Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy muszę opłacać prywatne ubezpieczenie zdrowotne samodzielnie?

Napisany przez ADMCI4
Cześć....

Z powodu rosnących dochodów prawdopodobnie będę mógł w przyszłym roku przejść na prywatne ubezpieczenie zdrowotne. Cieszę się z tego, ponieważ będę miał dostęp do innych świadczeń. Moim jednak dużym zmartwieniem jest to, że będę musiał sam opłacać składkę zdrowotną w przyszłości. Podczas mojego członkostwa w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym moim pracodawca pokrywał połowę składek. Czy w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym będzie podobnie, czy pracownik zostanie sam z problemem???

Pozdrowienia
Konstantin

Napisany przez Peter Wolnitza
Cześć,

Nie - nie musisz płacić sam/a:

Pracodawca również płaci połowę składki, ale maksymalnie połowę składki, jaka byłaby płatna przy pozostaniu w obowiązkowym ubezpieczeniu zdrowotnym.

Nawiasem mówiąc: w przeciwieństwie do ubezpieczenia zdrowotnego publicznego (=składka i świadczenie są regulowane przez ustawodawcę), ubezpieczenie zdrowotne prywatne (=możesz swobodnie decydować o dużych częściach pożądanego zakresu ochrony) to zupełnie inny świat:
Nie lepszy ani gorszy, nie tańszy ani droższy, po prostu inny.

Zapoznaj się (w swoim własnym interesie!) z różnicami systemowymi przed zmianą i podejmuj decyzję dopiero wtedy!

Tematy, na jakie warto zwrócić uwagę (wyciąg)
- Planowanie rodziny, ubezpieczenie rodzinne
- Pożądany zakres ubezpieczenia (około 80% oferowanych przez prywatne ubezpieczenia zdrowotne to częściowo gorsze niż obowiązkowe ubezpieczenia zdrowotne pod względem podstawowych punktów usługowych)
- Płatność składek jako emeryt
- i..i..i..

Powodzenia i pomyślnej decyzji!

Napisany przez BaMi
Cześć,

temat rozwoju składek jest również często gorąco dyskutowany. Proszę pamiętać, że podpisując taki umowę, zawierasz umowę prywatno-prawną. W odróżnieniu od ubezpieczeń publicznych, prywatne ubezpieczenie zdrowotne nie ma możliwości podejmowania działań zmniejszających koszty. Tutaj liczy się: umowa to umowa. Z jednej strony pozytywnie, jeśli chodzi o rozwój składek, ale może to się też negatywnie odbić.

Jak już wspomniał kolega: proszę dokładnie zbadać i pozyskać kilka opinii. ubezpieczenie prywatne musi pasować do indywidualnych potrzeb. Jeśli tak jest, to nic nie stoi na przeszkodzie by być szczęśliwym. Ale uważaj, gdy nie...

Więc: bądź czujny!

BaMi

Napisany przez obelix

około 80% wszystkich oferowanych przez prywatne ubezpieczenia zdrowotne (PKV) polis ma w istotnych punktach świadczeń gorsze warunki niż ubezpieczenia zdrowotne publiczne
- Płatność składek jako emeryt
- i..i..i..

Witaj Panie Wolniza,

mogę całkowicie poprzeć Pani/Pana wypowiedzi.

Osobiście od wielu lat jestem ubezpieczony w PKV i mam prośbę, czy mógłby mi Pan/Pani udzielić wyjaśnień dotyczących cytowanej wypowiedzi? Między innymi, jeśli chodzi o płatność składek jako emeryt. Dziękuję!

Napisany przez Qiam
Czy ktoś może mi powiedzieć, gdzie można dostać najtańsze prywatne ubezpieczenie zdrowotne w tym kontekście?

Napisany przez Naseweis
[cytat=Qiam">
Czy ktoś może powiedzieć mi, gdzie można znaleźć najtańsze prywatne ubezpieczenie zdrowotne w tym kontekście?
[/cytat]
nie - to niemożliwe!

ubezpieczenie zdrowotne prywatne (PKV) jest oferowane na zasadzie świadczeń, a nie ceny.

Każdy pośrednik ubezpieczeniowy, który udziela Ci żądanych informacji,
popełnia błąd doradczy.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez sabine75
Każdy pośrednik ubezpieczeniowy, który udziela Ci pożądanych informacji, popełnia błąd doradczy.

Absurd. Jeśli to tak notuję, doradzam zgodnie z potrzebami klienta. Co jest jego potrzebą, decyduje klient. Nie ma mowy o odpowiedzialności. Czy życzenia klienta zawsze są sensowne i prowadzące do celu, to zupełnie inna sprawa.

Napisany przez Naseweis

Bzdura. Jeśli protokołuję to w taki sposób, doradzam zgodnie z potrzebami klienta. Co do jego potrzeb, zawsze decyduje klient sam. Nie ma mowy o odpowiedzialności. Czy życzenie klienta zawsze jest sensowne i skuteczne, to już inna sprawa.

W takim razie po prostu odpowiedz na pytanie zadawane!

Napisany przez sabine75
Dlaczego miałbym to zrobić? Nie zajmowałem się jego pytaniem, a twoją niewybredną i błędną odpowiedzią. Błąd pozostaje błędem, nawet jeśli teraz chcesz odwrócić uwagę od własnej niekompetencji w twojej odpowiedzi. Mówisz, że udzielenie odpowiedzi na pytanie Gdzie mogę znaleźć najtańsze ubezpieczenie zdrowotne prywatne pociąga za sobą odpowiedzialność. To bzdura. Jeśli odnotowałem, że pokazałem klientowi, że tanio nie znaczy dobrze, i wymieniłem mu luki w odpowiednim planie, a on mimo to decyduje się na ten plan i podpisuje mi protokół, to jestem zwolniony z odpowiedzialności, to jest jasne jak słońce.

Napisany przez Naseweis
Cześć Sabine75,

jeśli uważasz, że moje podejście jest błędne,
nie mam z tym problemu.

Od mojej strony Qiam nie otrzyma odpowiedzi, a jeśli klient zwróciłby się do mnie z tymi argumentami, skierowałbym go do Ciebie.

Więc mam dla Ciebie radę - podaj mi adres e-mail lub numer telefonu.

Trzymam się z dala od takich zawierania umów. Nie mam na to ochoty.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez sabine75
Z takich umów trzymam się z daleka. Nie są mi one potrzebne.

Co jest dla Ciebie potrzebne, a co nie, mnie nie obchodzi. Twój pracodawca miał bardzo dobrą potrzebę zawarcia takich umów. Patrz MEG. Może powinieneś jeszcze raz krytycznie przeanalizować swoje stosunki z pracodawcą?!

Jeśli uważasz, że moje podejście jest złe,
to również nie mam z tym problemu.

I znowu przekręcasz mi słowa. Zaczyna mnie to powoli nudzić. Czy to twój sposób postępowania? Nie krytykowałem twojego podejścia, tylko fachowe braki w twojej wypowiedzi dotyczącej potencjalnych konsekwencji odpowiedzialności. I trzymam się tego. Twoja wypowiedź była co najwyżej niefortunna.

Napisany przez Naseweis
Cześć Sabine,

Jesteś na aukcji - nie mam pracodawcy.

Pozdrowienia N.

Napisany przez jus

Czy ktoś może mi powiedzieć, gdzie można dostać najtańsze prywatne ubezpieczenie zdrowotne w tym kontekście?

ten sposób myślenia spowodował nieszczęście wielu ludzi -> patrz na tanie oferty.
zawsze należy zwracać uwagę na stosunek ceny do jakości.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata