Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Elastyczne wpłaty.

Napisany przez Berghofer
Drodzy Czytelnicy,

chciałbym zawrzeć prywatne ubezpieczenie emerytalne. Ponieważ mam czasem więcej, czasem mniej pieniędzy do dyspozycji, interesuje mnie ubezpieczenie emerytalne, w ramach którego nie zawsze muszę wpłacać tę samą składkę, ale mogę wpłacać raz więcej, raz mniej, w zależności od mojej sytuacji finansowej. Czy coś takiego istnieje?

Gdy niedawno wyraziłem zainteresowanie ubezpieczeniem emerytalnym, pokazano mi jedną z symulacji obliczeń pokazującą przewidywaną wysokość emerytury miesięcznej, ale poinformowano mnie, że jest to jedynie prognoza dotycząca przyszłej emerytury, a nie gwarancja. Czy istnieją również ubezpieczenia emerytalne, w których można liczyć na wypłatę zadeklarowanej wysokości emerytury?

Z poważaniem,
Berghofer

Napisany przez 2Bolitho
Czego dokładnie oczekujesz od ubezpieczenia emerytalnego? Dlaczego właśnie to produkt, a nie inny? Jaką stopę zwrotu oczekujesz?

Napisany przez obelix

Czego dokładnie oczekujesz od ubezpieczenia emerytalnego? Dlaczego akurat to, a nie inny produkt? Jaką stopę zwrotu oczekujesz?

Cześć Bolitho,

To brzmi tak, jakbyś miał inne propozycje w głowie. Jakie?

Napisany przez 2Bolitho
Dla mnie to rzeczywiście miałbym. Pytanie jednak brzmi, czy ubezpieczenie emerytalne i Berghofer w ogóle pasują do siebie. Chciałbym dowiedzieć się nieco więcej, ponieważ bez jego indywidualnego punktu widzenia trudno jest udzielić konkretnej rady.

Osobiście chciałbym oszczędzać elastycznie na rachunku oszczędnościowym i dopiero gdy uzbierałoby się odpowiednia suma, przenieść środki na inne klasy aktywów. To wymaga jednak, żeby trochę więcej dowiedzieć się na temat.

Napisany przez obelix

Ja, wtedy elastycznie oszczędzam na rachunku oszczędnościowym, a gdy uzbiera się wystarczająca suma, przenoszę środki na inne klasy aktywów.

Mam nadzieję, że nie przeszkadzam swoimi pytaniami!

Jakie inne klasy aktywów mogą być atrakcyjne dla oszczędności emerytalnych po rachunku oszczędnościowym? Zgodnie z obecną sytuacją.

Napisany przez 2Bolitho
nie, w ogóle nie. To zależy od twojego punktu widzenia. Jestem szalony na punkcie interesujących mnie firm. Dlatego mam dość wysoki udział akcji. Ale część moich pieniędzy jest także ulokowana w złocie i srebrze. A bardzo mała część w obligacjach i innych kredytach. W zależności od indywidualności inwestora, do gry mogą wchodzić także nieruchomości lub inne udziały w firmach. Lub lokaty terminowe. Albo można kupić kawałek lasu i zlecić jego gospodarkę. Prawie wszystko jest możliwe. Oczywiście można także ponieść straty. Ale gdzie ich nie ma? A jeśli pieniądze są rozłożone w miarę równo, zawsze jakoś to się zgadza. Po prostu chcę uzyskać pasywne dochody na dłuższą metę, z których będę mógł żyć. Nie wyobrażam sobie ciągłej pracy do momentu przejścia na emeryturę. Wolę sam przedsięwziąć wiele rzeczy, do których należy również zarządzanie moimi finansami. Możesz też zajrzeć na blog „Reich mit Plan”. Kreowanie strategii majątku jest bardzo wartościowe.

Napisany przez Reibold
Cześć Berghofer!

Poszukiwane ubezpieczenie emerytalne można znaleźć w wielu towarzystwach. Zazwyczaj jednak wymagana jest minimalna składka miesięczna. Może to być na przykład 25 €. Następnie można dokonywać indywidualnych dopłat. W niektórych przypadkach od 250 lub 500 €, a w innych dopiero od 5.000 €. Warto skorzystać z pomocy kogoś, kto oferuje szeroki wybór opcji.

Takie prywatne ubezpieczenie emerytalne od razu poda Ci gwarantowaną kwotę, jaką otrzymasz wypłacając środki. Dodatkowo otrzymasz również nadwyżki, jeśli towarzystwo osiągnie dodatkowy zysk.

Po każdej dopłacie otrzymasz potwierdzenie nowej gwarantowanej wartości.

Z poważaniem,

Alexander Reibold
Makler ubezpieczeniowy
Neuburg an der Donau
Tel: 08431 901290

Napisany przez obelix

Jestem jak szalony zainteresowany firmami. Dlatego mam dość wysoki udział akcji.

Dziękuję za informacje.

Nie mam zielonego pojęcia na ten temat. A co nie jest znane rolnikowi ...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata