Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Perły dochodu

Napisany przez Globalist
Czy ktoś zna dobre perełki inwestycyjne? Zaczynam od Pfizera obecnie 0,24 dolara kwartalnie co odpowiada rocznej stopie zwrotu wynoszącej 3,45% lepsze niż każda książeczka oszczędnościowa :P

Napisany przez 2cybercrash
To nie jest tak oryginalne i nowe, Globalisto. Podobnego zdania, już wcześniej przy bardziej interesujących cenach wejścia, użytkownik rich wspomniał o Pfizerze.

Napisany przez Globalist
Ok, tego nie wiedziałem, że Rich już chwalił Pfizera jako perełkę inwestycyjną. ...będę kontynuować: jedna z firm notowanych w DAX Deutsche Telekomm AG Stopa zwrotu rocznego 6,63% w 2006 roku

Napisany przez richard100
Na drugim miejscu w skali zwrotów na DAX stoi TUI. Wykresowo wygląda to również dość korzystnie. Oznacza to, że mieli już lepsze czasy. Dobry zwrot i potencjał cenowy. Pozdrowienia Rich https://aktien.onvista.de/top-flop/index.html?ID_INDEX_NOTATION=20735&FIGURE=DIV_ YIELD&TYPE=TOP&RANGE=INTRADAY i kliknij na dochód z dywidendy.

Na razie tankowiec zbiornikowiec VLCCF wciąż wbija nos w dół do dołu fali dzięki przyjaznej tendencji cen ropy naftowej, 100 akcji po 25$ oznacza kwartalną dywidendę w wysokości 80$. (bez żadnych potrąceń, jedyna mi znana akcja z tym bonusem!) Przy obecnej cenie daje to roczną stopę zwrotu w wysokości 12,8%. Ostatnio w przypadku IMH byłem na poziomie około 8%, NEW wydaje się jeszcze bardziej interesujący, według ostatniego postu aż 19%(!). Oczywiście zawsze towarzyszy odpowiednie ryzyko kursowe lub szansa przy akcji, a czasem zdarza się, że ogłaszana jest niższa dywidenda. VLCCF kiedyś wypłacał kwartalnie nawet po 100$ na akcję przy 100 akcjach.

Napisany przez ADMCI4
Nie jestem do końca pewien... Ale gdy sortuję dochody na finanzinfo.ch, dostaję też kilka tytułów, które są znacznie lepsze od starej dobrej książeczki oszczędnościowej i także lepsze niż 3.45% z powyższego posta... A te tytuły nie wiążą się nawet z ryzykiem walutowym. Czy robię błąd w rozważaniach dotyczących dochodów z tych akcji? Pozdrowienia Techniczny

Napisany przez Dany1
Globalist pisze: ... kontynuuję: jedna z DAX Deutsche Telekom AG Stopa zwrotu z 2006 roku wynosi 6,63%
Musisz również wziąć pod uwagę stratę kursu. Deutsche Telekom była oczywiście ogromnym oszustwem wobec ludzi. Gdy tylko pomyślę o reklamie telewizyjnej...

I tu jest dobra stara NFI. Pozdrowienia Rich NovaStar Financial ogłasza pozostałe dywidendy na rok 2006 KANSAS CITY, Mo.--(BUSINESS WIRE)--11 września 2006--NovaStar Financial, Inc. (NYSE: NFI), pożyczkodawca mieszkaniowy i inwestycyjny Trust Nieruchomości Hipotecznych, ogłosił deklarację pozostałych dywidend dla akcji zwykłych i uprzywilejowanych na rok 2006. Rada Dyrektorów NovaStar ogłosiła dywidendę dla akcji zwykłych w wysokości 1,40 $ za akcję, płatną 30 listopada 2006 r. dla akcjonariuszy zarejestrowanych na dzień 20 listopada 2006 r. Ponadto Rada Dyrektorów NovaStar ogłosiła dywidendę dla akcji zwykłych w wysokości 1,40 $ za akcję, płatną 29 grudnia 2006 r. dla akcjonariuszy zarejestrowanych na dzień 19 grudnia 2006 r. NovaStar przewiduje, że te dywidendy zwykłe w pełni zaspokoją 100% dystrybucji swojego dochodu podlegającego opodatkowaniu z 2005 roku. Wypłata dywidendy zwykłej w grudniu stanowiłaby przyspieszenie płatności za czwarty kwartał. Historycznie dywidenda ta była ogłaszana w grudniu i wypłacana w styczniu. Ponadto Rada ogłosiła kwartalną dywidendę w wysokości $.55625 za akcję na uprzywilejowane akcje zwykłe Klasy C na okaziciela odsetek 8,90% NovaStara, płatną 2 stycznia 2007 roku dla posiadaczy, którzy byli zarejestrowani na dzień 5 grudnia 2006 r. O firmie NovaStar NovaStar Financial, Inc. (NYSE: NFI) to firma finansowa specjalizująca się w pochodzeniu, zakupie, inwestowaniu i obsłudze pożyczek mieszkaniowych niespełniających norm. Firma specjalizuje się w kredytach na domy jednorodzinne, dotyczących pożyczkobiorców, których wielkość kredytu, szczegóły kredytowe lub inne okoliczności wykraczają poza konwencjonalne wytyczne agencji hipotecznych. Trust Nieruchomości Hipotecznych (REIT) założony w 1996 roku, NovaStar skutecznie łączy rynki kapitałowe, ogólnokrajową sieć pośredników kredytowych i amerykańskie rodziny finansujące swoje domy. Siedziba NovaStara znajduje się w Kansas City, Missouri, a operacje kredytowe prowadzi na terenie całego kraju.

Napisany przez Globalist
Dany1 pisze: Musisz jednak wziąć pod uwagę kursowe straty. Niemiecki Telekom był prawdopodobnie oszustwem na niespotykaną skalę. Jak tylko pomyślę o reklamach telewizyjnych...
Tak, Dany, masz oczywiście rację. Im niższa cena akcji, tym wyższy zysk... ale przynajmniej w przyszłym roku dywidenda zostanie skorygowana.

Szanowny techniczny, jeśli mógłbyś zamieścić swoje obserwacje (F&W) nieco konkretniej w tej sekcji, to może już byłby dobry początek dla lepszej jakości forum? Globalist podał konkretne perełki w postaci dywidend, to było pomysłem.

Nasze wskazówki wydają się dzisiaj dosłownie sprawić, że amerykańskie Fundusze inwestycyjne (REIT) eksplodują?? Przypadek!? Czy może kilku mądrych inwestorów w końcu zauważyło, gdzie profesjonalni inwestorzy prywatni publikują swoje analizy fundamentalne?

Napisany przez Globalist
Mam jeszcze jedną z Erostoxx 50 FRANCE TELECOM S.A. W przeciwieństwie do niemieckiego odpowiednika, francuska firma powinna osiągnąć dno Akcja dodatkowo świeci imponującym rocznym zwrotem w wysokości 6,95%

Napisany przez ADMCI4
Przepraszam cybercrash, jeśli nie byłem wystarczająco klarowny. Kiedy sortuję według zwrotu na www.finanzinfo.ch, na liście pierwszych firm takich jak np. Ems-Chemie (4,7%), Züblin (4,4%), Ciba (4,4%) czy nawet Swisscom (3,9%). Wszystkie te tytuły nie są w zbyt dużej mierze zagrożone nagłym spadkiem kursu jutro, który pochłonąłby stopę dywidendy. Jeśli chodzi o stopę dywidendy, mogą one spokojnie konkurować z 3,45%, które zostały wspomniane w początkowym poście. Być może jako początkujący porównuję jabłka z gruszkami i nie mówimy o tych samych stopach zwrotu... Albo popełniam błąd w rozumowaniu. Pozdrowienia Technischer

Napisany przez Dany1
cybercrash pisze: Nasze wskazówki wydają się dzisiaj dosłownie wywoływać eksplozję na amerykańskim rynku nieruchomości ?? Przypadek!? A może kilku sprytnych i bogatych w kapitał już zauważyło, gdzie eksperci inwestycyjni publikują swoje fundamentalne badania?
ZAJEBIŚCIE!!! :mrgreen:

Napisany przez kandinski
Ja, mam też wskazówkę: BFW Liegenschaften, w ubiegłym roku 10,5% dywidendy i stabilny kurs.

Napisany przez Globalist
kandinski pisze: Mam też wskazówkę: BFW Liegenschaften, w zeszłym roku 10,5% dywidendy i stabilny kurs.
no cóż, świetna wskazówka, ale mało przydatna. A jak wygląda to w tym roku?

Napisany przez kandinski
Niezły pomysł, ale mało pomocny. A jak to wygląda w tym roku? Duże nieruchomości mają tę zaletę, że praktycznie nie tracą na wartości i są dobrze wynajęte. Załóżmy jednak, że wszystkie są zajęte tylko w połowie, wtedy zysk wyniesie tylko połowę... https://www.bfwgroup.ch/1176.0.html PS: Wartość rynkowa nie odpowiada cenie zakupu; w tej lidze można jednak liczyć na rabat :wink:

Napisany przez ADMCI4
Na NYSE takie akcje nazywa się psy dow Jonesa. Ta strona internetowa wydaje się być dość dobra. https://www.dogsofthedow.com/dogweek.htm Tytuły są duże i okazale (patrz link), a ich atrakcyjność zależy od odpowiedniej dywidendy. Są to głównie solidne inwestycje. Dla mnie są one jednak zbyt nudne. Mimo wszystko chcę jeszcze wspomnieć o 2: AT&T 4,21% Merk 3,71% G 7

Napisany przez beat
kandinski pisze: Duże nieruchomości mają tę zaletę, że praktycznie nie tracą na wartości i są dobrze wynajmowane.
Kandinski, przepraszam, ale to kompletny nonsens. Wprowadza mnie to w szloch. Czy kiedykolwiek węszyłeś nieruchomość? Rozmiar nieruchomości naprawdę nie ma nic wspólnego z jej utratą wartości. Dużą nieruchomość można być może ekonomiczniej zarządzać, jeśli woźny musi wyczyścić dwa klatki schodowe zamiast jednej. Ale to nie jest decydujące. Ponadto nieruchomości widoczne na zdjęciach z linku są częściowo dość małe. Portfolio składa się z chaty po budynek półpiętrowy z lat 50. Zacytowane przez kandinski: Niemniej załóżmy, że wszystkie są zajęte tylko w połowie, wtedy dochód wyniesie tylko połowę... Nie do końca. Z wskaźnikiem pustostanów na poziomie 50% szybko zbankrutujesz. O zyskach możesz wtedy tylko pomarzyć. Nie masz długów? Nie płacisz odsetek? Utrzymania? Nie potrzebujesz rentowności kapitału własnego? Zacytowane przez kandinski: PS: Wartość rynkowa nie odpowiada cenie zakupu; jeśli miesza się w takiej lidze, to można liczyć na rabat :wink: Dlaczego miałbym im zrobić rabat, skoro kupują pudełko za 10 mln? Inni robią to codziennie. Duże pudełka wyglądają trochę inaczej. Są kupujący, którzy przepłacają, inni zręcznie kupują w niedowartościowanych lokalizacjach i poprawiają wizerunek. To jest właśnie cena zakupu. Ale to nie ma nic wspólnego z wartością rynkową, ponieważ chodzi o cenę sprzedaży. Wartość rynkowa zależy od cen sprzedaży uzyskiwanych przy podobnych lub zbliżonych obiektach w normalnych warunkach.

pisze: Zacytowane przez kandinski Mam też jedną wskazówkę: BFW Liegenschaften, w zeszłym roku 10,5% dywidendy i stabilny kurs. No, świetna wskazówka, ale mało pomocna. A jak to wygląda w tym roku?
Jeśli zaangażuję się w akcje, muszę przede wszystkim być przekonany o ich produkcie. Jako inwestor indywidualny, wolałbym wydać pieniądze na wakacje, podróże, jedzenie, itp., niż inwestować w nieruchomości i codziennie zmagać się z problemami najemców. :lol: Gonić zaległości w płatnościach, spory między najemcami, domagania się nowych inwestycji, kosztowna konserwacja budynku. Na pewno nie leży to na ulicy. Nie znam zbyt dobrze osiągnięć firmy BFW. Nie chcę więc wydawać wyroku. To po prostu ogólny zarys z mojej strony. W tej dziedzinie mogę wydać opinię na podstawie doświadczeń w kręgu znajomych. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez kandinski
Ojej, wywołałem/a sporo dyskusji... ops: Jestem zainwestowany/a, ponieważ poznałem/am tę firmę. Obecnie również fundusze emerytalne są zainwestowane, makler ma nosa i dobre kontakty. Kilka obiektów zostało kupionych znacznie poniżej wartości rynkowej, w przeciwnym razie taka stopa zwrotu nie byłaby możliwa. Długi hipoteczne są stosunkowo niskie, ponieważ firma inwestuje pieniądze inwestorów.

Napisany przez beat
Teraz zamknę dobrze mój pysk i nie skomentuję ostatniego posta. Nie ma nic złego w zarabianiu pieniędzy na czymś, o czym się nie ma pojęcia. Ale wtedy najlepiej zostawić to w spokoju.

Napisany przez Globalist
Tutaj jeszcze jedna informacja z lokalnych terenów: Grupa Swatch według informacji z OnVista osiąga imponujący zwrot roczny w wysokości 5,6%.

Napisany przez beat
Globalist pisze: Oto kolejna wartość z naszych regionów: Grupa Swatch osiąga imponujące 5,6% rocznej stopy zwrotu według OnVista.
W jakiej formie jest to dostarczane?

Napisany przez Globalist
W formie euro na konto.

Napisany przez beta
Dziś kupiłem trochę akcji E.ON AG (EOA). Miły dywidend, chociaż raczej nie zamierzam ich długo trzymać. Spodziewam się 3-4 niepewnych tygodni, mam nadzieję, że nie jestem jedynym, kto uważa, że inwestowanie w firmy z sektora energetycznego to bezpieczna opcja :-) Chociaż nie jestem fanem firm z sektora energetycznego, ponieważ często pojawiają się tam problemy z manipulacją cenami lub przekupstwem... ale przecież nie muszę się z nimi żenić, Eon. Pozdrowienia

Napisany przez ManfredBali
Kupiłem sobie kolejny spokojny tytuł w ramach dywersyfikacji. Lloyds TSB (LLOY). Powoli posuwa się na północ. Dochód: 6.04 (dość pewny). Nie spodziewam się żadnych niespodzianek - ani w jedną, ani w drugą stronę. :wink: Od początku roku +15.84%, jeśli tak dalej pójdzie, będę zadowolony w połączeniu z dywidendą.

Cześć Manfredzie, Obejrzałem stronę internetową. Div. wygląda dobrze. Myślę, że nie kupiłeś ich na Vrtx. Bo różnica między ceną zakupu a sprzedaży jest zbyt duża. Można by to nawet nazwać kradzieżą. Pozdrowienia, Rich Akcje Lloyds TSB notowane na londyńskiej giełdzie Poniżej przedstawiono daty i kwoty dywidend Lloyds TSB, które zostały wypłacone/lub mają zostać wypłacone. Sprawozdanie pośrednie 2006: (4 października 2006) 10,7p Sprawozdanie pośrednie 2005: (5 października 2005) 10,7p Sprawozdanie roczne 2005: (3 maja 2006) 23,5p 2005: 34,2p Sprawozdanie pośrednie 2004: (6 października 2004) 10,7p Sprawozdanie roczne 2004: (4 maja 2005) 23,5p 2004: 34,2p Sprawozdanie pośrednie 2003: (8 października 2003) 10,7p Sprawozdanie roczne 2003: (5 maja 2004) 23,5p 2003: 34,2p Sprawozdanie pośrednie 2002: (9 października 2002) 10,7p Sprawozdanie roczne 2002: (7 maja 2003) 23,5p 2002: 34,2p Sprawozdanie pośrednie 2001: (10 października 2001) 10,2p Sprawozdanie roczne 2001: (1 maja 2002) 23,5p 2001: 33,7p Sprawozdanie pośrednie 2000: (11 października 2000) 9,3p Sprawozdanie roczne 2000: (2 maja 2001) 21,3p 2000: 30,6p Sprawozdanie pośrednie 1999: (13 października 1999) 8,1p Sprawozdanie roczne 1999: (3 maja 2000) 18,5p 1999: 26,6p Sprawozdanie pośrednie 1998: (9 października 1998) 6,7p Sprawozdanie roczne 1998: (5 maja 1999) 15,5p 1998: 22,2p Sprawozdanie pośrednie 1997: (10 października 1997) 5,3p Sprawozdanie roczne 1997: (1 maja 1998) 11,9p 1997: 17,2p Sprawozdanie pośrednie 1996: (10 października 1996) 4,2p Sprawozdanie roczne 1996: (1 maja 1997) 9,0p 1996: 13,2p

Cześć Rich, Zazwyczaj dokonuję zakupów na głównym rynku, w tym przypadku LSS - (głównie z uwagi na wolumen), a jak zauważyłeś: różnice na VTX są zbyt duże. Zmieniłem SFR, ale jest mi to obojętne (strata kursu?), ponieważ mam zamiar trzymać go jako inwestycję długoterminową. (obecnie +0,44%, więc kurs wymiany nie stanowi już problemu) ? Przeczytałem kiedyś analizę, według której następne dywidendy w wysokości 6% powinny być pewne. Znowu moje rozważania: 6% zwrotu plus 5% wzrostu kursu. ? Uważam to za lepsze niż obligacje. Chcę kiedyś pójść na wakacje, więc potrzebuję takich tytułów do zrównoważenia portfela: JNJ, itp.

Napisany przez ADMCI4
Allreal: nudne, solidne, wysokie dywidendy (ok. 4%): do pozostawienia i zdywersyfikowania portfela, jeśli jeszcze nie posiadasz nieruchomości

Napisany przez aktienfreund
Pleitegeier pisze: Allreal: langweilig, solide, hohe Dividende (ok. 4%): do pozostawienia i dywersyfikacji, jeśli nie masz jeszcze nieruchomości
W tym segmencie jeszcze lepsze wydaje mi się być SWISS PRIME. W porównaniu, które ostatnio się pojawiło, tytuł ten zajął pierwsze miejsce. Stopa zwrotu wynosi ponad 4%. Pozdrowienia, przyjacielu akcji

Na poniższym przeglądzie znajdują się wszystkie tytuły notowane na SWX i VTX (w tym poza granicami kraju).

Stopa zwrotu: 16.11.2006, oparta na ostatniej dywidendzie.

(Dane podstawowe z Cash, mogą zawierać błędy).

Przy porównywaniu należy również zwrócić uwagę, czy dywidenda jest wypłacana rocznie czy wielokrotnie.

Należy zauważyć szczególne przypadki: np. Richmont jest podawany w [url]euro[/url], trzeba przeliczyć.

Dla szwajcarskich akcji konieczna jest kontrola w UBS lub jeszcze lepiej Aktienfuehrer (FuW).

Przykład: Golay to była dywidenda specjalna.

To również nie mówi nic o przyszłej dywidendzie.

Zwróć uwagę również na duże różnice w notowaniach zagranicznych spółek na rynkach krajowych.

Ogólnie: Dywidendy ze szwajcarskich tytułów nie są tak ekscytujące.

Pogrubione.

W tej kwestii raczej zwraca się uwagę na zagraniczne tytuły.

Nawet CIBA na chwilę obecną byłaby lepsza niż Allreal! :!:

Wykonałem tylko próbki, nie zweryfikowałem wszystkich.

W szczególności w przypadku zagranicy mogą wystąpić błędy.

Porządek:

Tytuł, Kurs (16.11.06), ostatnio wypłacona dywidenda, Data, Stopa Zwrotu w % (Yield).

GOLAY BUCHEL HLD BPGOLP42833.515.11.06SWX7.83%

E.ON AGEOA95.7775.05.06VTX7.31%

MEDIOBANCAME98.470.5823.11.06VTX6.85%

INTERSHOP HLDGIS295.5203.05.06SWX6.77%

ALLEANZA ASSAL7.260.45525.05.06VTX6.27%

LEM HLDG N165106.07.06SWX6.06%

TELECOM ITALIATLIT2.40.1427.04.06VTX5.83%

CAPITALIACPTA3.60.227.04.06VTX5.56%

ENIENI22.921.2526.10.06VTX5.45%

BANK OF IRELANDBKIR9.80.52528.07.06VTX5.36%

... i tak dalej

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]