Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Moje ubezpieczenie emerytalne...z powodu gwarantowanego oprocentowania, proszę o pomoc!

Napisany przez Agent2212
Drodzy Państwo, najpierw życzę wszystkim miłego wieczoru. Jestem tutaj nowy i uważam, że to forum jest naprawdę bardzo dobre! Wreszcie można zrozumieć, co jest ważne w świecie finansów. *uśmiech*. Wasze zdanie lub rekomendacja są dla mnie bardzo ważne. Dlatego liczę na zdrową dyskusję, aby móc podjąć (dobrą) decyzję! Jeśli chodzi o mnie: Mam 24 lata, jestem singielką, pochodzę z Bawarii, pracuję w sektorze publicznym, zarabiam około 2600 EUR brutto, studiuję wieczorami i chciałbym w tym roku zadbać o swoje zabezpieczenie emerytalne! Ważne jest dla mnie to, że nie chcę świadczenia na rzecz bAW (ze względu na zmianę pracodawcy po studiach - chociaż nowy pracodawca musi mi je zaproponować). W innym przypadku jestem otwarta na wszystko. Dla mnie bardzo ważne są następujące elementy: elastyczna rata oszczędności, maksymalne oszczędności podatkowe z ewentualnymi dotacjami, wybór pod koniec okresu, czy chcę wypłatę jednorazową czy rentę, skłonność do ryzyka (plan oszczędnościowy w funduszach?) oraz dziedziczalność. Jeśli czegoś brakuje, proszę o informację, chętnie to uzupełnię. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie. Agent

Re: Moje ubezpieczenie emerytalne...z powodu gwarantowanego oprocentowania, proszę o pomoc!

Napisany przez Reibold
Hej Agencie 2212! Niektóre z punktów podanych przemawiają za zawarciem umowy Riester. - Kwotę oszczędnościową można w dowolnej chwili zmienić lub uzupełnić o dodatkowe wpłaty. - Twój wkład wpłacany na konto Riester obniża twój podatek, lub zostaje dofinansowany zasiłkami co najmniej. Może się zdarzyć, że w przyszłości otrzymasz również dodatek na dzieci. W zależności od pracodawcy można wpłacić nawet do 40 € do AVWL. - Możesz wykorzystać ubezpieczenia z funduszami lub plany oszczędzania w funduszach - Można odziedziczyć albo tylko oszczędzoną kwotę bez dofinansowań, albo całą kwotę poprzez przekazanie jej w ramach umowy na rzecz spadkobierców Jedyną nieco mniej korzystną decyzją byłoby dokonanie jednorazowej płatności na koniec okresu trwania umowy, ponieważ wtedy musiałbyś zwrócić dofinansowanie. Niemniej jednak coraz więcej młodych ludzi uważa to za opcję. W końcu dostali oni pieniądze bez odsetek na 40 lat i mogli pozwolić im zarabiać. Być może uważasz za negatywne to, że kontrakty Riester nie mogą działać tak spekulacyjnie jak inne, ponieważ na końcu umowy muszą co najmniej zagwarantować zwrot wpłaconych kwot. Jednak wielu klientów postrzega to również jako duże korzyści. A możesz wpłacać miesięcznie tylko do 162,17 € z dofinansowaniem. Z poważaniem Alexander Reibold Pośrednik ubezpieczeniowy i funduszowy Neuburg an der Donau Tel: 08431 901290

Napisany przez Agent2212
Cześć, najpierw dziękuję za odpowiedź. Czy chodzi tylko o emeryturę Riester? Czy są inne możliwości? Czy nie można na przykład wybrać planu oszczędnościowego Riester opartego na funduszach? Czy są inne opinie? Pozdrowienia, Agent.

Napisany przez obelix
Reibold pisze: I możesz wpłacać co najwyżej 162,17 € miesięcznie.
Witaj, jako małe uzupełnienie: Poprawna kwota to 1 946 euro rocznie. Szczególnie w pierwszym roku, czyli w roku rozpoczęcia, na przykład 1.7., można wpłacić maksymalnie 1 946 euro własnych środków (osoba samotna, bez dzieci).

Napisany przez Reibold
Dzień dobry Agencie! Oczywiście możesz również korzystać z innych form zabezpieczenia emerytalnego. Renta Riester może być dość dobrym rozwiązaniem zgodnym z Twoimi wymaganiami. Wspomniałem o funduszowym planie oszczędnościowym Riester jako jednej z możliwości. Można go na przykład znaleźć w Union Invest w Raiffeisenbanku lub w DWS w Deutsche Banku oraz u niezależnych pośredników. Podstawowe zasady dotyczące systemu Riester są takie same jak w przypadku ubezpieczeń emerytalnych. Oznacza to, że nominalnie nie można ponieść strat, ponieważ dostawca zabezpiecza część pieniędzy. W przypadku planów oszczędnościowych w funduszach nie istnieje gwarantowana stopa procentowa ani gwarantowany czynnik emerytalny. Jednakże opłaty za zawarcie umowy oraz opłaty administracyjne podczas okresu oszczędzania są znacznie niższe niż w przypadku ubezpieczeń. Najlepiej byłoby uzyskać różne oferty i zapoznać się z tematem. Jeśli zależy Ci na opcji wypłaty przed ukończeniem 62. roku życia, musisz zdecydować się na to jeszcze w 2011 roku. Pozdrawiam Alexander Reibold Pośrednik ubezpieczeniowy i funduszowy Neuburg an der Donau Tel: 08431 901290

Napisany przez Agent2212
ok.. widzę, to nie będzie łatwe :-) Muszę w ciągu najbliższych dni podjąć decyzję odnośnie podstawy mojego zabezpieczenia emerytalnego. Dla mnie jest absolutnie ważne: - Emerytura i kapitał (ewentualnie do spłaty kredytu na nieruchomość - jeszcze takiej nie mam - ale możliwe, że w przyszłości podejmę finansowanie - Aspekt podatkowy jest również ważnym instrumentem... - Jestem też skłonny do ryzyka. - Mam 24 lata. Pracownik biurowy. - Dotychczas mam zawartą polisę inwestycyjną na życie w Allianz (zawartą już miesiące temu), z rentą w wysokości 1100 € do 60. roku życia. Teraz potrzebuję pomocy... chcę stworzyć podstawę, myślę, że powinna być ona bezpieczna i pozbawiona ryzyka... wszystko inne może oczywiście wiązać się z ryzykiem... :-) Widziałem na stronie Test.de analizę, gdzie HUK 24 zajmuje drugie miejsce w tradycyjnych ubezpieczeniach emerytalnych po Debeka... Czy to mogłoby być punktem decydującym? Oczywiście, warto rozważyć Riester z korzyściami podatkowymi, ale jak wspomniałem, potrzebuję podstawy, na której będę budował wszystko inne...

Napisany przez Reibold
Dzień dobry! Z każdej Riester-Rente można wypłacić pieniądze na zakup własnej nieruchomości. Ta opcja nie zależy od produktu. Jednakże, jeśli ta możliwość jest dla Ciebie istotna, nie powinieneś zawierać umowy, w której na początku pobierane są pełne opłaty końcowe. W przeciwnym razie do 50% pierwszych 60 wpłat trafi na konto kogoś innego. Lepsze są opłaty od 4 do 5% ze wszystkich wpłat przez cały okres trwania. Wspomniane umowy, które uważa za dobre Finanztest, to te z natychmiastowym wypłaceniem opłat końcowych. Inaczej jest np. w przypadku DWS Top Rente Dynamik. Czy uważasz polisę, która inwestuje około 90% Twoich środków inwestycyjnych w obligacje rządowe, za pewną? To Twoja sprawa. Ja w aktualnym kryzysie euro raczej postawiłbym na udziały w dużych firmach jako bezpieczną bazę, czyli na plan oszczędnościowy funduszu. Ten nie ma gwarantowanego oprocentowania, ale co ci zrobią te 2,25%, jeśli pieniądz sam w sobie traci na wartości? Jeszcze dwie uwagi dotyczące renty z tytułu niezdolności do pracy, o których wspomniałeś: Warunki ubezpieczenia Allianz są odpowiednie dla większości klientów. Jednakże, wysokość renty, jaką proponują dla osoby samotnej z marzeniami o własnym domu, uważam za odważną! Czy sądzisz, że będziesz zadowolony z 1100 € brutto, gdy zaczniesz pobierać rentę z tytułu niezdolności do pracy? Odejmij od tego 17% na ubezpieczenie zdrowotne. Czy pozostałe 913 € będą wystarczające? Musisz być świadomy, że będziesz musiał zwiększyć rentę, jeśli zdecydujesz się wziąć kredyt hipoteczny. Ale w tym przypadku jest to nawet możliwe bez dodatkowych pytań zdrowotnych. Nie zalecam okresów do 60 lat. To jest jednak kwestia subiektywna. Oczywiście każdy klient dostaje to, czego chce. Rozumiem również argument, że wypłata z funduszu w wieku 60 lat mogłaby być wystarczająca do pokrycia następnych lat. Pozdrowienia Alexander Reibold

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata