukatanie. Dalej na południe znowu zagrożone byłyby banany? Animowany tracker burzowy NOAA https://www.ssd.noaa.gov/goes/east/watl/loop-vis.html

Ernesto przemieścił się przez Florydę, silny, znowu stał się bardziej zwartej budowy, ale nie ma wykształconego oka. Depresja tropikalna przy wybrzeżu Meksyku otrzymała teraz imię John, groźna, z wysoką prędkością obrotową i widocznym okiem. Mam nadzieję, że plantacje bananów na południe od tego miejsca zostaną oszczędzone.

Napisany przez ADMCI4
teraz zbliża się Florence. Jednak na razie nie wygląda na to, żeby poważne obszary wybrzeża były dotknięte: https://www.nhc.noaa.gov/

W pętli można zobaczyć 2 silnie wirujące wiry na lewej i górnej krawędzi. Wydaje się szaleć w Atlantyku, mam nadzieję, że nie dotrą do lądu. Pola naftowe w Zatoce na razie nie są zagrożone. Obecnie duże obszary niskiego ciśnienia przemieszczają się nad Karaibami, jednak nie ma wyraźnych oznak tendencji huraganowych. r n r n https://www.ssd.noaa.gov/goes/east/watl/loop-vis.html r n r n https://www.ssd.noaa.gov/goes/east/nwatl/loop-vis.html

Napisany przez ADMCI4
W USA sezon powoli się kończy. Natomiast w Europie doświadczamy burz tak dawno nie widzianych. Najpierw tornado przeszło przez Niemcy, a teraz nadeszła fala powodzi. Z prędkościami wiatru sięgającymi nawet 156 kilometrów na godzinę, sztorm Britta przetoczył się w środę rano nad niemieckim wybrzeżem Morza Północnego. Na części wybrzeża wschodniej Fryzji oraz na przyległych wyspach Morza Północnego według informacji władz poziom wody podniósł się najwyżej od 100 lat. Według Niemieckiego Urzędu Żeglugi Morskiej i Hydrografii w Hamburgu w nocy na obszarze morskim na północ od Borkum średnio mierzone były fale o wysokości dziesięciu metrów. Czasami pojedyncze fale osiągały nawet 16 do 17 metrów.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata