Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy konto firmowe w banku internetowym ma sens?

Napisany przez ADMCI4
Przejmę niewielką stolarnię na przełomie roku, która wcześniej należała do mojego szefa. Moje prywatne konto znajduje się w banku internetowym i zawsze byłam zadowolona z jego usług. Jednak nigdy nie potrzebowałam indywidualnego opiekuna, co może się zmienić po rozpoczęciu prowadzenia własnej działalności. Dlatego bardzo przydatne byłoby dla mnie usłyszeć od innych właścicieli firm o ich doświadczeniach z biznesowymi relacjami z bankami internetowymi lub bezpośrednimi.

Napisany przez Lumo
W banku internetowym nie możesz wpłacać gotówki. Jeśli wszystkie rachunki są regulowane przelewem, wtedy może to być w porządku, w przeciwnym razie byłby to już poważny minus....

Musisz zastanowić się, czy potrzebujesz placówki.
Czy istnieje konieczność kontaktu z lokalnym przedstawicielem?
W rozmowie kredytowej lub gdy potrzebne jest szybkie zwiększenie debetu, zazwyczaj lepiej współpracować z lokalnym przedstawicielem.

W przeciwnym razie porównaj opłaty. Z mojego doświadczenia banki internetowe nie wypadają zbyt różnie w porównaniu z bankami stacjonarnymi w przypadku kont firmowych.

Napisany przez 2Escorpio
Ogólnie rzecz biorąc, Lumo ma rację... ale w niektórych bankach internetowych można także wpłacać pieniądze... na przykład w Comdirect można wpłacać pieniądze w Commerzbank... ing diba działa w Degussa Bank... DKB obsługuje chyba tylko w Berlinie. Nie wiem jak jest w przypadku innych banków

Napisany przez Lumo
To prawda, że jako klient comdirect można wpłacać pieniądze w oddziałach Commerzbank. Jednakże comdirect nie oferuje konta firmowego (przynajmniej według mojej wiedzy). Jako bank internetowy z kontem firmowym, przychodzi mi na myśl DKB, i to właściwie już wszystko. Można jeszcze wspomnieć o Skatbank, ale to właściwie nie jest bank internetowy...

W przypadku DKB problemem jest niemożliwość wpłaty gotówki. Czy w Berlinie to działa? W takim razie może to być alternatywa dla mieszkańców stolicy.

Interesowałaby mnie lista (bezpłatnych) kont firmowych.

Napisany przez 2Escorpio
Tak, w Berlinie, na ulicy Kronenstraße, jest bankomat, do którego można wpłacać pieniądze @ DKB... o ile mi wiadomo, jest to jednak jedyny taki bankomat.

Napisany przez H.C. Pe
Nie uzależniłbym teraz wyboru swojego banku tylko od tego, czy ma oddziały czy nie. Jeśli jesteś długo w jednym banku, miałeś z nim dobre doświadczenia i byłeś zadowolony, to na razie nie ma przeciwskazań, aby używać tego banku także w celach biznesowych.

Napisany przez Lumo
Oczywiście! Ponieważ nie wszystkie banki internetowe oferują konta firmowe. Ponadto konto firmowe i osobiste to dwie różne rzeczy.
Przy koncie firmowym może być potrzebny doradca. Czasami potrzebne są tymczasowe linie kredytowe, trzeba umieszczać zlecenia obciążenia itp....

Napisany przez radiergummi
Uważam, że jest to bardzo rozsądne, kilka czasu temu przejąłem mały sklep i mam konto firmowe w znanym banku internetowym. To oszczędza wiele czasu i jest bardziej efektywne, zwłaszcza jeśli chodzi o liczne wizyty w banku, jakie przedsiębiorca musi zrobić. Oszczędności związane z różnymi kosztami również nie powinny być pominięte!

Napisany przez Lumo
Na mniejsze projekty wystarcza bezpłatne konto biznesowe w Skatbank (należy do zrzeszenia Volksbanken).
Nie ma opłat za prowadzenie konta. Jednak każda operacja księgowa (czyli pozycja na wyciągu bankowym, np. przelew, obciążenie itp.) kosztuje 0,10 centa. Dla małych firm to dobre wprowadzenie....
Jednak konto to jest czystym kontem internetowym

Jeśli potrzebne są oddziały lub występuje wiele transakcji (np. sklep internetowy, detaliczny lub większe przedsiębiorstwo), to konta biznesowe w Commerzbank nie są złe.

Informacje o wyżej wymienionych kontach firmowych można znaleźć tutaj: link

Napisany przez isar11
Uważam, że internetowe banki biznesowe są równie odpowiednie jak tradycyjne banki stacjonarne. Większość transakcji finansowych przedsiębiorstw i tak odbywa się przez internet. Do tej pory nie miałam również żadnych istotnych negatywnych doświadczeń związanych z niepewnością podczas korzystania z banków internetowych.

Napisany przez Lumo
Ale należy również zwrócić uwagę na te niewielkie strumienie gotówki, które nie odbywają się online. Dla niektórych branż konto internetowe nie jest korzystne. Gdy przyjmujesz gotówkę, czyli klienci mają możliwość zapłacenia gotówką (zwykły sklep), konieczne jest zapewnienie możliwości wpłaty gotówki, najlepiej w lokalnym oddziale....

Przy większych obrotach 5€ miesięcznie to chyba najmniejszy koszt. Dzięki temu masz oddziały i przedstawiciela w pobliżu, gdy potrzebujesz szybkiej pomocy lub musisz dostarczyć lub podpisać dokumenty w krótkim czasie. W banku internetowym najlepiej to działa za pomocą faksu.

Dlatego dla małych firm i start-upów, które nie przyjmują gotówki, można wybrać konto internetowe (np. Skatbank). W przeciwnym razie lepiej zainwestować te 5€ miesięcznie (Sparkasse, Deutsche Bank, Commerzbank itp.).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata