Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Jak powinny być wynagradzane nadgodziny?

Napisany przez ADMCI4
Cześć Finansowi Przyjaciele,

W naszej firmie zazwyczaj nie pracujemy w nadgodzinach, ponieważ nie należymy do branży produkcyjnej, ale do instytucji edukacyjnych.

Jednakże czasami zdarza się, że musimy zastępować kolegów i wtedy pojawiają się nadgodziny. Chciałbym wykorzystać te nadgodziny w formie wolnego, ponieważ rekompensata finansowa przy mojej klasie podatkowej 5 jest niewystarczająca.
Nasz pracodawca ignoruje tę kwestię i wypłaca mi minimalną kwotę, z której netto nie zostaje nic.

Czy istnieje jakiś przepis prawny w tej sprawie?

Z góry dziękuję.

Napisany przez 2Bolitho
Tutaj znajduje się ustawa o czasie pracy: ArbZG - nieoficjalna treść spisu treści
Dodatkowe zasady znajdują się w umowie zbiorowej lub w ewentualnych porozumieniach zakładowych.

Aktualnie nie znam jednoznacznej odpowiedzi. Przepraszam. Myślę, że najpierw należy Ci się rekompensata w postaci urlopu. Jeśli to niemożliwe, może być wypłacana. Aktualnie nie mogę dokładnie wskazać odpowiedniego fragmentu. Może być, że jest on zawarty w naszej umowie zbiorowej.

Napisany przez Birgit
Cześć,

jak dotąd, moim zdaniem, istnieje tylko ustawa obowiązująca dla praktykantów.

W umowie pracy/układzie zbiorowym pracy musi być określone, w jaki sposób będę rozliczane nadgodziny.

Moim zdaniem, prawo do wolnego odpracowania nadgodzin przysługuje tylko wtedy, gdy jest to określone w umowie.

Birgit

Napisany przez 2Bolitho
Nuż, po tym nie ma w ogóle nadgodzin:
ArbZG - poszczególny przepis
a rekompensata w postaci czasu wolnego jest zapewniona. I tak, wiem. Na pewno gdzieś jest jakaś luka, która pozwala na nadgodziny i reguluje wszystko inne. Ale w pośpiechu nie znajduję tego.

Chociaż jestem członkiem BR, to od dłuższego czasu nie musiałem zajmować się czasem pracy.

Napisany przez 2Bolitho
Byliśmy już w miarę dobrzy. Reguły dotyczące rekompensaty za nadgodziny można ustalić albo zbiorowo (umowa zbiorowa, porozumienia zakładowe) albo indywidualnie (umowa o pracę). Nadgodziny muszą być rekompensowane w każdym przypadku. Od najnowszych orzeczeń prawnych dotyczy to również pracowników AT, u których nadgodziny powinny być zrekompensowane stałą kwotą w ramach wynagrodzenia zgodnie z umową o pracę. Dodatkowe opłaty są wymagane tylko wtedy, gdy są również uzgodnione. Patrz powyżej. Jeśli nie ma porozumień, pracodawca musi się porozumieć z pracownikiem. Rekompensata może być zasadniczo w postaci czasu wolnego lub pieniędzy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata