Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Czy ubezpieczenie może żądać naprawy samochodu?

Napisany przez ADMCI4
Ostatniego tygodnia miałem wypadek, w wyniku którego mój samochód odniósł poważne uszkodzenia. Kierowca drugiego samochodu był winny, dlatego zgłosił szkodę swojemu ubezpieczeniowi. Ubezpieczyciel ten skontaktował się ze mną i poprosił o przesłanie rachunku za naprawę. Z mojego doświadczenia wynika, że zazwyczaj najpierw przygotowywana jest wycena szkód, a następnie otrzymuje się pieniądze od ubezpieczyciela przeciwniczego, zwykle w formie czeku. Czy otrzymanie tej wiadomości oznacza, że ubezpieczyciel będzie płacił dopiero po przedstawieniu rachunku za naprawę? Czy więc samochód musi koniecznie trafić najpierw do warsztatu, a ja jestem zobowiązany do naprawy? Czy coś się zmieniło w regulacjach dotyczących szkód?

Napisany przez 2Bolitho
Możesz także wystawić rachunek za opinię. W takim przypadku nie otrzymasz jednak podatku VAT. Możesz go otrzymać tylko wtedy, gdy faktycznie się należy, na przykład przy naprawie.

Napisany przez Naseweis
BlackEye pisze: Ostatniego tygodnia miałem wypadek, w którym mój samochód doznał poważnych uszkodzeń. Kierowca drugiego samochodu był winny, dlatego to właśnie jego ubezpieczenie zgłosiło szkodę. Następnie firma ta skontaktowała się ze mną i poprosiła o przesłanie jej rachunku za naprawę. Z poprzednich lat pamiętam, że najpierw przygotowywano ekspertyzę, a potem otrzymywało się pieniądze od drugiej strony w formie czeku.
to nie jest dokładne! Przy większych szkodach można zatrudnić rzeczoznawcę do sporządzenia ekspertyzy. (zazwyczaj jest to zlecane przez twoją autoryzowaną stację obsługi). Faktem jest jednak, że ubezpieczenie przeciwnej strony musi pokryć jedynie realne koszty. Dlatego jeśli naprawa nie zostanie wykonana. Ekspertyza bez podatku VAT. Odszkodowanie za straty lub samochód zastępczy. Przy naprawie pokrywane są całkowite koszty. Bedzie oznaczać to, że ubezpieczyciel chce zapłacić dopiero po przedstawieniu rachunku za naprawę? To znaczy, że auto musi być wprowadzone do warsztatu i mam obowiązek naprawy. W razie kolejnej szkody może pojawić się później problem, jeśli naprawa nie została właściwie przeprowadzona przez warsztat samochodowy. Wtedy może nie nastąpić żadne odszkodowanie. Czy zmieniło się cokolwiek w regulacjach szkód? Nie

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata