Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Dlaczego żaden bank nie informuje o rzeczywistej stopie procentowej

Napisany przez ADMCI4
Po tym, jak w zeszłym roku wziąłem kredyt w banku, który ciągle rozsyła reklamy do skrzynek pocztowych i w końcu był totalnie niezadowolony, spłaciłem ten kredyt w zeszłym miesiącu w moim banku domowym. Po długich przepychankach wszystko w końcu potoczyło się gładko, nawet nadpłaconą kwotę z ubezpieczenia rat spłat otrzymałem z powrotem. Jestem zadowolony z mojego banku domowego, obsługa kredytu była kompetentna i bardzo skoncentrowana na klientach. Jedyna rzecz, którą mam do zarzucenia i której nie do końca rozumiem, to dlaczego nawet ten renomowany bank w swojej ofercie podaje tylko oprocentowanie nominalne, a efektywne oprocentowanie dowiaduję się dopiero dużo później. Czy to nie stoi w sprzeczności z zasadą przejrzystości, czy też jest to zwyczaj podawania oprocentowania nominalnego jako punktu odniesienia dla klientów?

Napisany przez 2Bolitho
Czy uważasz reklamę np. McDonaldsa lub Burger Kinga za obiektywną?

Napisany przez Lumo
Banki są zobowiązane podawać rzeczywistą stopę procentową. Musi być ona podana w pobliżu oprocentowania nominalnego (często z gwiazdką). W rozmowie nie muszą być na to zwracane uwagi, ale nie jestem tego pewien....

Niestety często w reklamach podkreśla się oprocentowanie nominalne lub mówi się od 3,x%, ale oczywiście nie dotyczy to zwykłego klienta.
To niestety jest reklama....
Wytyczne zostały już zawężone, ale wygląda na to, że to wciąż nie wystarcza. Dobry bank powinien jasno poruszać takie kwestie, ale jako przeciwwaga znowu pojawia się chęć prowadzenia interesów i presja z góry....

Napisany przez 1cent
kursy matematyki finansowej oraz egzamin minęły już około 6 miesięcy temu. Ale wydaje mi się, że stopę procentową można obliczyć.....

Napisany przez Lumo
??
Tak, obliczenie nie byłoby większym problemem, gdybyś znalazł wszystkie dodatkowe opłaty, ale tutaj tkwi haczyk (opłata administracyjna, roczna opłata itp.).
Ze względu na takie dodatkowe opłaty rzeczywista stopa procentowa różni się od nominalnej.
Oczywiście możesz wyszukać wszystkie dodatkowe opłaty z umów lub od razu sprawdzić rzeczywistą stopę procentową, którą banki muszą podać....

Napisany przez 2Bolitho
To, że banki muszą go zgłosić, jest oczywiste. Jak już potwierdził Husar67 w pierwszym poście, pytanie brzmi, dlaczego jest zgłaszany tak późno, dopiero przy tworzeniu konkretnej oferty.

Napisany przez Lumo
Potwierdzenia nie widzę? Husar pisze, że później dowiedział się o rzeczywistej stopie oprocentowania. Potwierdzenie, że banki muszą podać oprocentowanie, wygląda dla mnie inaczej.... Stopa procentowa musi być zawarta nie tylko w umowach, ale musi zostać podana zgodnie z rozporządzeniem w sprawie podawania cen, aby oferty mogły być porównywane. Dlatego musi być zawarta na każdym piśmie do klienta i w każdej tabeli oprocentowania, która jest przekazywana klientowi. Niestety, nie zawsze podczas każdej rozmowy doradczej zwraca się uwagę na rzeczywistą stopę oprocentowania. Być może jednak zostało na to zwrócone uwagę, a klient nie zareagował....

Napisany przez 2Bolitho
Nie widzę potwierdzenia. Husar pisze, że później dowiedział się o oprocentowaniu efektywnym. Potwierdzenie, że banki muszą podawać stopę procentową, wygląda dla mnie inaczej.... było nieszczęśliwie sformułowane. szkoda.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata