Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy opłaca się zawierać umowę na rentę Rister, czy lepiej szybko ją rozwiązać?

Napisany przez mx34
Witaj, Ubezpieczyłem się na emeryturę Rister w firmie ubezpieczeniowej, dzisiaj otrzymałem mój dokument ubezpieczenia. Nie jestem jednak pewien, czy skorzystałem z dobrej oferty czy też może płacę więcej, niż otrzymam. Jestem singlem, bez dzieci, jestem mężczyzną i urodziłem się w 1989 roku (22 lata temu). Moje roczne wynagrodzenie brutto wynosi 23 000,00 €. Miesięczne składki wyniosą od 01.01.2012 r. 63,84 € z rocznym dodatkiem w pierwszym roku w wysokości 354,00 €. W drugim roku otrzymałbym 154,00 € dodatku od państwa. Emerytura zacznie się 01.08.2056 r. Gwarantowana emerytura z własnych składek wynosi 187,80 €, a z państwowych dodatków 39,11 €, co daje razem 226,91 €, które otrzymam na emeryturze. Czy popełniłem błąd, ubezpieczając się w ten sposób? Czy powinienem zrezygnować? Czy istnieje lepsza alternatywa? Jestem kompletnie zagubiony w tym temacie, choć miałem dobre rozmowy z ubezpieczycielem, który wytłumaczył mi wszystko. Jednak uważam, że kwota, jaką otrzymam na emeryturze, jest dość niska w porównaniu do miesięcznych składek. Byłoby świetnie, gdyby ktoś mógł mi doradzić w tej sprawie. Pozdrowienia, mx34 Dziękuję za przeczytanie. (PS: Ślub i dzieci nie są w planach, ale z pewnością pojawią się w ciągu najbliższych lat)

Re: Czy opłaca się zawierać umowę na rentę Rister, czy lepiej szybko ją rozwiązać?

Napisany przez Graufell
Jeśli nie jesteś pewny, czy ta forma oszczędzania na emeryturę jest odpowiednia dla Ciebie, sugeruję zrezygnować w ramach okresu odstąpienia i najpierw dokładnie zapoznać się z tematem. W końcu zobowiązujesz się do swojej umowy na dziesięciolecia. Masz dopiero 22 lata, więc nie ma wielkiego znaczenia, czy poczekasz jeszcze kilka miesięcy. Dowiedz się więcej. Czy wiedziałeś, że istnieje wiele innych sposobów oszczędzania z dodatkowym wsparciem? A może świadomie zdecydowałeś się na ubezpieczenie? Na podstawie tego, co mówisz, wydaje mi się, że nie wiesz o innych możliwościach.

Napisany przez Reibold
Cześć Mx34! Dla standardowego ubezpieczenia emerytalnego ta gwarantowana renta jest bardzo atrakcyjna! Jakie to jest towarzystwo ubezpieczeniowe? Ale dlaczego twój kontrakt zaczyna się dopiero od 1.1.2012, gdy oprocentowanie gwarantowane już zostało obniżone do 1,75%? Czy nie byłoby możliwe uzyskanie 2,25%? Musiałbyś jedynie zmienić datę rozpoczęcia na 1.12.2011 i płacić jedną składkę miesięczną więcej. Ponadto powinieneś porównać nie tylko gwarantowaną rentę z innymi towarzystwami, ale także prognozę twojego dostawcy. Oprocentowanie gwarantowane nie wystarcza nawet na zrekompensowanie inflacji, ponieważ zaczyna obowiązywać dopiero po odjęciu opłat ubezpieczenia. Ważne jest więc ogólne oprocentowanie kontraktu. Czy zaproponowano Ci także alternatywne oferty oparte na funduszach akcyjnych? Przy okresie pozostałym do emerytury wynoszącym 45 lat byłoby warto o tym pomyśleć. Składka miesięczna została wyliczona z dużą rezerwą. Dzięki zwiększonej dotacji w pierwszym roku, właściwie moglibyśmy zacząć od 47,17 € i dopiero od roku 2013 zwiększyć do 63,84 €. Ogólnie rzecz biorąc, z powodu ograniczonej liczby danych trudno coś powiedzieć na temat tego, czy Riester jest odpowiedni dla Ciebie. Jednak chętnie rozmawiałbym z Tobą na ten temat. Pozdrowienia Alexander Reibold Pośrednik ubezpieczeniowy i funduszowy Neuburg an der Donau Tel: 08431 901290

Napisany przez Naseweis
Cześć Reibold, przy zawieraniu umowy do 31.12.2011 r. otrzymuje się gwarantowaną stopę procentową w wysokości 2,25%. Dotyczy to także umowy zawartej od dnia 01.01.2012 r. Pozdrowienia, N.

Napisany przez C. Andreas
mx34 pisze: Cześć, Wziąłem ubezpieczenie emerytalne Rister w jednym z towarzystw ubezpieczeniowych, dzisiaj otrzymałem mój polis. Ale teraz nie jestem pewien, czy skorzystałem z dobrej oferty, czy też płacę więcej, niż otrzymuję. Jestem singiel, nie mam dzieci, jestem mężczyzną i urodziłem się w 1989 roku (22 lata). Moje roczne wynagrodzenie brutto wynosi 23 000,00 € Miesięczne składki wynosiłyby od 01.01.2012 r. 63,84 € z rocznym dodatkiem w wysokości 354,00 € w pierwszym roku. W drugim roku otrzymałbym 154,00 € świadczeń z tytułu ubezpieczenia. Data rozpoczęcia wypłat rentowych: 01.08.2056 r. Gwarantowana renta z odprowadzonych składek wynosi 187,80 € 39,11 € z dodatkowych dopłat = 226,91 €, które otrzymam na pewno w wieku emerytalnym. Czy zrobiłem tutaj błąd, czy powinienem zrezygnować? Czy istnieje lepsza alternatywa? Jestem całkowicie zagubiony w tym temacie, miałem co prawda dobrą rozmowę z ubezpieczycielem, który dobrze mi wyjaśnił wszystko. Jednak uważam, że kwota, którą otrzymam na emeryturze, jest trochę zbyt mała w porównaniu z miesięcznymi wpłatami. Byłoby świetnie, gdyby ktoś mógł mnie doradzić w tej sprawie. Pozdrowienia, mx34 Dzięki za przeczytanie (PS: Ślub i dzieci nie są obecnie planowane, ale na pewno pojawią się w najbliższych latach)
Cześć, wprowadziłem dane do mojego kalkulatora porównawczego dla programu Riester i wynik najlepszy, jaki uzyskałem, to 236 euro gwarantowane oraz 640 euro z nadwyżkami. Dlatego prawdopodobnie Twoja oferta mieści się w górnej części rankingu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata