Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Kryzys finansowy a oszczędności?!

Napisany przez vogm89
Przyjemny wieczór, jestem tutaj nowy. Dlaczego się zarejestrowałem, być może już można się domyślić po tytule. Ostatnio trochę zaoszczędziłem. To nie jest super dużo, ale dla studenta całkiem spora suma. Obecna sytuacja trochę mnie niepokoi. Nie mówiąc już o tym, że chyba nikt tak naprawdę nie rozumie tej obecnej kryzys finansowej. Ale po dzisiejszej wiadomości, że banki na całym świecie zalały rynki pieniędzmi... Cóż, wszystko wygląda na zbliżającą się inflację. Gdy myśli się jeszcze o takich krajach jak Włochy... A więc te kilka groszy, które mam... pójdzie wom-.- Co zatem robić? Wydać teraz wszystko na coś, co uważam, że mi się przyda? Czy raczej poczekać, wypić herbatę i mieć nadzieję?!^^ Już teraz serdeczne podziękowania za wszelką pomoc, która mam nadzieję, że nadejdzie. Pozdrawiam, Marian

Napisany przez 2Bolitho
Inflacja może nadejść, ale nie musi. A pieniądze nie zniknęły. Tylko siła nabywcza ;-) To, co powinieneś zrobić, zależy od Twoich celów i oczekiwań. Po co oszczędzałeś te pieniądze? Co chciałeś nimi zrobić? Wydanie ich to opcja. Ale możesz także wymienić je na złoto i srebro. To może uratować Twoją siłę nabywczą w przypadku inflacji. Zawsze nie można robić tego co jest właściwe i najlepsze. Dlatego miej odwagę, masz już właściwy instynkt.

Napisany przez Geldmann
Wartości rzeczowe, złoto, srebro, nieruchomości powinny przetrwać każdy kryzys. Z dużą ilością oszczędności można być może kupić chleb po kryzysie.

Napisany przez Schlapphut

Surowce materialne, złoto, srebro, nieruchomości powinny przetrwać każdy kryzys. Z dużą ilością oszczędności możesz być w stanie kupić sobie chleb po kryzysie.

Z takimi ogólnikowymi stwierdzeniami powinno się jednak ostrożnie obchodzić. Owszem, jest prawdą, że surowce materialne po kryzysie nadal mają wartość i nie grozi im całkowita utrata wartości. Ale nawet w przypadku tych form inwestycji można częściowo spalić swoje oszczędności. Utrata siły nabywczej, która może wynikać na przykład z obniżenia ceny złota w wyniku pęknięcia bańki spekulacyjnej, może być w niektórych przypadkach wyższa niż utrata siły nabywczej wynikająca z lekko wzrostowej inflacji. Podobnie jest z srebrem, nieruchomościami itp. i powinno się to uwzględnić podczas podejmowania decyzji inwestycyjnych.

Z poważaniem Schlapphut

Napisany przez laurentkollet
Cześć! Potrzebujesz pożyczki? Mogę udzielić pożyczki między osobami prywatnymi w wysokości, jakiej potrzebujesz z oprocentowaniem 3% od całej pożyczonej kwoty. Mój serwis jest bardzo poważny, więc skontaktuj się ze mną, jeśli potrzebujesz pożyczki i jeśli podchodzisz do tego poważnie. Skontaktuj się ze mną pod adresem e-mail: aide.finance06GMAIL.COM. Musisz odpowiedzieć na mój adres e-mail bezpośrednio na gmail.com Dziękuję

Napisany przez Dasdi1970
laurentkollet pisze: Cześć! Potrzebujesz pożyczki? Mogę udzielić pożyczki pomiędzy osobami prywatnymi w wysokości, którą potrzebujesz z oprocentowaniem 3% od całkowitej kwoty pożyczki. Mój serwis jest bardzo poważny, więc skontaktuj się ze mną, jeśli potrzebujesz pożyczki i jeśli masz na myśli poważnie. Skontaktuj się ze mną pod adresem e-mail: aide.finance06GMAIL.COM. Musisz odpowiedzieć na mój adres emailowy bezpośrednio na gmail.com Dziękuję
Super super super...

Napisany przez Marcus
Ja proponuję mieszankę inwestycji. Zainwestuj około 10-15% w złoto lub inne metale szlachetne, 10% w akcje surowców, a resztę wpłać na konto oszczędnościowe. W chwili obecnej oferuje ono średnio około 3% oprocentowania.

Napisany przez bielursula
Cześć Marian, załóż konto w Norwegii i zostaw oszczędności tam w NOK

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata