Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Stosunek stanu konta do renty miesięcznej

Napisany przez Sputnik
Cześć,
w programie emerytalnym firmowym mam saldo konta w wysokości np. 40 000 €. Aby obliczyć z tego miesięczną emeryturę, istnieją czynniki zależne od tego, kiedy decyduje się skorzystać z wypłaty emerytury. Przykład: 40 000 € podzielone przez 200 daje miesięczną emeryturę w wysokości 200 €.

Kto może podać mi obowiązujące obecnie czynniki dla skorzystania z emerytury między 54 a 66 rokiem życia?

Pozdrawiam Sputnik

Napisany przez Naseweis

Cześć,
w ramach emerytury zawodowej mam na koncie liczbę np. 40 000 euro. Aby obliczyć z tego miesięczną rentę, istnieją czynniki, które zależą od tego, kiedy korzysta się z wypłaty renty. Przykład: 40 000 euro podzielone przez 200 daje miesięczną rentę w wysokości 200 euro.

Kto może podać mi aktualnie obowiązujące czynniki dla skorzystania z wypłaty między 54. a 66. rokiem życia?

Pozdrowienia, Sputnik
Cześć,

Co ma na celu obliczenie emerytury między 54 a 59 rokiem życia? BAV przypada nie wcześniej niż od 60. roku życia!

Ponadto obliczenie spodziewanej emerytury nie jest możliwe,
ponieważ obecnie nie są znane ani roczne stopy procentowe, udziały w zyskach ani podatek.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez Sputnik
Cześć Naseweis,

Dziękuję za odpowiedź.

W zależności od sposobu konstrukcji BV wypłata może być dokonana nawet przed ukończeniem 60. roku życia, na przykład w przypadku niezdolności do pracy. Ponadto, w moim przypadku oprocentowanie itp. jest jasno określone. Oznacza to, że mogę dokładnie śledzić stan mojego konta na najbliższe lata. Jednak tym, czego mi brakuje, jest współczynnik przeliczenia między kapitałem a rentą. I ten się zmienia w zależności od tego, kiedy renta zostanie pobrana. To było moje pytanie.
Niestety, na to jeszcze nie odpowiedziałeś.

Pozdrowienia, Sputnik

Napisany przez Reibold
Cześć Sputnik!

Nie ma ściśle określonych czynników, które byłyby narzucane wszystkim dostawcom.
Musiałbyś zapytać o czynniki swojego dostawcy usług.
Zazwyczaj są one jednak uzależnione od ewentualnych zmian w oczekiwanej długości życia. Dostawca musi więc określić czynnik dopiero krótko przed rozpoczęciem emerytury. Dlatego dokładne obliczenie oczekiwanej emerytury nie jest możliwe z góry.
Ale to nie problem. Inflacja, ostatnie dochody, czynsz lub koszty mieszkaniowe oraz wiele innych czynników, które wpływają na standard życia w wieku emerytalnym, również jeszcze nie są ustalone.

Pozdrawiam

Alexander Reibold

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata