Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Jak mogę uczynić swoje oszczędności Riester skuteczną formą emerytalnego zabezpieczenia?

Napisany przez ADMCI4
Usłyszałem, że obecnie najprostszą formą oszczędzania na emeryturę jest Rentenversicherung Riester. Jest to nieskomplikowane i w najlepszym przypadku można otrzymać wiele państwowych dotacji. Z drugiej strony słyszałem, że do tego trzeba spełnić pewne warunki, a Rentenversicherung Riester może w końcu nie być tak efektywna. Być może eksperci od emerytur na forum mogą mi doradzić, jak skorzystać z wszystkich państwowych dotacji przy tej formie inwestycji i najlepiej wykorzystać Rentenversicherung Riester jako opłacalną formę oszczędzania na emeryturę. O sobie: mam 38 lat, jestem żonaty, mam dwoje dzieci i zarabiam 3200 euro brutto. Pozdrowienia, RainerB

Re: Jak mogę uczynić swoje oszczędności Riester skuteczną formą emerytalnego zabezpieczenia?

Napisany przez Gerd
Jeśli transfer Hartz, to oboje małżonkowie. Ile zarabia Twoja żona?

Napisany przez obelix
Cześć, dla dokładniejszych obliczeń konieczna jest data urodzenia dzieci oraz dochód z poprzedniego roku (~brutto). Jeśli podany miesięczny dochód brutto wynosi 3 200 euro (rocznie około 40 000 euro), a w porównaniu do poprzedniego roku nie zmienił się znacząco, żona nie pracuje zawodowo, a obie dzieci urodziły się przed 2008 rokiem, obliczenia wyglądają następująco (wszystko rocznie!): 4% z 40 000 euro = 1 600 euro potrącone 2 podstawowe dodatki w wysokości 154 euro każdy = 308 euro potrącone 2 dodatki za dzieci w wysokości 185 euro każdy = 370 euro Własna wpłata na konto oszczędności emerytalnych męża = 922 euro Własna minimalna wpłata na konto oszczędności emerytalnych żony z pośrednim uprawnieniem = 60 euro. W tym przykładzie za 982 euro własnych wpłat państwo dodaje 678 euro dodatkowo.

Napisany przez Reibold
Chciałbym dodać, że oprócz pozyskiwania wszystkich państwowych dotacji, warto również przyjrzeć się trochę kosztom administracyjnym dostawcy. Ale proszę, nie wybierajcie po prostu najtańszego! Tuż przed rozpoczęciem emerytury można zastanowić się, czy lepiej jest skorzystać z oferowanej renty dożywotniej, czy też z rozwiązania umowy. Opcja ta skutkowałaby wypłatą zgromadzonej sumy pomniejszonej o otrzymane dotacje i ulgi podatkowe. Szczególnie w przypadku złego stanu zdrowia może to być sensowne, ponieważ renta dożywotnia w takiej sytuacji prawdopodobnie nie byłaby wypłacana zbyt długo. Z poważaniem Alexander Reibold Pośrednik ubezpieczeniowy i funduszowy Neuburg an der Donau Tel: 08431 901290

Napisany przez obelix
Reibold pisze: Bezpośrednio przed rozpoczęciem emerytury można zastanowić się, czy lepiej jest skorzystać z oferowanej renty dożywotniej czy też wypowiedzieć umowę. Wypowiedzenie umowy spowoduje wypłatę zgromadzonej sumy pomniejszonej o otrzymane dodatki i ulgi podatkowe. Szczególnie w przypadku złego stanu zdrowia może to być bardziej sensowne, ponieważ renta dożywotnia prawdopodobnie nie byłaby wypłacana przez długi czas.
... w pierwszej kolejności rozważyłbym raczej wypłatę jednorazową w wysokości 30% niż wypowiedzenie tej umowy. Czy ten fakt powinien być już uwzględniony dzisiaj (poważna choroba, zbliżająca się śmierć)? Wątpię!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata