Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy ubezpieczenie Emerytalne może mi pomóc w prywatnym zabezpieczeniu emerytalnym?

Napisany przez ADMCI4
Dobry wieczór wszystkim,

ponieważ moja żona po pierwszych 15 latach pracy zawodowej przeszła z pełnego etatu na niepełny etat i ma okres opieki nad trójką dzieci, to naturalnie powstaje dla niej duża dziura w związku z emeryturą.

Chciałaby to wypełnić prywatnym funduszem emerytalnym. Nie znamy się w ogóle na tym i nie chcemy po prostu dać się nikomu wcisnąć coś na siłę. Dlatego dla nas bardzo ważne jest, abyśmy mogli skorzystać z neutralnej porady. Czy poszczególne biura ubezpieczeń emerytalnych oferują takie prywatne konsultacje? W końcu oni zasadniczo się na tym znają i mogą powiedzieć, co dokładnie ma sens.

Pozdrowienia
Günni

Re: Czy ubezpieczenie Emerytalne może mi pomóc w prywatnym zabezpieczeniu emerytalnym?

Napisany przez Reibold
Cześć Günni!

Nie, ZUS doradza tylko w sprawie własnych świadczeń!

W przypadku innych spraw z zakresu ubezpieczeń istnieją:
Agent ubezpieczeniowy, który pośredniczy dla określonego towarzystwa
Agent wielokrotny, który pośredniczy dla kilku różnych towarzystw
Makler ubezpieczeniowy, który znajduje i pośredniczy w imieniu klienta
doradca ubezpieczeniowy, który doradza w imieniu klienta, ale nie pośredniczy
Zatrudnieni sprzedawcy w bankach, którzy są uważani za agentów
Pośrednicy funduszy zgodnie z §34c mogą być dodatkowi!

Wszyscy, z wyjątkiem doradców ubezpieczeniowych (około 150 w D), są wynagradzani udziałem w składkach od pośredniczonych umów, tzw. prowizją.
Doradcy ubezpieczeniowi są opłacani bezpośrednio przez klienta na podstawie rachunku z honorarium.

Najlepiej znaleźć osobę, której można zaufać.
Ta osoba powinna najpierw zostać poinformowana o Twojej sytuacji, a następnie zaproponować rozwiązanie. Renta Riester, Rentę podstawową, BAV lub prywatne zabezpieczenie. Gdy to będzie jasne, można omówić konkretne produkty.

Z poważaniem

Alexander Reibold
Makler ubezpieczeniowy i funduszy
Neuburg an der Donau
Tel: 08431 901290

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata