Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Dziedziczenie 2 milionów! Porada

Napisany przez Exfrozen
Cześć, Dziedziczyłem około 2 milionów euro i chciałbym zainwestować pieniądze w taki sposób, aby móc żyć wyłącznie z zysku. Oznacza to, że nie chcę wydawać ani jednego centa z tych 2 milionów. Czy uważacie, że powinienem po prostu ulokować pieniądze w banku oferującym 2,1% rocznego oprocentowania, czy też istnieją lepsze, ale również bezpieczne możliwości, gdy chodzi o tak dużą sumę pieniędzy? Z poważaniem, Michael

Napisany przez 2Bolitho
Lepsze możliwości zawsze istnieją. Ale to nie ma znaczenia, jeśli znalazłeś swoją możliwość i jesteś z niej zadowolony.

Przy 2 mln masz około 2.500 euro miesięcznie, jeśli podążasz za swoją możliwością. Brzmi nieźle. Ale nie inwestuj wszystkiego w jednym banku. Rozdziel je na różne banki i zwróć uwagę na gwarancję depozytów.

Napisany przez Exfrozen
Ale mi nie wystarcza 2500... Najbezpieczniejszym sposobem byłoby zainwestowanie pieniędzy. Jaka byłaby następna strefa, jeśli weźmiemy pod uwagę ryzyko? Nie ma możliwości osiągnięcia zysku w wysokości 5000 miesięcznie i nadal zachowania takiego samego ryzyka jak przy prostym lokacie? Co by Pan zrobił?

Napisany przez 2Bolitho
To, co bym zrobił, nie jest dla ciebie ważne. Mam inne cele, inne podejście, inne wartości.

Lokata terminowa nie jest całkowicie bezpieczna. Zwłaszcza przy Twoim zamierzanym sposobie inwestowania. Lokujesz 2 mln euro i otrzymujesz około 40 000 euro odsetek rocznie. Całość wydajesz i po roku nadal masz 2 mln euro. Jednak w tym czasie inflacja wynosiła 3%, więc teraz potrzebujesz 2 060 000 euro, aby kupić to, co mogłeś kupić za 2 mln euro pierwszego roku. Po 5 latach już 2 318 548 euro. Siła nabywcza odsetek również maleje. Zatem każdego roku będziesz mógł sobie na coraz mniej pozwolić. Na początku tego nie zauważysz, ale po 10 latach na pewno.

Więc jeśli chcesz mieć 5 000 euro miesięcznie i zakładasz stopę inflacji na poziomie 3%, potrzebujesz zwrotu z inwestycji na poziomie 7-7,5%. Wtedy utrzymasz siłę nabywczą i będziesz mógł długoterminowo liczyć na siłę nabywczą dzisiejszych 5 000 euro miesięcznie. Taki bezpieczny zwrot z inwestycji (w ogólnym, chociaż błędnym rozumieniu) nie jest możliwy.

Z 2 mln euro można zrobić wiele rzeczy. Dla mnie ważne jest nie stawianie wszystkiego na jedną kartę. Więc zróżnicowanie inwestycji w różne klasy aktywów byłoby ważne. Jednak Twój dla mnie nietypowy pomysł na ryzyko sprawia, że nie chcę zaczynać tego tutaj.

Napisany przez Reibold
Dzień dobry!

Chciałbym przedstawić różne sposoby:

1. Istnieje wiele różnych banków, w których można uzyskać oprocentowanie znacznie powyżej 2,1%. Należy jednak zwrócić uwagę na maksymalne kwoty inwestycji oraz oczywiście wspomniane ubezpieczenie depozytów. Warto tutaj rozważyć dywersyfikację, nawet jeśli sprawi to pewne utrudnienia. Możliwe jest już osiągnięcie 3% oprocentowania brutto. Oznacza to 5000 € brutto miesięcznie, bez uwzględnienia inflacji.

2. Osoba znająca się na tym temacie z pewnością stworzyłaby mieszany portfel inwestycyjny, który pozwoliłby osiągnąć średnią stopę zwrotu powyżej 3%. Na przykład nieruchomości wynajmowane, fundusze akcyjne, instalacje fotowoltaiczne, obligacje korporacyjne i kilka lokat. Oznacza to jednak na początku pracę na pełny etat i później nadal kilka godzin tygodniowo na administrowanie. Potrzebny jest również dobry doradca podatkowy.

3. Istnieją zarządcy majątku, którzy chętnie zajmą się rozsądnym podziałem za wynagrodzeniem i będą go nadal monitorować. Rozmawiają oni z nami o naszych życzeniach i naszej skłonności do ryzyka, a następnie rozkładają pieniądze zgodnie z ustaleniami. Ci specjaliści oczywiście kosztują sporo pieniędzy i mimo to nie gwarantują osiągnięcia określonego zwrotu.

Z poważaniem

Alexander Reibold
Makler ubezpieczeniowy i funduszowy
Neuburg an der Donau
Tel: 08431 901290

Napisany przez EuroPaule

3. Istnieją zarządcy majątku, którzy za odpowiednią opłatę chętnie zajmą się rozsądnym podziałem i będą nadal nadzorować. Z nimi omawia się własne życzenia i skłonność do ryzyka. W zależności od tego pieniądze są rozdzielane. Ci specjaliści oczywiście kosztują sporo i mimo to nie dają żadnej gwarancji co do generowania określonego zwrotu.

Cześć,

oczywiście, nie ma szans na wygenerowanie 5000 € miesięcznie przy zachowaniu kapitału z kwotą 2 mln €.
Powód:
Jak już wcześniej zauważył bolitho, najpierw trzeba zrównoważyć inflację. Jeśli tego nie zrobisz, to nie będzie mowy o zachowaniu kapitału.
W normalnych czasach (których obecnie nie mamy na rynkach obligacji) osiągalne bez ryzyka stopy procentowe (np. niemieckie obligacje skarbowe) w przybliżeniu zrównoważą inflację. Dłuższe terminy z wyższymi stopami procentowymi niosą ryzyko wzrastającej inflacji... .
To, co można osiągnąć ponad poziomem inflacji, to premia za ryzyko, na które jesteś gotowy się zgodzić.

Jeśli chcesz zachować kapitał i otrzymać 5000 € miesięcznie, będziesz potrzebować inflacji + 3% w skali roku. (5000 x 12 = 60 000 = 3% z 2 000 000). Bez względu na aktualny poziom inflacji, potrzebujesz dodatkowo 3%.
Te trzy procenta dokładnie opisują Twoje ryzyko i jest to na tym poziomie znaczące.

Zarządcy nie dają gwarancji, ponieważ wiedzą, że taki zwrot nie jest możliwy do zagwarantowania.
To, co potrafią lepiej, to jasno oszacować Twoje ryzyko i je kontrolować. Ale oczywiście jest to kosztem zwrotu.

I w tym roku, z dużymi wahaniem cen bez wyraźnego kierunku, niemal żaden zarządca nie jest w stanie zdobyć sensownie pieniędzy.

Przykro mi, ale będziesz musiał prawdopodobnie pogodzić się z myślą o wydaniu 2 mln. Przy 5000 euro miesięcznie wystarczy to na 33 lata i odrobinę więcej.
Albo musisz nauczyć się radzić sobie z ryzykiem.

Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata