Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy w późniejszym wieku muszę płacić wyższe składki w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym WHEN PKV)?

Napisany przez ADMCI4
Mam 32 lata, jestem żonaty i zajmuję stanowisko kierownicze w dużej firmie.
Chciałbym wkrótce przejść z ubezpieczenia zdrowotnego publicznego na prywatne ubezpieczenie zdrowotne.
Jednak trochę obawiam się, że składki tam będą wzrastać wraz z wiekiem i że w pewnym wieku nie będę mógł wrócić do ubezpieczenia publicznego.
Czy ktoś może mi powiedzieć, jak rozwijają się składki wraz z wiekiem, czy też jest to zależne od konkretnej kasy?

Re: Czy w późniejszym wieku muszę płacić wyższe składki w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym WHEN PKV)?

Napisany przez sabine75
Cześć Philipp,
składki do prywatnej opieki zdrowotnej z pewnością wzrosną. Jednakże, według mnie, trudno jest przewidzieć, jak duży będzie ten wzrost. Korzystny rozwój składek w przeszłości nie gwarantuje podobnej stabilności w przyszłości.
Moim zdaniem o wiele ważniejsze jest zrozumienie różnic między systemami GKV i PKV. Po podjęciu rozważnej decyzji, można przejść do wyboru odpowiedniego ubezpieczyciela lub odpowiedniego pakietu.
Należy zwrócić uwagę na to, jakie świadczenia oczekuję od swojego pakietu i które świadczenia chcę opłacić samodzielnie. Nie ma pakietu, który pokryje wszystko.
Prawdopodobnie na początku zaoszczędzisz w porównaniu do składek w GKV. Te oszczędności należy jednak oszczędzić, aby zrekompensować przyszłe wzrosty składek.
Na przykład droższy pakiet zazwyczaj gromadzi więcej rezerw na starość dla Ciebie niż tani. To jednak tylko jeden z wielu czynników, które należy wziąć pod uwagę.
Wygląda na to, że dopiero zaczynasz proces poszukiwania. Skorzystaj między innymi z Internetu i literatury, aby zdać sobie sprawę, na co się godzisz w przypadku zmiany. Powrót do systemu GKV nie zawsze jest tak łatwy, jak można by przypuszczać.

Napisany przez Peter Wolnitza
Cześć,

Odpowiedź na Twoje pytanie: TAK, składki wzrosną - głównie dlatego, że prywatny ubezpieczyciel, z którym zawarłeś umowę dotyczącą określonego zakresu świadczeń, nie może po prostu skrócić tego zakresu, gdy pieniądze się skończą. Dlatego inflacja już sama w sobie powoduje wzrost składek.
Wzrost składek nie ma nic wspólnego z tym, że się starzejemy!
Jest to jedyna możliwa reakcja ubezpieczyciela na fakt, że z danego pakietu wypłacane jest więcej (świadczenia) niż wpływa (składki).
Kilka zdań na temat różnicy między GKV / PKV już napisałem w innym wątku:
Różnice między PKV / GKV

Może to już trochę pomoże Ci w pierwszych podstawowych rozważaniach. Powodzenia w Twoim projekcie!

Napisany przez Naseweis

Jestem 32-letni, mam żonę i zajmuję stanowisko kierownicze w dużej firmie.

Przypuszczam, że Pani żona jest w GKV.
Czy myślicie o dzieciach?
Jeśli po urodzeniu dzieci Pani żona zawiesi swoją pracę na pewien czas, cała rodzina musi być ubezpieczona prywatnie, lub Pani żona może pozostać jako członek dobrowolny w GKV. Jej miesięczne dochody jednak będą brane pod uwagę w 50%.
Wasze dzieci wtedy muszą być również ubezpieczone prywatnie.

Chciałbym teraz przenieść się z ubezpieczenia zdrowotnego z ustawowego do prywatnego.
Jednak trochę boję się, że składki tam będą rosły wraz z wiekiem.
Jeśli chodzi tylko o Pana samiego, nie powinno być problemów.
Od 28 roku życia jestem ubezpieczony prywatnie i zawsze oszczędzałem, ale zbudowałem to jako zabezpieczenie na starość, aby finansować swoje ubezpieczenie zdrowotne po osiągnięciu wieku emerytalnego.

Obawiam się, że wraz z wiekiem składki będą ciągle rosły i w pewnym wieku już nie będzie możliwości powrotu do ubezpieczenia ustawowego.

Czy ktoś może mi powiedzieć, jak kształtują się składki wraz z wiekiem, lub czy różnią się one między kasami?

Cześć Phillip,

dodatkowo do tekstów moich poprzedników, chciałbym dodać następujące uwagi.

Na koniec - nawet ubezpieczenie GKV staje się co roku droższe!

Pozdrowienia, N.

Napisany przez BaMi

Cześć,
Zwiększenie składek nie ma nic wspólnego z tym, że się starzejesz!

Przynajmniej tak powinno być obliczone ;-)

BaMi

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata