Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy wczesne ustalenie stałej stopy procentowej jest wiążące?

Napisany przez interactor
Szanowni Uczestnicy Forum.

Odziedziczyłem od mojej mamy mieszkanie własnościowe finansowane kredytem. Mieszkanie zostało sprzedane na dzień 30.12.2011.
Umowa o stałym oprocentowaniu również kończy się na 30.12.2011.
Regularnie wypowiedziałem kredyt z miesięcznym okresem wypowiedzenia na 30.12.2011.

Moja mama zmieniła warunki oprocentowania na okres od 01.01.2012 na podstawie porady banku już 16.08.2008.

Teraz bank domaga się opłaty za wcześniejsze wyjście z kredytu, powołując się na tę umowę kredytową zawartą w 2008 roku, i twierdzi, że w ten sposób dokonano nieodwołalnego przedłużenia umowy kredytowej, którą można rozwiązać dopiero na 30.12.2021 !!

Moje pytanie:
Czy tak nie jest, że choć umowa została zawarta, to w rzeczywistości wtedy nie rozpoczęła się nowa okres oprocentowania? Nowa umowa oprocentowania zaczyna się przecież nie wcześniej !? (Co zostało pośrednio potwierdzone przez bank odnosząc się do 30.12.2021)
Moim zdaniem nadal istnieje możliwość wypowiedzenia umowy na koniec pierwszego (nadaj nadal obowiązującego) okresu oprocentowania, czyż nie ?
Czy moje wypowiedzenie jest ważne ?

Dziękuję.

Napisany przez Naseweis
Cześć,

z Twojej wiadomości wnioskuję, że mieszkanie, umowy oraz zadłużenie zostały odziedziczone.

Jak sam/a piszesz, twoja mama już ustaliła nowe odsetki od 01.01.2012 (tak zwane zobowiązanie do terminowego spłacania).

To również jest częścią spadku.

Więc bank ma rację, a w przypadku wypowiedzenia kredytu będzie wymagana rekompensata przedterminowa.

Pozdrawiam, N.

Miałem wrażenie, że ustalenie oprocentowania na stałe stanowi część umowy, ale NIE JEST SAMĄ UMOWĄ.

Zatem (wcześnie ustalone) ustalenie o stałym oprocentowaniu wchodziłoby w życie od 01.01.2012 roku, jeśli w ogóle nadal istnieje umowa.

Niemożność złożenia zwykłego wypowiedzenia przy nadal obowiązującym ustaleniu oprocentowania na stałe właściwie tego nie dotyczy.

Dlatego w przypadku wypowiedzenia umowy podstawie odebrana jest podstawa dla umowy następczej.

W regulaminie jest wspomniana możliwość zwykłego wypowiedzenia, ale nie to, że możliwość wypowiedzenia nie istnieje, jeśli zostało już ustalone oprocentowanie na stałe na kolejny okres.

Czy dziedziczono czy nie, moim zdaniem, także moja matka nadal miałaby możliwość złożenia zwykłego wypowiedzenia na koniec okresu wiążącego oprocentowanie.

Napisany przez Naseweis

Myślałem, że ustalenie stałego oprocentowania jest częścią umowy, ale NIE JEST CAŁĄ UMOWĄ. .

Gdy zawierana jest umowa terminowa, jest to nowa umowa następcza.

Zatem ustalona (przedwcześnie) umowa stałego oprocentowania miałaby wejść w życie od 01.01.2012, jeśli umowa w ogóle nadal istnieje.

Niemożność wygaśnięcia umowy podczas trwającej umowy o stałym oprocentowaniu faktycznie praktycznie tego nie dotyczy.
Dlatego przy wypowiedzeniu umowy następczej zniknąłaby podstawa.

W Regulaminie podano możliwość zwykłego wypowiedzenia, ale nie to, że możliwość wypowiedzenia przestaje istnieć, jeśli dla kolejnego okresu ustalono już stałe oprocentowanie.

O jakiej umowie lub Regulaminie jest tutaj mowa. O umowie pierwotnej czy o nowych z ustalonym oprocentowaniem od 01.01.2012 ??

Czy dziedziczona czy nie, uważam, że moja matka nadal miałaby możliwość zwykłego wypowiedzenia na koniec okresu oprocentowania.

To zależy od umowy - jeśli przewidziano możliwość wypowiedzenia - tak. W przeciwnym razie nie.

Pozdrowienia N

Napisany przez GeorgPuetz
Istnieje umowa dotycząca kredytu długoterminowego, która obwiązuje obie strony. Ze względu na sprzedaż nieruchomości, masz prawo do wypowiedzenia umowy, a bank może nałożyć na Ciebie odszkodowanie za przedterminową spłatę - zwane tutaj odszkodowaniem za niewzięcie produktu.

Dobrze.
Do tego momentu zrozumiałem.
Zostawia to jednak interpretację małego druczku.

Zgodnie z punktem 1.1 umowy kredytowej (który został przyjęty w następnych umowach) wniosek o ponowne negocjacje warunków finansowania może być złożony wcześniej niż sześć tygodni przed lub dwa tygodnie po zakończeniu okresu wiązania oprocentowania.

W liście do mojej matki 3,5 roku przed upływem okresu oprocentowania, z zadanym terminem 12 dni (!!), została poproszona o stawienie się w oddziale banku z dowodem osobistym w celu podpisania nowej umowy o stałym oprocentowaniu.
Chociaż nie ma tu mowy o wnioskowaniu, to jest to stara, cierpiąca na depresję i niedosłysząca kobieta, żyjąca w izolacji, nie mająca pojęcia o finansach.
To mogło wywołać wrażenie, że finansowanie jej mieszkania jest zagrożone, jeśli nie zareaguje. A wtedy zostanie bez wsparcia.
Dlatego dla mnie nadal niejasne jest, czy można uznać, że warunek złożenia wniosku przez sąd został spełniony, biorąc pod uwagę skrajne rozbieżności między pozostałym czasem kredytowania a terminem podpisania umowy.

Napisany przez Naseweis

To mogłoby wywołać wrażenie, że finansowanie jej mieszkania jest zagrożone, jeśli nie zareaguje. I wtedy zostałaby bez niczego.

Co to ma teraz znaczyć ????

Po Twoim pierwszym tekście, odziedziczyłeś to mieszkanie, więc Twoja matka musiała umrzeć.

Wygląda na to, że mylisz czasy (przeszłość + teraźniejszość).

Pozdrowienia N.

1. Jesteśmy tutaj wszyscy na ty

2. Doświadczony użytkownik i ograniczony umysłowo nie wykluczają się nawzajem.
Wychodzę z tego miejsca...

Napisany przez obelix

Istnieje umowa dotycząca przedpłaconego kredytu, do której obie strony są zobowiązane. Ze względu na sprzedaż nieruchomości, masz prawo do specjalnego wypowiedzenia umowy, a bank może nałożyć na ciebie odszkodowanie za wcześniejsze wycofanie się - nazywane tu odszkodowaniem za niezaakceptowanie.

tak więc, to już wszystko wyjaśnione.

O ile zrozumiałem, umowa dotycząca przedpłaconego kredytu była już ustalona i zobowiązująca. Bank również to uwzględnił, więc w przypadku wcześniejszego rozwiązania umowy (dotyczącej przedpłaconego kredytu) będzie wymagalne odszkodowanie za wcześniejsze wycofanie się.

Napisany przez Naseweis

Znowu się wylogowuję...

cieszę się - jest tego warto podziękować.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata