Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualizacje i rozszerzenia w środowisku forum.

Re: obligacje skarbowe

Napisany przez hwh21
To wydaje się być bardzo eleganckie i patriotyczne, żeby kupować obligacje swojego kraju, ale jakoś nie rozumiem sensu. Ponieważ państwo to ja, a ja to państwo. To oznaczałoby, że kupuję swoje własne długi i jeszcze za to dostaję odsetki. Na przykład: Moja rodzina składa się z 5 członków, mamy 100 000 € długu i wszyscy płacimy 3% odsetek. 4 z nas to biedaki, oprócz mojego wujka numer 5, który ma luzem 100 000 € w portfelu. Teraz kupuje nasze długi i dostaje za nie 6% odsetek. Pytanie? Kto mu płaci te 6%? Moje myślenie: my 4 biedaki i mój wujek, który robi się patriotą, wypełniając kieszenie kosztem naszym. Gdyby mu zależało na rodzinie, mógłby po prostu przekazać pieniądze. Teraz moje rzeczywiste pytanie: Gdzie leży mój błąd myślowy.

Napisany przez 2Bolitho
Najpierw w Twoim przykładzie wujek nie otrzymałby 6%, a tylko 1%. Reszta 2% idzie na prowizje banków pośredniczących. W rzeczywistości ten proces nie jest tak prosty. Pożyczacie pieniądze od banku, a ten w dużej mierze bierze je jako kredyt od banku centralnego. Oczywiście mówimy tu o uproszczeniu. Kiedy kupujesz obligacje skarbowe, kupujesz długi państwa. Państwo wydaje pieniądze na nowe szkoły czy coś innego, a później spłaca cię ze swoich dochodów podatkowych. Kupowanie obligacji skarbowych może być patriotyczne, ale jest obecnie ryzykowne. W przypadku rosnących stóp procentowych można spodziewać się utraty wartości, a ta może być dotkliwa. Poza tym mamy nadal historycznie niskie stopy procentowe.

Napisany przez EuroPaule
hwh21 pisze: Wydaje się być bardzo eleganckie i patriotyczne kupować obligacje swojego kraju, ale jakoś nie rozumiem sensu. Ponieważ państwo to ja, a ja to państwo.
Cześć, Sensem z perspektywy inwestora jest dość prozaiczny: Szuka on lokaty z określonym stosunkiem bezpieczeństwa do zysku. W normalnych czasach obligacje państw ekonomicznie silnych (np. Niemiec) są dość bezpieczne i jednocześnie oferują akceptowalny zysk. Cytat hwh21 Teraz moje właściwe pytanie: Gdzie leży mój błąd myślowy? Jesteś trochę nieprecyzyjny w definiowaniu ja=państwo. To oznaczałoby nie tylko proste rozłożenie kosztów państwa na poszczególnych obywateli, ale również przeniesienie zadań państwa, na które wydawane są pieniądze. Potrzebny jest zatem pośredni krok, ponieważ czterech potrzebujących w Waszej rodzinie najprawdopodobniej nie zainwestowałoby pieniędzy wuja w budowę dróg, działalność społeczną itp... . Cytat Bolitho Po pierwsze, w Twoim przykładzie wuj nie otrzymałby 6%, a tylko 1%. Pozostałe 2% trafiałyby do banków. Skąd więc wziąć 2% dla banku przy obligacjach państwowych? Gdyby tak było, wszyscy coraz bardziej z entuzjazmem zajmowaliby się pośrednictwem w sprzedaży obligacji państwowych... Cytat Bolitho Kupowanie obligacji państwowych może być patriotyczne, ale obecnie jest ryzykowne. Przy wzroście stóp procentowych należy się spodziewać utraty wartości, która może być dotkliwa. A mamy nadal historycznie niskie stopy procentowe. Teraz pytanie brzmi, gdzie obecnie można znaleźć mniej ryzykowne formy lokat.... Pozdrowienia, Paule

Napisany przez 2Bolitho
To z zyskami to tylko przykład. Wujek pożycza swoje pieniądze po 1%, bank pożycza je następnie po 2% innej bankowi, a ten z kolei pożycza klientowi po 3%. To jest w zasadzie fikcyjny przykład. Chodziło mi o to, że pieniądze, które wujek pożycza po 6%, nie mogą zostać udzielone innym członkom rodziny jako kredyt po 3%. Mam nadzieję, że dobrze to zapamiętałem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata