Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Brokerzy online - Bezpieczni?

Napisany przez Exfrozen
Cześć, mam 20 lat i chcę handlować akcjami dla zabawy i doświadczenia. Mam do dyspozycji 1000€. Byłem w banku (Sparkasse) i wszystko mi wyjaśnili odnośnie otwarcia depozytu. Opowiedzieli mi też o S-Brokerze od Sparkasse, dzięki któremu mogę handlować online. Moje pytanie: Które brokery są bezpieczne? Czy mogę wpłacić tam moje pieniądze i wypłacić je w każdej chwili po dokonaniu handlu akcjami? Czy ktoś wie, czy aplikacje na iPhonea, takie jak np. Börse, są bezpieczne? Pozdrawiam, Arthur

Napisany przez 2Bolitho
Typowe platformy maklerskie online są relatywnie bezpieczne. Absolutne bezpieczeństwo powinieneś sobie odpuścić, jeśli chcesz pracować z pieniędzmi. Dlatego DAB Bank, Cortal Consors itp. są w porządku. Musisz porównać opłaty i znaleźć odpowiednią ofertę.

1 000 euro nie są optymalnymi warunkami startowymi. Za transakcję (kupno lub sprzedaż) zapłacisz około 1% prowizji. Czyli 2% za kupno i sprzedaż. To trzeba sobie najpierw zwrócić. Poniżej 1 000 euro w pojedynczej pozycji akcji już nie ma sensu, ponieważ prowizje stają się zbyt wysokie.
Pojedyncza pozycja akcji to duże ryzyko. Jesteś skupiony na jednym przedsiębiorstwie. A jeśli dojdzie do najgorszego scenariusza, pieniądze lub duża część z nich zniknie. Ponadto nie masz wielu strategicznych możliwości. Zazwyczaj zawsze istnieje opcja kupienia lub sprzedaży całej pozycji. W przypadku większych pozycji można także sprzedać części pozycji, aby zabezpieczyć zyski lub coś w tym rodzaju.

Jako początkujący musisz być świadomy, że będziesz musiał zapłacić cenę za naukę. Początkowy kapitał prawdopodobnie zniknie. Ale to nic nie szkodzi. W ten sposób uczysz się ważnych lekcji niezbędnych do skutecznego handlu. Możesz spróbować zdobyć te doświadczenia za pomocą handlu papierowym, czyli handlu z wirtualnym portfelem próbnym. Na pewno warto, ale oczywiście nie jest to to samo.
W każdym razie powinieneś bardziej pogłębiać się w te kwestie.

Napisany przez petethefarmer
Bolitho ma tylko zgodzić: najpierw handluj na rachunku demonstracyjnym (np. na onvista.de) i pograj trochę na papierze zanim postawisz swoje ciężko zarobione 1000 EUR. Tak prosto i fajnie, jak to może przedstawiać Sparkasse, ostatecznie to gra w pokera, chyba że specjalizujesz się w określonych dziedzinach, masz bardzo głęboką wiedzę na dany temat I być może nawet dostęp do informacji poufnych ;-) ...

Ponadto 1000 EUR na handel na giełdzie to naprawdę niewiele. Zastanów się dobrze! Możesz cieszyć się wzrostem kursu o kilka procent, ale potem musisz zapłacić opłaty i podatek od zysków kapitałowych ... na końcu nie zostaje wiele na ryzyko!

Napisany przez Exfrozen
ale na przykładzie S-broker byłoby to następujące: konto maklerskie kosztuje 2,50 € miesięcznie. Następnie cena jednej transakcji wynosi 4,50 € + 0,25% kwoty. Jeśli zainwestowałbym w ciągle rosnącą akcję (na przykład w McDonalds), to musiałbym zapłacić 2,50 € za konto + opłatę zakupu (4,50 € + 2,50 €) oraz przy sprzedaży ponownie opłaty transakcyjne w wysokości około 4,50 € + 2,50 €. Razem byłoby to 16,50 €. Podatki, o ile dobrze pamiętam, zaczynają się od zysku w wysokości 850 € rocznie. To oznacza, że zysk uzyskałbym już po wzroście o +1,65% czy mogę się mylić? Wiem, że nie będę osiągał dużego zysku, ale lepiej trzymać pieniądze w banku, jeśli i tak ich nie potrzebuję.

Napisany przez 2Bolitho

... Jeśli zainwestowałbym w ,,ciągle rosnącą akcję (np. McDonalds) ...,

i dokładnie tutaj tkwi problem. Takiego czegoś nie ma. W najwyżej można powiedzieć, że akcja w przeszłości rosła nieustannie. Prognoza na przyszłość nie jest możliwa. Ponadto firmy podlegają cyklom życiowym. Podobnie jak ludzie, firmy dorastają (rozszerzają się), potem pozostają przez kilka lat, a następnie zaczynają spadać. Czasami udaje im się przetrwać odnowienie, ale nie zawsze.

Twój rachunek nie do końca się zgadza. Gdybyś trzymał akcje McDonalds przez rok, poniosłbyś koszty w wysokości około 44,63 euro. Depozyt 30 euro i koszty zakupu i sprzedaży 14,63 euro. W przypadku McDonalds to by pasowało. Ale uwierz mi, łatwo jest znaleźć dobrą akcję dopiero po fakcie. Faktycznie mieć ją w portfelu to zupełnie inna bajka. Sprawdź, jakie akcje przyniosły w ubiegłym roku stopę zwrotu powyżej 4,5%. Dla porównania: z 5000 euro musiałbyś znaleźć tylko 5 akcji, które średnio przyniosłyby około 2%. Lub, przy większym ryzyku, jedną akcję z około 1,3% stopą zwrotu.

Sprawdź też DAB Bank lub Cortal Consors i jak one tam wszystkie się nazywają. Tam przynajmniej depozyt jest bezpłatny.

Napisany przez DayTrading
Zadaję sobie często to pytanie, jak bezpieczne jest moje pieniądze na moim rachunku papierów wartościowych. Uważam, że moje pieniądze nie są nigdzie na świecie w 100% bezpieczne. Obecnie jestem pewien, że mogę sobie pozwolić nawet na kawę na ulicy. Jeśli wystąpi inflacja, to ile będzie warta moja platforma internetowa?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata