Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zrezygnować/zlikwidować taryfę BHW D4 z 1986 roku.

Napisany przez Hoppetosse
Cześć (również do Pana Christiana Andreasa),

Posiadam od 1986 umowę oszczędnościową na budowę w ramach taryfy D4 (kwota oszczędności 54 000 marek niemieckich). Obecnie powinno na niej być około 12 000 EUR (tylko z dodatkiem do wynagrodzenia). Jest to zatem nadal daleko od pełnej kwoty oszczędnościowej.

Na początku czułem się oszukany przez BHW (przekonanie uczennicy do podpisania umowy na 54 000 marek niemieckich...), następnie, kiedy oprocentowanie oszczędności spadło, pomyślałem, że może jednak dobrze było nie wypowiadać tej umowy (jak sugerowała BHW, oskarżając ich przedstawiciela o oszustwo).

Teraz mam wrażenie, że z jednej strony euro niedługo upadnie, a co gorsze, co najmniej w większości banków, gwarancja depozytowa nie ma prawnego zabezpieczenia, chciałbym więc wyciągnąć moje pieniądze z systemu, póki mają jeszcze jakąś wartość.

Według BHW pozostaje tylko wypowiedzenie umowy, co wiązałoby się z naliczeniem odsetek za wcześniejsze zakończenie w wysokości 3%. Powinienem wtedy zawrzeć nową umowę dla kontynuacji dodatkowego oszczędzania. Jednak na podstawie tego, co tutaj czytam, nie wydaje się to optymalnym rozwiązaniem.

Jakie mam możliwości w przypadku mojej umowy?

Dziękuję za wszelkie wskazówki!
(Wolałbym przekazać zaoszczędzone dzięki Państwa wskazówkom pieniądze na rzecz organizacji charytatywnej niż marnować je niepotrzebnie na BHW...)

Napisany przez obelix
Cześć,

a) Zrezygnować z umowy oszczędnościowej w odpowiednim terminie (3 miesiące?) i wypłacić całą kwotę bez potrąceń. Terminy wypowiedzenia - bez odsetek za wcześniejszą spłatę - znajdują się w warunkach TWOJEGO planu.

b) Podzielić umowę oszczędnościową na np. 12 000 euro (kwota oszczędności) i zostawić tylko kwotę około 10 euro na pozostałej części umowy. Główna umowa zostanie szybko przydzielona - LUB możesz ją wypowiedzieć zgodnie z punktem a) - i możesz zrobić z oszczędnościami i wszystkim, co się z nimi wiąże, co chcesz. Twoje środki na koncie oszczędnościowym mogą być dalej przekazywane. Zaleta: brak wydana na darmo opłat, brak nowej opłaty za otwarcie konta.

Jeśli punkt b) nie jest możliwy, zapytaj DLACZEGO i napisz to tutaj.

... wpłaty są bezpieczne w przypadku instytucji oszczędnościowych (system zamknięty). Zachowanie wartości to inna sprawa.

Napisany przez Naseweis

od 1986 r. mam umowę oszczędnościową w budownictwie typu D4 (sumę 54 000 marek niemieckich).
Obecnie powinno być na niej około 12 000 euro (tylko dzięki dodatkowym oszczędnościom pracowniczym).
Więc nadal daleko mi do całej sumy oszczędnościowej.

Na początku poczułem, że BHW oszukało mnie (sprzedając umowę na 54 000 marek niemieckich młodej uczennicy...), potem, gdy stopy procentowe spadły, pomyślałem, że może dobrze, że nie zerwałem umowy (co BHW zaproponowało, gdy zarzuciłem, że przedstawiciel mnie oszukał).

Skoro teraz mam wrażenie, że z jednej strony euro niedługo się zawali i co gorsza, przynajmniej w większości banków gwarancja depozytowa nie ma prawnego zabezpieczenia, chciałbym wypłacić swoje pieniądze z systemu, póki jeszcze mają jakąś wartość.

Według BHW pozostaje tylko zerwanie umowy, przy czym naliczone zostaną dodatkowe odsetki umowne w wysokości 3%. Musiałbym wtedy zawrzeć nową umowę na dalsze regularne oszczędności pracownicze.
Patrząc na to, co tu czytam, to nie wydaje się być optymalnym rozwiązaniem.

Jakie mam możliwości w przypadku swojej umowy?

Dziękuję za wszystkie wskazówki!
(Wolałbym przekazać pieniądze oszczędzone dzięki Państwa poradom na cel charytatywny, niż wyrzucić je niepotrzebnie BHW...)

Dlaczego wyrzucasz pieniądze BHW w błoto?

Tu najpierw zdecydowanie wymagane jest odpowiednie doradztwo!

Mojego zdania:
Podziel umowę oszczędnościową np.
Umowa 1 na kwotę 20 000 BSS z pełnym saldem,
prawdopodobnie szybko dojdzie do przypisania,
zrezygnować z kredytu i złożyć wniosek o premię.
Przy tej starej umowie prawdopodobnie nawet opłata za otwarcie zostanie zwrócona.
W dzisiejszych czasach wielu oszczędzających w budownictwie byłoby zadowolonych, gdyby mieli lokatę na 4% z bonusem.

Umowa 2 na kwotę 34 000 BSS - saldo 0
po prostu kontynuuj oszczędzanie z ustawowych środków na lokatę mieszkaniową.

Cześć,

Pozdrowienia N.

Napisany przez obelix
[cytat=Naseweis">
dlaczego rzucasz pieniędzmi do BHW?
[/cytat]
Cześć,

co skłoniło cię do tego stwierdzenia? Tylko z czystej ciekawości.

Powinno być znane, że stawki wszystkich kasy oszczędnościowej są bardzo podobne.

I nie, nie pracuję dla BHW i nie mam tam konta oszczędnościowego.

Podobnie jak w przypadku rozważenia zerwania starej umowy.

Dlatego sugeruję powyższą opcję b).

Napisany przez Naseweis

Cześć,

co skłoniło Cię do tego stwierdzenia?

To stwierdzenie pochodzi od Hoppetosse, a nie ode mnie.

Tylko z ciekawości.

Powinno być wiadome, że stawki wszystkich kas oszczędności budowlanych są bardzo podobne.

I nie, nie pracuję dla BHW i nie mam tam umowy oszczędnościowej.

Również dobrze bym się zastanowił nad wypowiedzeniem starej umowy.

Dlatego moja powyższa sugestia b).

Stare umowy BHW mają obecnie bardzo dobrą stopę zwrotu.

Mam wrażenie, że nieprawidłowo zinterpretowałeś moją poprzednią odpowiedź.

Pozdrowienia N.

Napisany przez obelix
[cytat=Naseweis">
Mam wrażenie, że nie przeczytałeś mojej poprzedniej odpowiedzi dokładnie.

Pozdrowienia, N.
[/cytat]
Przepraszam, myślę, że było to spowodowane tym, że twoje cytowanie (odpowiedź w polu cytatu) było trochę niejasne dla mnie. Wszystko w porządku.

Co skłoniło cię do tego stwierdzenia? Czysta ciekawość.

No cóż, zbierane uczucia...

- Błędne doradztwo na początku: wcisnąć uczennicy maksymalną umowę, aby zebrać pokaźną prowizję, nadal mam z tego pretensje.
- Wskazówka z 1997 roku, że umowa jest już wystarczająco stara, mogę zawsze (!) dysponować pieniędzmi, co dziś wiem, że znowu było błędnym doradztwem.
- teraz nikt nie zauważa, że podział umowy i przydział części umowy byłby możliwy, z mojego punktu widzenia znowu błędne doradztwo
- o zamkniętym systemie, który wspominał doradca z BHW. Na moje pytanie, co by się stało, gdyby wszyscy oszczędzający jednocześnie chcieli mieć swoje oszczędności, jak to jest zabezpieczone, otrzymałem odpowiedź, że jest na to fundusz gwarancyjny depozytów. I właśnie tutaj na końcu nie ma prawnego roszczenia do wypłaty (sprawdź w google Einlagensicherung Rechtsanspruch).
- BHW jest teraz Deutsche Bank, która jest światowym liderem wśród 10 lub 15 banków z toksycznymi aktywami, tutaj wspaniale pasują oszczędzone umowy oszczędnościowe i niespłacone jeszcze budynki, które stanowią wartość kredytów, aby zapełnić te luki.
- inflacja mierzona cenami żywności wynosiła ponad 4% w 2011 roku,
- wierzę, że euro i UE nie przetrwają w 2012 roku. Ale pewnie kilku banksterów jeszcze sięgnie po prywatne majątki, zapewne nawet przy pomocy BRD GmbH...

> Umowa 1 na 20 000 BSS z pełnym saldem,
> powinna zostać szybko przydzielona,
> zrezygnować z pożyczki i złożyć wniosek o bonus.
> W przypadku tej starej umowy prawdopodobnie nawet prowizja za jej zawarcie zostanie zwrócona.

> Umowa 2 na 34 000 BSS - saldo 0
> po prostu kontynuować regularne wpłaty.

Dziękuję!
Dowiem się dokładniej w tej sprawie.

Czy druga umowa będzie miała takie same warunki jak stara?

Napisany przez Naseweis

BHW jest teraz Deutsche Bank[/U], która jest światowym liderem wśród top 10 lub 15 banków z papierami śmieciowymi.

Cześć,

Gdzie to przeczytałeś?

Jak możesz przeczytać na następnej stronie internetowej,
BHW należy do grupy Postbank.

BHW Bausparkasse AG - Finansista hipoteczny Deutsche Banku

Pozdrowienia, Mądry Polaku

Cześć,
w którym serowym czasopiśmie to przeczytałeś?

czy wiesz o wielkiej, wszechwiedzącej śmietnisku? (www, szukaj w Google Deutsche Bank Postbank)

tylko jedno przykład:
Postbank: Postbank witająca Deutsche Bank

Postbank należy do Deutsche Bank

edycja: oto kolejny:
Restrukturyzacja grupy: Deutsche Bank zamienia BHW w fabrykę kredytów - Banki - Przedsiębiorstwa - Handelsblatt

Napisany przez Naseweis
Cześć Hoppetosse,

i znowu warto było skorzystać z forum.

Tak można dowiadywać się o nowościach.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez obelix

- Błędne doradztwo na początku: narzucenie uczennicy maksymalnej umowy, aby zdobyć dużą prowizję, nadal mam pretensje.

Mogę to zrozumieć. Należy zauważyć, że poza tobą nikt z nas nie był obecny podczas tej pierwszej konsultacji. W praktyce musiałem już więcej niż raz zobaczyć, jak klienci nie mogli sobie przypomnieć określonej wypowiedzi, np. że od przyszłego roku chcą wpłacać znacznie więcej pieniędzy miesięcznie. Dobrze, jeśli doradca zrobił notatkę. Jeśli chodzi naprawdę o pierwszą umowę oszczędnościową, np. na dofinansowanie zatrudnienia, a nie stoi za nią żadne inne, dodatkowe cele, to suma do oszczędzania jest znacznie za wysoka. To również by mnie zirytowało. Dzisiaj, w zależności od warunków (nie znam tego kryterium BHW!), prawdopodobnie byłbym wdzięczny za tę wysoką sumę. Z reguły stare umowy miały lepsze warunki niż dzisiejsze.

Cytat Hoppetosse

- Wskazanie w 1997 roku, że umowa jest już wystarczająco stara, mogę mieć zawsze (!) dostęp do pieniędzy, co wiem dzisiaj, że ponownie było to błędne doradztwo.

po tym, co mogę tu przeczytać, nie było to błędne doradztwo. Oznacza to, że twoja umowa wygasła i po jej rozwiązaniu (uwzględniając terminy!) masz dostęp do wpłaconych pieniędzy wraz z odsetkami. Znowu można zapytać, co i w jaki sposób doradca powiedział, i jak to zostało przez ciebie odebrane. Nie widzę jednak błędnego doradztwa.

Cytat Hoppetosse

- Na temat zamkniętego systemu również wspomniał doradca z BHW. Na moje pytanie, co by się stało, gdyby wszyscy oszczędzający chcieli jednocześnie wypłacić swoje oszczędności, jak to jest zabezpieczone, odpowiedziano, że na to jest fundusz gwarantujący depozyty. I właśnie tutaj na końcu nie ma prawnego roszczenia do wypłaty (zgłoń się do funduszu gwarantującego depozyty).

w zasadzie ma to sens. Obecnie rzadko można znaleźć bardziej bezpieczną inwestycję niż w przypadku kasy oszczędnościowej. Wszystkie kasy oszczędnościowe pływają w pieniądzach klientów. Dzieje się tak dlatego, że po pierwsze stawki procentowe na rynkach kapitałowych są bardzo korzystne, dlatego mało kredytów jest pobieranych (szczególnie stare stawki) i po drugie większość osób inwestujących oszczędności pozostawia swoje pieniądze w kasie oszczędnościowej. Stare stawki mają zazwyczaj bardzo korzystne oprocentowanie. Kasy oszczędnościowe cierpią z powodu tego nadmiaru środków i podejmują wszelkie możliwe działania, aby skłonić klientów do rozwiązania umowy. Jest to przeciwna sytuacja, większość klientów z zastosowaniem starych stawek próbuje wpłacić tam coraz więcej pieniędzy. W związku z tym więcej niż jedna kasa oszczędnościowa ograniczyła wpłaty (np. maks. 2.000 euro rocznie).

Jak już wspomniałem, byłbym wdzięczny za każdy grosz, który mógłbym trzymać w starych warunkach w kasie oszczędnościowej. Ponadto nie widzę tego rozwoju tak czarno. Dopiero wtedy będzie nam naprawdę źle, jeśli wystąpi reforma walutowa. Wtedy jednak wszystko pójdzie się gryźć.

BHW - Postbank - Deutsche Bank to stara historia ... i też mnie w ogóle nie niepokoi. W prasie można przeczytać o obecnych strajkach pracowników (BHW + Post).

Miejmy nadzieję, że będzie dobrze!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata