Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Inwestycja ze sprzedaży mieszkania

Napisany przez buffalo
Cześć, może możecie mi pomóc? Moja matka (82 lata) planuje wkrótce sprzedać swoje mieszkanie i wprowadzić się do domu seniora. Pieniądze z sprzedaży (ok. 250 000 €) chciałaby ulokować tak, aby z jednej strony móc co miesiąc wypłacić określoną sumę (około 1000 €) na pokrycie kosztów domu seniora, a z drugiej strony zysk z sprzedaży również dobrze inwestować - przy czym w jej wieku nie chce podejmować żadnych ryzyk ani długich terminów inwestycyjnych. Byłoby to również niekorzystne dla ewentualnych spadkobierców, gdyby musieli czekać lata, aż pieniądze staną się dostępne. Czy moglibyście mi dać wskazówkę, jak postępować w takim przypadku w sposób najrozsądniejszy? Dziękuję bardzo!

Napisany przez 2Bolitho
Tak, biedni beneficjenci. Brzmi jak sprawa dla konta oszczędnościowego. A bank powinien po prostu przelać 1000 euro na konto bieżące każdego miesiąca.

Napisany przez Naseweis
Cześć Buffalo, Jak wysokie byłyby przychody z najmu tego wynajmowanego mieszkania własnościowego? Warto również rozważyć tę możliwość, ponieważ tutaj wartość się zachowuje. Pozdrowienia, Naseweis

Napisany przez buffalo
Muszę najpierw przeprosić, że piszę dopiero teraz. Byłem jednak w podróży przez święta! Dziękuję za Wasze odpowiedzi! Pomysł z wynajmem dalej jest dobry, o tym także myślałem. Jednak mieszkanie musiałoby zostać najpierw porządnie odnowione, a ktoś musiałby zarządzać obiektem (moja matka nie może tego zrobić samodzielnie). Z drugiej strony, potencjalny kupiec czeka już od lat. Trudne decyzje.... Lokata terminowa... ok - ale na tę kwotę? Czy może jest coś innego? Niestety, sam jestem w tej dziedzinie niedoświadczony :-( Dziękuję w każdym razie jeszcze raz!

Napisany przez EuroPaule
buffalo pisze: ..... tak, aby z jednej strony mogła co miesiąc wypłacać określoną kwotę (około 1000 €) na finansowanie piórem, a z drugiej strony dochód ze sprzedaży także był dobrze ulokowany - przy czym w jej wieku oczywiście nie chce już podejmować ryzyka i długich terminów inwestycyjnych.
Cześć, to zadanie byłoby trudne do rozwiązania nawet w normalnych czasach (bez kryzysu finansowego), ponieważ stopa zwrotu zawsze jest premią za podjęte ryzyko. Brak ryzyka = brak zwrotu, można by to określić jako podstawowe prawo inwestycji kapitałowych. Więcej na ten temat w tym artykule. Obecnie dochodzi jeszcze kryzys. Powoduje to, że nawet w dość bezpiecznych inwestycjach (np. obligacje rządowe) inflacja nie jest wyrównywana. Jesteśmy daleko od adekwatnej premii za ryzyko. Dobra rada może nie być droga, ale prawie niemożliwa. Można by było skonstruować modele myślowe, takie jak ten: 1. Kupienie ubezpieczenia emerytalnego (bezpośrednio rozpoczynającego się) za miesięczne 1000 euro z jednorazową kwotą. W ten sposób ryzyko regularnych kosztów utrzymania zostałoby wyeliminowane. 2. Resztę zainwestować w różne formy inwestycji / strategie, na przykład poprzez fundusze. Mogłyby być one łatwo rozłożone nawet w przypadku dziedziczenia. Nie wiem jednak, ile kosztowałoby takie ubezpieczenie emerytalne i czy w praktyce ma to naprawdę sens. Trzeba by to obliczyć. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Geldbaum
Cześć Buffalo,

czy temat nadal ciebie interesuje, czy już się skończył?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata