Re: Po studiach: Jak mogę przejść z ubezpieczenia prywatnego do ubezpieczenia publicznego?
Napisany przez Verolitor -
- śr lis 23, 2011 5:05 pm
Cześć,
jestem zupełnie nowy na forum, więc na początek witam wszystkich : )
Mam pilną sprawę/problem. Podczas moich studiów byłam pierwotnie prywatnie ubezpieczona przez moją matkę i zwolniłam się z obowiązku ubezpieczenia na czas studiów. Teraz skończyłam studia, od zeszłego tygodnia jestem bezrobotna i mam nadzieję otrzymać ALG II. Czy istnieje możliwość PRZEJŚCIA teraz do ubezpieczenia zdrowotnego zgodnego z prawem? Rozmawiałam właśnie z Technikerem, a ta osoba powiedziała, że byłoby to możliwe tylko w przypadku otrzymywania ALG I lub gdybym miała obowiązek ubezpieczenia jako zatrudniona, czyli w pracy powyżej 400 EUR. Teraz zastanawiam się, jak długo musiałabym być zatrudniona? Czy jeden miesiąc wystarczyłby? Po drugie, czy istnieje inna ścieżka. Co by było, gdyby moje PKV mnie zwolniło, czy wtedy obowiązek ubezpieczenia nie zmusiłby ubezpieczenia publicznego do mnie?
Chcę zmienić ubezpieczyciela, ponieważ w mojej dziedzinie zawodowej (artysta...) prawdopodobnie nigdy nie będzie opłacalne mieć PKV, ponieważ składki ZAWSZE będą dla mnie za wysokie. Dlatego chcę jak najszybciej się stamtąd wydostać.
Byłabym bardzo wdzięczna za jakiekolwiek porady.
Dziękuję i pozdrawiam!