Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: ubezpieczenie emerytalne i ubezpieczenie od niezdolności do pracy

Napisany przez blackapple
Cześć najpierw,
jestem tu nowy i stopniowo muszę zająć się tematem zabezpieczenia emerytalnego i ubezpieczenia od niezdolności do pracy.

Byłem u mojego doradcy w Sparkassen w sprawie Riester i ubezpieczenia od niezdolności do pracy.
Jestem tak mądry jak wcześniej.

Na pewno chcę niedługo zawrzeć ubezpieczenie od niezdolności do pracy.

Mam 23 lata
Obecnie mieszkam jeszcze z mamą w hotelu. Pracuję jako kupiec w handlu detalicznym w małym markecie i moje dochody wynoszą
1225 € brutto i 920 € netto.

Czy ktoś może mi dać jakieś wskazówki.

Pozdrowienia Manuel

Napisany przez Dasdi1970

Cześć, jestem tu nowy i stopniowo muszę zająć się kwestią emerytury i ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy.

Byłem również u mojego doradcy ze Sparkasse w sprawie Riestera i ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy.
Jestem tak mądry jak przedtem.

To, co na pewno chcę wkrótce załatwić, to ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy.

Mam 23 lata.
Obecnie mieszkam jeszcze z mamą. Pracuję jako handlowiec detaliczny w małym sklepie budowlanym, a moje dochody to
1225 € brutto i 920 € netto.

Czy ktoś może podać mi jakieś wskazówki.

Pozdrowienia, Manuel

Tak, a mianowicie, że nie powinieneś ubezpieczać swojej niezdolności do pracy w Sparkasse. Nie dlatego, że to Sparkasse, ale dlatego, że nie mają oni możliwości znalezienia optymalnego produktu dla ciebie i twojego zawodu.
Zasięgnij porady od niezależnego agenta ubezpieczeniowego, poproś o kilka ofert i podejmij decyzję.
W razie potrzeby mogę ci w tym pomóc...
Wystarczy się do mnie zgłosić prywatną wiadomością.

Tak, powinniście wiedzieć, że nie powinieneś ubezpieczać swojego ubezpieczenia na życie w Sparkasse. Nie dlatego, że to Sparkasse, ale dlatego, że nie mają możliwości znalezienia dla ciebie i twojego zawodu optymalnego produktu.
Zasięgnij porady niezależnego maklera ubezpieczeniowego, poproś o kilka ofert i podejmij decyzję.
W razie potrzeby mogę się tym zająć...
W razie konieczności skontaktuj się ze mną prywatnie.

Dzięki za informacje.
Zobaczymy. W naszej okolicy jest jeden . Chyba był u moich rodziców dwa lata temu.
Nie chcą po prostu po prostu sprzedać ?
Zawsze mam takie nieufne podejście -.-

Napisany przez obelix

Czy oni po prostu nie chcą po prostu sprzedać?
Zawsze mam takie podejście pełne sceptycyzmu -.-

Dołączam do tego sceptycznego podejścia. Tak jak wszędzie, są dobre i gorsze oferty.

Zwłaszcza pośrednicy nazywający się niezależnymi, często nie rezygnują z prowizji. Które towarzystwo płaci więcej za pośrednictwo? Premia?

doradca z banku spółdzielczego ma zwykle również cele sprzedażowe, ale jego wynagrodzenie dostaje co miesiąc.

Jasne, że zawsze gdzieś można znaleźć tańsze produkty! Czy opłaca się to do ostatniego centa? Zawsze dobrze jest odzyskać przynajmniej jedną ofertę konkurencyjną, a także dobrze by było, gdyby jakiś znajomy czy przyjaciel, który ma trochę pojęcia na temat, rzucił na to okiem. Może to być także osoba płci żeńskiej.

... przede wszystkim ubezpieczenie na życie powinno nie kończyć się już z 55. rokiem życia, jak czasem proponują niektórzy niezależni pośrednicy ze względu na niższą cenę.

Nie chcę jednak stawiać niezależnych agentów ubezpieczeniowych w złym świetle. Zakładam z gruntu, że większość doradców, oczywiście również ci niezależni, bierze pod uwagę życzenia swoich klientów i przedstawia uczciwe oferty!

Napisany przez Peter Wolnitza
Przepraszam, że się wtrącam...

ale kiedy czytam coś takiego, to trochę mnie krew zalewa.....

Cały ten nonsens zaczyna się od tego, że doradca w Sparkassen to nie jest doradca, ale SPRZEDAWCA, przedstawiciel swojego pracodawcy, musi sprzedawać produkty swojego pracodawcy, musi osiągać cele sprzedażowe, bo w przeciwnym razie poleci na zbity pysk. Po prostu.
Więc stawianie go w roli no cóż, nie musi niczego sprzedawać, bo dostaje pensję jest delikatnie mówiąc, przekręceniem faktów i świadczy o braku wiedzy na temat tego, co naprawdę dzieje się w bankach.
Wynoszenie przedstawiciela/sp ...

jest zupełnie niewłaściwe.

Chodzi o to, że przy ubezpieczeniu na wypadek niezdolności do pracy nie chodzi o oszczędzanie kilku groszy - chodzi o znalezienie ubezpieczyciela, który oferuje odpowiednie, możliwie optymalne warunki umowy, aby w przypadku poważnej sytuacji faktycznie otrzymać wypłatę. Ubezpieczyciel zrobi to dokładnie wtedy, gdy zgodnie ze swoimi warunkami MUSI wypłacić pieniądze (nie widziałem jeszcze dyrektora ubezpieczeń w aureoli). A jeśli chodzi o warunki umowy, to te oferowane przez ubezpieczenie Sparkassen są najwyżej ligi regionalnej, z pewnością nie Bundesligi czy nawet ligi mistrzów! Ponieważ sprzedawca banku nie może zaoferować nic innego, odpada jako partner do tego produktu.

Poprosić przyjaciela lub znajomego, który się tym trochę zna... o jego opinię - to doprowadza mnie do ataku śmiechu, przepraszam, ale to naprawdę absurd! Prawdopodobnie pozwoliłbyś studentowi medycyny, który ma trochę pojęcia, przeciąć cię pri ...orego płaszczą, może representować cię w sądzie sąsiad studiujący prawo, jeśli chodzi o twoje prawo jazdy?

Wybór odpowiednich warunków umowy ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy to rzemiosło i należy je powierzyć specjalistom - zazwyczaj masz tu tylko jedną szansę, bo kiedy stwierdzisz, że kupiłeś niewłaściwy produkt, często jest za późno na poprawienie błędu.

Jednak wisienką na torcie jest wzmianka o wieku zakończenia ubezpieczenia w wieku 55 lat i o wolnych pośrednikach. Nie jestem pewien, czy pojęcie odpowiedzialności pośrednika jest ci znane?
Pośrednik, który sprzedałby swojemu klientowi ubezpieczenie w wieku zakończenia w wieku 55 lat, byłby w pierwszym przypadku płatności pozbawiony szans na sukces - na stałe i słusznie! Co najwyżej w drugim przypadku musiałby poszukać innej pracy -
no cóż, mógłby zawsze jeszcze zatrudnić się w lokalnej Sparkassen/Banku.

Pozdrowienia z Hesji

Napisany przez obelix
Udzielony pies często szczeka, w niektórych punktach masz rację. Ale z mojego punktu widzenia i doświadczenia nie we wszystkich. Ponieważ częściowo przekręciłeś moje wypowiedzi na swoją korzyść, podejrzewam, że masz do czynienia z dobrym sprzedawcą przed klawiaturą.

Wiadomo, że doradcy / sprzedawcy bankowi również mają swoje cele i są nimi mierzeni. Niemniej jednak, w przeciwieństwie do osoby samozatrudnionej, nie są w dużej mierze uzależnieni od prowizji.

Pozostawmy to. O innych były zainteresowany, w przeciwieństwie do Ciebie, chodziło mi o gloryfikację tzw. niezależnych doradców / pośredników.

Wspomniałem, że w każdej branży są lepsze i gorsze osoby.

PS: Twoja strona internetowa robi dobre wrażenie.

Więc mam już umówioną wizytę u doradcy finansowego.

Dziękuję mimo wszystko za informacje.
Zrozumiałem teraz, że nie ma po prostu dobrych i złych ofert.

Pozdrowienia, Manuel

Napisany przez Naseweis

Koroną jest jednak uwaga odnośnie wieku zakończenia ubezpieczenia w wieku 55 lat i wolnych pośredników. Nie jestem pewien, czy pojęcie odpowiedzialności pośrednika jest znane?
Pośrednik, który sprzedałby swojemu klientowi ubezpieczenie na życie zakończene w wieku 55 lat, w przypadku pierwszego wypłacenia odszkodowania byłby poza grą - na stałe i słusznie! W najgorszym przypadku musiałby szukać innej pracy -
no cóż, zawsze może spróbować zatrudnić się w lokalnym oddziale banku/sparkasse.
Pozdrowienia z Hesji

Cześć,

Szanse na znalezienie pracy w banku/sparkasse na pewno są bardzo dobre, ponieważ poszukuje się tam ekspertów w sprzedaży ubezpieczeń.

Jednak problem polega na tym, że rzadko znajdują tam ekspertów od planowania finansowego lub ubezpieczeń.

Pozdrawiam, Naseweis

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata