Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: konto oszczędnościowe

Napisany przez Julias
Hej,
zdecydowałem się na lokatę terminową i nie jestem pewien, dla której banku powinienem się zdecydować. Znalazłem stronę porównującą lokaty terminowe, ale nie jestem pewien, czy to najlepsze oferty. Czy możecie mi pomóc?

Pozdrawiam

Napisany przez Lumo
Uważam, że Bank of Scotland jest najlepszym wyborem. Oferują 2,7% oprocentowania oraz 30€ premii na start, niezależnie od kwoty, którą się wpłaca. Dodatkowo do tej pory nie mieli żadnych chwytliwych ofert, a raczej zwiększali niż obniżali oprocentowanie...Tutaj jest dobra strona z dostawcami kont oszczędnościowych: TagesgeldNa stronie wymieniony jest również DAB Bank oferujący 2,75%, jednak tylko w połączeniu z bezpłatnym rachunkiem papierów wartościowych.Co więcej, ciekawą informacją jest, że dzięki premii startowej (50€ gratis przy lokacie od 5000€) w ING-DiBa można osiągnąć stopę zwrotu na poziomie 3,5% w pierwszym roku....

Napisany przez amsterdam
W Banku Szkocji zawsze mam złe przeczucia Jak bezpieczne jest moje pieniądze w Bank of Scotland, jeśli zainwestuję tam na przykład 80 000 zł?

Napisany przez Lumo
No cóż, raczej nie powierzyłbym 80 000 € ani ING-Diba, moneyou, ani innemu dostawcy. Rozproszyłbym tę kwotę. BOS jest chroniony w brytyjskim funduszu zabezpieczenia do kwoty 80 000 € i powyżej tej kwoty w niemieckim. Osobiście zaufam (jeszcze) brytyjskiemu funduszowi zabezpieczenia. Oczywiście czuje się trochę bezpieczniej w niemieckim. Holenderski również wydaje się bezpieczny. Nie mam pojęcia/nie oceniam innych i nie inwestuję tam pieniędzy. Jak już wspomniałem: 80 000 € rozproszyłbym na kilka banków, jeśli chodzi o lokatę terminową. Bezpieczeństwo ma wtedy zdecydowanie większe znaczenie niż kilka dodatkowych euro zysku. Ponadto, dłuższe terminy ulokowania pieniędzy to dodatkowe lokaty terminowe lub ETF-y/fundusze.

Napisany przez Peta 2011
Mam bardzo dobre doświadczenia z BOS od lat. Zgodnie z pismem z października 2011 r., wkłady każdego klienta są początkowo zabezpieczone kwotą 85 000 funtów brytyjskich przez brytyjski fundusz gwarancyjny FSCS, a ponadto obecnie do kwoty maksymalnie 250 000 euro przez fundusz gwarancyjny Stowarzyszenia Niemieckich Banków.
Można również sprawdzić wysokość limitów gwarancji na stronie www.bankenverband.de.
Dlatego też nie miałbym teraz żadnych problemów z deponowaniem większych kwot pieniędzy w BOS, aż do wysokości zabezpieczenia.

Zawsze można również sprawdzić, ile odsetek już się zgromadziło. To podoba mi się obok wysokości zabezpieczenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata