Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Kto ma prawo do otrzymania pieniędzy z ubezpieczenia na życie zabezpieczonego od ryzyka?

Napisany przez ADMCI4
Witaj,

Mamy następującą sytuację: mam 37 lat, jestem żonaty,
mam dwójkę własnych dzieci, a moja żona wniosła dziecko do małżeństwa.
Chciałbym teraz ubezpieczyć się na życie ze względu na budowę domu.
Moje pytanie dotyczy tego, kto będzie uprawniony do pieniędzy z ubezpieczenia.
Jeśli przypadkiem zarówno mnie, jak i mojej żonie coś się stanie,
to dzieci są dziedzicami i na pewno otrzymają również pieniądze
z ubezpieczenia na życie.
Czy ojciec dziecka mojej żony ma możliwość domagania się części tych pieniędzy?

Pozdrawiam, Wasi

Re: Kto ma prawo do otrzymania pieniędzy z ubezpieczenia na życie zabezpieczonego od ryzyka?

Napisany przez Naseweis
Prawo do zasiłku w razie śmierci zostanie uregulowane umownie przez Państwa z ubezpieczycielem.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez Reibold
Cześć Wasi! W zasadzie możesz wpisać do swojego ubezpieczenia dowolną osobę jako beneficjenta. Należy jednak pamiętać o podatku od spadków. Dlatego zaleca się krzyżowe zawieranie umów. Każdy z partnerów jest w swojej umowie jedyną ubezpieczoną osobą, a ubezpieczającym jest drugi partner. Twój pośrednik może Ci to dokładnie wyjaśnić. W opisanej skrajnej sytuacji biologiczny ojciec pierwszego dziecka prawdopodobnie kontynuowałby jego wychowanie. W takim przypadku mógłby naturalnie wykorzystać dziedziczone majątku dziecka na wspólne utrzymanie. Czy możesz temu zapobiec, powinieneś zapytać prawnika. Pozdrawiam Alexander Reibold Makler ubezpieczeniowy i funduszowy Neuburg an der Donau Tel: 08431 901290

Napisany przez Naseweis

W opisanym skrajnym przypadku prawdopodobnie biologiczny ojciec pierwszego dziecka kontynuowałby jego wychowanie. Następnie mógłby oczywiście wykorzystać odziedziczoną fortunę dziecka na wspólny standard życia.

Cześć,

Jak już wspomniano, ubezpieczający może regulować korzyść w przypadku śmierci w umowie.

Może to wyglądać na przykład następująco:

W przypadku śmierci ubezpieczającego uprawnioną do świadczenia w razie śmierci jest pani X.

Jeśli pani X nie żyje w dniu zgonu Ubezpieczającego, uprawnionym do świadczenia w razie zgonu jest siostra Y.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez Gerd
Podczas określania osoby uprawnionej do otrzymania świadczenia trzeba być ostrożnym. Za 10 lat nikt już o tym nie będzie pamiętał. Może się zdarzyć, że pieniądze otrzyma osoba, z którą w tym czasie się rozstałeś. Tutaj chodzi jednak o zabezpieczenie kredytu. W przypadku wątpliwości warto zdeponować umowę w banku udzielającym kredytu. Wtedy jesteś bezpieczny. Co do kwestii dziedziczenia ojca dziecka kobiety, odpowiedź może brzmieć tak, że jeśli dziecko jest pełnoletnie, biologiczny ojciec nie ma możliwości dostępu do pieniędzy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata