Re: Czy opłaca się zawierać umowę na rentę Rister, czy lepiej szybko ją rozwiązać?
Napisany przez mx34 -
- śr lis 30, 2011 4:49 pm
Witaj,
Ubezpieczyłem się na emeryturę Rister w firmie ubezpieczeniowej, dzisiaj otrzymałem mój dokument ubezpieczenia. Nie jestem jednak pewien, czy skorzystałem z dobrej oferty czy też może płacę więcej, niż otrzymam.
Jestem singlem, bez dzieci, jestem mężczyzną i urodziłem się w 1989 roku (22 lata temu). Moje roczne wynagrodzenie brutto wynosi 23 000,00 €.
Miesięczne składki wyniosą od 01.01.2012 r. 63,84 € z rocznym dodatkiem w pierwszym roku w wysokości 354,00 €.
W drugim roku otrzymałbym 154,00 € dodatku od państwa.
Emerytura zacznie się 01.08.2056 r. Gwarantowana emerytura z własnych składek wynosi 187,80 €, a z państwowych dodatków 39,11 €, co daje razem 226,91 €, które otrzymam na emeryturze.
Czy popełniłem błąd, ubezpieczając się w ten sposób? Czy powinienem zrezygnować? Czy istnieje lepsza alternatywa?
Jestem kompletnie zagubiony w tym temacie, choć miałem dobre rozmowy z ubezpieczycielem, który wytłumaczył mi wszystko. Jednak uważam, że kwota, jaką otrzymam na emeryturze, jest dość niska w porównaniu do miesięcznych składek.
Byłoby świetnie, gdyby ktoś mógł mi doradzić w tej sprawie.
Pozdrowienia, mx34
Dziękuję za przeczytanie.
(PS: Ślub i dzieci nie są w planach, ale z pewnością pojawią się w ciągu najbliższych lat)