Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: 50 000 € - inwestycja - zabezpieczenie emerytalne

Napisany przez obelix
Cześć, Google również przyprowadził mnie tutaj do tego forum. Przeczytałem kilka postów i zauważyłem, że tutaj czasami gorąco. Nawet osobiście. Niemniej jednak chciałbym omówić tutaj moje zmartwienie: Cel: dodatkowe zabezpieczenie emerytalne. Następujący stan rzeczy: - dostępny kapitał gotówkowy = 50 000 euro - wiek inwestora = 60 lat - pożądana data wypłaty/emerytura miesięczna = za 5 do 7 lat Rozważenia: a) Użycie pieniędzy na zakup nieruchomości inwestycyjnej. Pozostałą kwotę sfinansować. b) Wpłacenie pieniędzy jako jednorazową składkę na ubezpieczenie emerytalne, 5 do 7 lat okresu otarcia, a następnie korzystanie z miesięcznej wypłaty rentowej. Uwaga: istnieje już (długoterminowe konto terminowe z obecnie zadowalającymi warunkami. To konto powinno pozostać. Kwota zwolnienia od podatku procentowego (1 602 €) jest przekroczona. Jeśli potrzebne są dalsze informacje, śmiało. Czekam na wymianę myśli... nawet przy tej - dla niektórych tutaj - niewielkiej sumie.

Napisany przez petethefarmer
Cześć obelix,

krótkie komentarze odnośnie Twoich opcji:

a) Zakup nieruchomości inwestycyjnej: powinieneś naprawdę DOKŁADNIE się zastanowić, czy rentowne nieruchomości są dostępne w Twojej okolicy. Ponadto musisz rozważyć, czy chcesz osiągnąć zysk ze wzrostu wartości mieszkania (zamieszkując je sam) czy poprzez wynajem innym osobom. Pamiętaj, że wynajem mieszkania to żadna przyjemność i musisz się temu intensywnie przyjrzeć. Ogólnie rzecz biorąc, w przypadku nieruchomości zawsze należy zachować krytyczne podejście. Gdy widzę, co jest czasami sprzedawane jako nieruchomość inwestycyjna w okolicach Frankfurtu, to robi mi się naprawdę niedobrze. Pierwszy krok, aby ruszyć do przodu, to na pewno poszukiwanie trochę na stronie Immobilienscout24 i rozmowa z lokalnymi agentami nieruchomości. Następnie będziesz miał już dobry pogląd na rynek w Twojej okolicy.

b) Jeśli chodzi o prywatne ubezpieczenie emerytalne, to nie jestem w temacie na tyle, aby móc udzielić pełnej odpowiedzi. Jednakże w przypadku wydająco niskich oprocentowań (gwarantowane oprocentowanie w ubezpieczeniu na życie i prywatnym ubezpieczeniu emerytalnym na 2012 rok) należy zastanowić się, czy nie byłaby bardziej opłacalna inwestycja w depozyt terminowy na 5-6 lat (obecnie około 4,5% p.a.).

Napisany przez obelix
Cześć petethefarmer,

robię dokładnie te same rozważania co Ty. Aktualnie tutaj w okolicy trudno znaleźć opłacalną inwestycję w nieruchomości. Oczywiście, byłoby konieczne dofinansowanie częściowe, nawet jeśli warunki byłyby korzystne. Naprawdę nie chciałbym mieć problemów z najemcami.

Moim celem jest otrzymywanie dodatkowej małej emerytury za kilka lat (5-7). Oczywiście, mógłbym po prostu ulokować pieniądze na kilka lat w obligacje, ale zyski z nich nie wystarczą, aby później wpłacić kapitał na prywatną rentę. Emerytura miesięczna byłaby wtedy mniejsza.

Ubezpieczenia rentowe z jednorazową składką są obecnie bardzo elastyczne i pozwalają praktycznie w każdym momencie na rozwiązanie umowy. W razie znalezienia dobrej inwestycji w nieruchomości. Oczywiście oprocentowanie nie byłoby wtedy tak atrakcyjne, ale przede wszystkim chciałbym utrzymać tę prywatną rentę.

Dziękuję za Twój udział!

Napisany przez Bodensee1000
Cześć Obelix

sprawdź to, tutaj możesz również zainwestować pieniądze i zarobić.

ZeekRewards - Program nagród na całe życie!

Kalkulator JSS-Tripler - Kalkulator zysków niekumulacyjnych i kumulacyjnych, tutaj weź drugi, aby obliczyć.

Pozdrowienia Bodensee1000

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata