Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Pytanie dotyczące zeznania podatkowego i samochodu służbowego

Napisany przez sebkoe
Hej, aktualnie wypełniam swoje zeznanie podatkowe za rok 2011 (za pomocą programu Wiso Steuer) i mam pytanie. U mnie wygląda to tak, mieszkam w Krefeld, mam drugie miejsce zamieszkania (moją dziewczynę) w Hilden i pracuję za Wuppertalem. Mój pracodawca udostępnia mi samochód służbowy i opodatkowuje część kosztów dojazdu w sposób ryczałtowy (15 dni x km x 0,03, o ile dobrze pamiętam). Teraz tak, że do obliczenia przebytych kilometrów brany jest dystans między drugim miejscem zamieszkania a miejscem pracy (40km), a nie między moim miejscem zamieszkania a pracą (80km). Ponieważ często jestem u swojej dziewczyny, dla mnie to ma sens, ponieważ w ten sposób moje obciążenie podatkowe miesięcznie jest niższe. Teraz nie wiem, jak to powinienem/ powinienem wpisać w zeznaniu podatkowym. Muszę podać adres pracodawcy i kilometraż do pracy. Ponieważ opodatkowuję tylko 40 km, podaję tam oczywiście tylko 40 km. Ale urząd skarbowy na pewno nie będzie głupi i zauważy, że mieszkam w Krefeld, a droga do pracy wynosi 80 km, a nie 40. Co mam teraz zrobić? Po prostu nie wpisać niczego to też nie jest rozwiązanie, ponieważ mój pracodawca już ryczałtowo coś opodatkował, co znajduje się na moim zaświadczeniu o podatku dochodowym. Jeśli teraz nic nie wpiszę, na pewno będą pytania (ponadto skutkuje to dość wysokim dopłaceniem). Czy może być im obojętne, że teoretycznie trasa nie pasuje?! Pozdrowienia i dzięki Sebastian

Re: Pytanie dotyczące zeznania podatkowego i samochodu służbowego

Napisany przez sebkoe
nikt tutaj nic nie powiedział?

Dzięki i pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata