Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Czy istnieje jeszcze tajemnica bankowa?

Napisany przez Marcus
W przeszłości tajemnica bankowa w Niemczech należała do najważniejszych osiągnięć. Jednak patrząc na fakty w tym artykule (do artykułu), wydaje się, że niewiele z niej pozostało. Coraz więcej organów ma dostęp do danych bankowych klientów i może nimi dysponować. To nie jest w porządku. Gdzie jest teraz tajemnica bankowa? Co sądzicie o tym, że coraz więcej organów może uzyskać informacje o klientach banków?

Napisany przez H.C. Pe
Niestety, wydaje się, że w pewnym stopniu jest to nieuniknione wraz z postępem technicznym i digitalizacją...

Napisany przez gavino
W ciągu ostatnich lat przepłynęły takie ilości nielegalnych pieniędzy, że zaufanie zostało wstrząśnięte. Jeśli zbyt długo działa się na granicy legalności, w końcu przychodzi rachunek. Nie podoba mi się ten myśl, ale nic na to nie poradzimy. Polityczne naciski są zbyt duże.

Napisany przez 2Escorpio
Co to takiego jest właściwie tajemnica bankowa? Właściwie nic innego jak przepustka dla oszustwa, prania brudnych pieniędzy i pieniędzy pochodzących z nielegalnych źródeł... czy się mylę?

Jeśli zarabiam 40 000 euro rocznie i prawidłowo opodatkowuję te dochody... to dlaczego Urząd Skarbowy nie mógłby sprawdzić mojego konta? Jeśli z kolei zarabiam 30 milionów rocznie i prawidłowo opodatkowuję te dochody... to czy naprawdę mam się czegoś obawiać, jeśli Urząd Skarbowy zajrzy na moje konto?

Przecież nie mogę pozwolić sobie na to, by mój sąsiad mógł zaglądać na moje konto i powiedzieć mi, że zarabiam 2 euro mniej miesięcznie niż on.

Napisany przez Thaddel
Jeśli twój sąsiad pracuje w twoim banku, albo zna kogoś, kto tam pracuje, a ten znajomy z kolei nie traktuje zbyt poważnie tajemnicy bankowej.

Napisany przez heidi81
Cytat z Wikipedii: Instytucje kredytowe mogą i muszą udzielać informacji tylko w przypadkach przewidzianych prawem oraz udostępniać określonym organom danych na ich żądanie. ..

Napisany przez 2Escorpio

Jeśli twój sąsiad pracuje w twoim banku, albo zna kogoś, kto tam pracuje, a ten znajomy nie traktuje powagi tajemnicy bankowej tak poważnie, to...

Tak jest wszędzie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata