Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Po studiach: Jak mogę przejść z ubezpieczenia prywatnego do ubezpieczenia publicznego?

Napisany przez Verolitor
Cześć, jestem zupełnie nowy na forum, więc na początek witam wszystkich : ) Mam pilną sprawę/problem. Podczas moich studiów byłam pierwotnie prywatnie ubezpieczona przez moją matkę i zwolniłam się z obowiązku ubezpieczenia na czas studiów. Teraz skończyłam studia, od zeszłego tygodnia jestem bezrobotna i mam nadzieję otrzymać ALG II. Czy istnieje możliwość PRZEJŚCIA teraz do ubezpieczenia zdrowotnego zgodnego z prawem? Rozmawiałam właśnie z Technikerem, a ta osoba powiedziała, że byłoby to możliwe tylko w przypadku otrzymywania ALG I lub gdybym miała obowiązek ubezpieczenia jako zatrudniona, czyli w pracy powyżej 400 EUR. Teraz zastanawiam się, jak długo musiałabym być zatrudniona? Czy jeden miesiąc wystarczyłby? Po drugie, czy istnieje inna ścieżka. Co by było, gdyby moje PKV mnie zwolniło, czy wtedy obowiązek ubezpieczenia nie zmusiłby ubezpieczenia publicznego do mnie? Chcę zmienić ubezpieczyciela, ponieważ w mojej dziedzinie zawodowej (artysta...) prawdopodobnie nigdy nie będzie opłacalne mieć PKV, ponieważ składki ZAWSZE będą dla mnie za wysokie. Dlatego chcę jak najszybciej się stamtąd wydostać. Byłabym bardzo wdzięczna za jakiekolwiek porady. Dziękuję i pozdrawiam!

Re: Po studiach: Jak mogę przejść z ubezpieczenia prywatnego do ubezpieczenia publicznego?

Napisany przez Reibold
Cześć! Jedyną szansą jest stała praca objęta obowiązkowym ubezpieczeniem. Powinna być na czas nieokreślony, zgodnie z umową o pracę, lub co najmniej na 1 rok. Ubezpieczyciel prywatny nie może wypowiedzieć umowy klientowi! Nawet jeśli nie zapłacisz składki, nadal będziesz tam ubezpieczony. Takie jest obowiązek ubezpieczenia. (Tylko dla czytelnika, który teraz próbuje przestać płacić składki: To nie jest rozwiązanie! Niespłacone składki będą później windykowane.) Z poważaniem Alexander Reibold Pośrednik ubezpieczeniowy i funduszy inwestycyjnych Neuburg an der Donau

Napisany przez Verolitor
Twoja odpowiedź może i nie cieszy mnie, ale dziękuję za wysiłek! Jednakże jestem zdezorientowany, ponieważ podczas mojego wyszukiwania w Google natknąłem się na wiele postów, gdzie ludzie pisali, że ich prywatne ubezpieczenie zdrowotne zostało anulowane....

Napisany przez Reibold
Cześć! Tak, do 2008 roku było to możliwe i zwykłe, jeśli ktoś przestał płacić składki. Od 2009 roku obowiązuje jednak obowiązek ubezpieczenia, a jednym z skutków ubocznych tego prawa jest zakaz wypowiedzeń, jeśli osoba zwolniona nie jest pewna, czy znajdzie inne ubezpieczenie. To z kolei spowodowało, że niektórym grupom zawodowym bardzo trudno jest w ogóle znaleźć prywatne ubezpieczenie zdrowotne. A mianowicie tym, wśród których odsetek osób niepłacących był szczególnie wysoki. Np. przedstawiciele handlowi w pierwszym roku, pośrednicy nieruchomości, podwykonawcy w budownictwie itp. Wyjątkiem jest sytuacja, w której ktoś niedawno, chyba w ciągu ostatniego roku (jeśli ktoś wie dokładnie, proszę o kontakt!), przeniósł się z GKV do PKV. W takim przypadku musi tam ponownie zostać przyjęty. Ale wydaje się, że ta ustalona dla Pana/ Pani czasowa klauzula wygasła. Pozdrowienia Alexander Reibold

Napisany przez Manni-Bode
Cześć, jeśli dobrze zrozumiałem Twoją sytuację, byłeś ubezpieczony prywatnie przez ubezpieczenie rodzinne. Jeśli właśnie ukończyłeś studia, powinieneś bez problemu móc przejść do GKK. Od pewnego czasu możliwa jest zmiana z powrotem z PKV do GKV. Zwłaszcza młodzi absolwenci zazwyczaj nie mają problemów ze znalezieniem ubezpieczenia zdrowotnego. Sprawdź jednak ofertę ubezpieczeniową, bo istnieje wiele różnic. Informacje znajdziesz na stronie versicherungenfinder.de Pozdrawiam

Napisany przez Naseweis
Manni-Bode pisze: Cześć, wydaje się, że byłeś prywatnie ubezpieczony przez rodzinną polisę ubezpieczeniową. W PKV nie ma ubezpieczenia rodzinnego! Jeśli skończyłeś teraz studia, powinno nie powinno być problemu zmiana na GKK. Od pewnego czasu możliwa jest zmiana z powrotem z PKV do GKV. Zwłaszcza młodzi absolwenci zazwyczaj nie mają problemu ze znalezieniem kasy zdrowia. Jest to możliwe tylko w przypadku obowiązkowego ubezpieczenia w GKV Ale zapoznaj się z ofertą świadczeń, ponieważ istnieje wiele różnic. Informacje znajdziesz na przykład na stronie ........ Pozdrawiam
Trochę dziwne pisanie bzdur, ale jednocześnie wskazanie strony internetowej. N.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata