Największe Polskie forum finansowe
Jeśteśmy największym Polskim forum finansowym. Znajdziesz tu masę informacji o nieruchomościach, kredytach, giełdach czy kryptowalutach.
Czytaj więcejForum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości
Globalist pisze: ... kontynuuję: jedna z DAX Deutsche Telekom AG Stopa zwrotu z 2006 roku wynosi 6,63%Musisz również wziąć pod uwagę stratę kursu. Deutsche Telekom była oczywiście ogromnym oszustwem wobec ludzi. Gdy tylko pomyślę o reklamie telewizyjnej...
Dany1 pisze: Musisz jednak wziąć pod uwagę kursowe straty. Niemiecki Telekom był prawdopodobnie oszustwem na niespotykaną skalę. Jak tylko pomyślę o reklamach telewizyjnych...Tak, Dany, masz oczywiście rację. Im niższa cena akcji, tym wyższy zysk... ale przynajmniej w przyszłym roku dywidenda zostanie skorygowana.
cybercrash pisze: Nasze wskazówki wydają się dzisiaj dosłownie wywoływać eksplozję na amerykańskim rynku nieruchomości ?? Przypadek!? A może kilku sprytnych i bogatych w kapitał już zauważyło, gdzie eksperci inwestycyjni publikują swoje fundamentalne badania?ZAJEBIŚCIE!!! :mrgreen:
kandinski pisze: Mam też wskazówkę: BFW Liegenschaften, w zeszłym roku 10,5% dywidendy i stabilny kurs.no cóż, świetna wskazówka, ale mało przydatna. A jak wygląda to w tym roku?
kandinski pisze: Duże nieruchomości mają tę zaletę, że praktycznie nie tracą na wartości i są dobrze wynajmowane.Kandinski, przepraszam, ale to kompletny nonsens. Wprowadza mnie to w szloch. Czy kiedykolwiek węszyłeś nieruchomość? Rozmiar nieruchomości naprawdę nie ma nic wspólnego z jej utratą wartości. Dużą nieruchomość można być może ekonomiczniej zarządzać, jeśli woźny musi wyczyścić dwa klatki schodowe zamiast jednej. Ale to nie jest decydujące. Ponadto nieruchomości widoczne na zdjęciach z linku są częściowo dość małe. Portfolio składa się z chaty po budynek półpiętrowy z lat 50. Zacytowane przez kandinski: Niemniej załóżmy, że wszystkie są zajęte tylko w połowie, wtedy dochód wyniesie tylko połowę... Nie do końca. Z wskaźnikiem pustostanów na poziomie 50% szybko zbankrutujesz. O zyskach możesz wtedy tylko pomarzyć. Nie masz długów? Nie płacisz odsetek? Utrzymania? Nie potrzebujesz rentowności kapitału własnego? Zacytowane przez kandinski: PS: Wartość rynkowa nie odpowiada cenie zakupu; jeśli miesza się w takiej lidze, to można liczyć na rabat :wink: Dlaczego miałbym im zrobić rabat, skoro kupują pudełko za 10 mln? Inni robią to codziennie. Duże pudełka wyglądają trochę inaczej. Są kupujący, którzy przepłacają, inni zręcznie kupują w niedowartościowanych lokalizacjach i poprawiają wizerunek. To jest właśnie cena zakupu. Ale to nie ma nic wspólnego z wartością rynkową, ponieważ chodzi o cenę sprzedaży. Wartość rynkowa zależy od cen sprzedaży uzyskiwanych przy podobnych lub zbliżonych obiektach w normalnych warunkach.
pisze: Zacytowane przez kandinski Mam też jedną wskazówkę: BFW Liegenschaften, w zeszłym roku 10,5% dywidendy i stabilny kurs. No, świetna wskazówka, ale mało pomocna. A jak to wygląda w tym roku?Jeśli zaangażuję się w akcje, muszę przede wszystkim być przekonany o ich produkcie. Jako inwestor indywidualny, wolałbym wydać pieniądze na wakacje, podróże, jedzenie, itp., niż inwestować w nieruchomości i codziennie zmagać się z problemami najemców. :lol: Gonić zaległości w płatnościach, spory między najemcami, domagania się nowych inwestycji, kosztowna konserwacja budynku. Na pewno nie leży to na ulicy. Nie znam zbyt dobrze osiągnięć firmy BFW. Nie chcę więc wydawać wyroku. To po prostu ogólny zarys z mojej strony. W tej dziedzinie mogę wydać opinię na podstawie doświadczeń w kręgu znajomych. Pozdrowienia, Rich
Globalist pisze: Oto kolejna wartość z naszych regionów: Grupa Swatch osiąga imponujące 5,6% rocznej stopy zwrotu według OnVista.W jakiej formie jest to dostarczane?
Pleitegeier pisze: Allreal: langweilig, solide, hohe Dividende (ok. 4%): do pozostawienia i dywersyfikacji, jeśli nie masz jeszcze nieruchomościW tym segmencie jeszcze lepsze wydaje mi się być SWISS PRIME. W porównaniu, które ostatnio się pojawiło, tytuł ten zajął pierwsze miejsce. Stopa zwrotu wynosi ponad 4%. Pozdrowienia, przyjacielu akcji
Na poniższym przeglądzie znajdują się wszystkie tytuły notowane na SWX i VTX (w tym poza granicami kraju).
Stopa zwrotu: 16.11.2006, oparta na ostatniej dywidendzie.
(Dane podstawowe z Cash, mogą zawierać błędy).
Przy porównywaniu należy również zwrócić uwagę, czy dywidenda jest wypłacana rocznie czy wielokrotnie.
Należy zauważyć szczególne przypadki: np. Richmont jest podawany w [url]euro
Dla szwajcarskich akcji konieczna jest kontrola w UBS lub jeszcze lepiej Aktienfuehrer (FuW).
Przykład: Golay to była dywidenda specjalna.
To również nie mówi nic o przyszłej dywidendzie.
Zwróć uwagę również na duże różnice w notowaniach zagranicznych spółek na rynkach krajowych.
Ogólnie: Dywidendy ze szwajcarskich tytułów nie są tak ekscytujące.
Pogrubione.
W tej kwestii raczej zwraca się uwagę na zagraniczne tytuły.
Nawet CIBA na chwilę obecną byłaby lepsza niż Allreal! :!:
Wykonałem tylko próbki, nie zweryfikowałem wszystkich.
W szczególności w przypadku zagranicy mogą wystąpić błędy.
Porządek:
Tytuł, Kurs (16.11.06), ostatnio wypłacona dywidenda, Data, Stopa Zwrotu w % (Yield).
GOLAY BUCHEL HLD BPGOLP42833.515.11.06SWX7.83%
E.ON AGEOA95.7775.05.06VTX7.31%
MEDIOBANCAME98.470.5823.11.06VTX6.85%
INTERSHOP HLDGIS295.5203.05.06SWX6.77%
ALLEANZA ASSAL7.260.45525.05.06VTX6.27%
LEM HLDG N165106.07.06SWX6.06%
TELECOM ITALIATLIT2.40.1427.04.06VTX5.83%
CAPITALIACPTA3.60.227.04.06VTX5.56%
ENIENI22.921.2526.10.06VTX5.45%
BANK OF IRELANDBKIR9.80.52528.07.06VTX5.36%
... i tak dalej
Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]