Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zwiększyć liczbę ocen

Napisany przez Richard2511
Cześć, znalazłem tę świetną witrynę w Google. Jest świetnie, ale potrzebuję waszej pomocy. Od 2005 roku mam umowę oszczędnościową BHW na mocy 4,25 i płacę raz w miesiącu 80 euro oraz 60 euro VL, a każdego grudnia dodatkowo 1200 euro. Jak mogę zwiększyć wartość oceny? Czy miałoby to sens, zamiast wpłacać raz w grudniu 1200 euro, dokonać wpłaty co kwartał / w danym terminie 300 euro? Czy ktoś ma program, którym mogę to obliczyć?

Napisany przez obelix

Czy ktoś ma program, którym mógłbym to obliczyć?

Cześć,

Tak, to BHW. Tam każda wariantowa propozycja może zostać obliczona. Po prostu zadzwoń.

Ogólnie rzecz biorąc: im wcześniej dokonasz wpłaty, tym pozytywniej wpłynie to na wynik oceny.

Co kwartał wpłacać 300 euro (np. 15.1., 15.4., 15.7. + 15.12.) daje więcej punktów niż jednorazowo 1.200 euro na 15.12. (zawsze odnosząc się do roku roku/tego samego roku). Z kolei wpłata 1.200 euro na 15.1. da więcej punktów niż wariant kwartalny.

Dziękuję bardzo.
Teraz zastanawiam się, dlaczego doradca nie powiedział mi tego 7 lat temu?

Czy istnieje w sieci oprogramowanie podobne do tego, które ma firma BHW, aby można było samodzielnie obliczyć? Excel?
Widziałem już tę formułę, ale jest dość skomplikowana, jeśli chce się obliczyć wiele przykładów.

Napisany przez obelix

Czy gdzieś w sieci jest taki program jak ten, który ma BHW, aby można było samemu się nim pobawić? Exel?

Nie jest mi to znane i byłoby mi zbyt niespokojnie, czy jest on na bieżąco zaktualizowany.

Najlepiej zadzwoń bezpośrednio, zawsze mam najlepsze doświadczenia w ten sposób. Jeśli będą jeszcze jakieś pytania, po prostu daj znać.

Ok, w takim razie najlepiej będzie, jeśli pojadę tam w poniedziałek i zapytam.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Richard 2511, Wskaźnik oceny można również zwiększyć przez zmniejszenie sumy oszczędności budowlanych! Jednak należy przy tym wziąć pod uwagę, czy chcesz uzyskać pożyczkę, ponieważ zmniejszenie sumy oszczędności budowlanych skutkuje również zmniejszeniem prawa do pożyczki! Jeśli nie chcesz pożyczki, czyli wykorzystujesz OSP jako inwestycję oprocentowaną, musisz ustalić, czy zmniejszenie sumy oszczędności budowlanych oznacza rezygnację z premii, ponieważ w większości kas oszczędności budowlanej zmiany, które prowadzą do szybszej transzy (osiąga się to np. poprzez zwiększenie wskaźnika oceny i/lub osiągnięcie minimalnej kwoty oszczędzania poprzez zmniejszenie sumy oszczędności budowlanych) są dopuszczalne tylko wówczas, gdy zrezygnuje się z premii, czyli zwrotnej podwyższonej oprocentowania! Zadzwoniłbym do BHW w Hameln i zlecił obliczenia, które osiągną to, czego pragnę!

Napisany przez obelix

Zadzwoniłbym do BHW w Hameln i poprosił o przeprowadzenie obliczeń zgodnie z moim celem, które osiągnęłyby to, czego pragnę!

no cóż, BHW w Hameln prawie już nie istnieje. Telefon do lokalnego biura doradztwa byłby bardziej obiecujący. Zwłaszcza tam specjaliści są łatwiej dostępni niż w głównej siedzibie.

Często z tzw. infoliniami serwisowymi zaleca się ponowny kontakt z bezpośrednim partnerem lokalnym. Zadzwoń, gdziekolwiek.

Przynajmniej w przypadku starych taryf w BHW zmniejszenie kwoty oszczędności budowlanych nie skutkowało wyższą liczbą punktów wyceny. Nie mam pewności, jak sprawa wygląda obecnie. Na te pytania może odpowiedzieć tylko ktoś znający się na rzeczy.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Obelix,

jaki jest cel zwiększenia wskaźnika wyceny? Prawdopodobnie chodzi o szybsze przydziały (w niektórych kasach oszczędności mieszkaniowej dzięki temu możliwe było również poprawienie warunków przydziału, takich jak oprocentowanie i poprawa spłaty) i takie zmiany stały się możliwe także w BHW poprzez obniżenie sumy kredytu budowlanego.

Moja sugestia/wskazówka/porada była taka, że obniżenie sumy kredytu budowlanego przyczyni się do szybszego przydziału, ale zgadzam się z Państwem, tylko przedstawiciel BHW może udzielić dokładnych informacji!!!

Napisany przez obelix

was will man mit der Erhöhung der Bewertungszahl erreichen? Wohl eine schnelle Zuteilung ...

Cześć Panie Buhmann,

To jest dla mnie jasne i nie napisałem nic innego.

Czy odpowiedni taryfa na to pozwala, należy ustalić u dostawcy.

Cytat od noelmaxim

... w niektórych kasach oszczędnościowych to również było możliwe do uzyskania lepszych warunków przydziału, takich jak poprawa oprocentowania i spłata kredytu ...

to prawda, w niektórych, nawet w wielu kasach oszczędnościowych, ale być może również zależne od taryfy.

Cytat od noelmaxim

... lepsze warunki przydziału ... możliwe ... i było to również możliwe zredukowanie sumy oszczędności odnośnie BHW.

w przypadku starych taryf BHW było to zdecydowanie inaczej. Nie wiem, jak jest w przypadku obecnych i pytanej taryfy. Również to napisałem.
Być może powinienem dodać, że mowa o starych taryfach BHW sprzed około 25 lat!?

W obecnych czasach kasy oszczędnościowe cieszą się, gdy oczekujące roszczenia o pożyczkę - szczególnie z zamkniętych taryf - są wykorzystywane. Dlatego niektóre kasy próbują to uczynić bardziej atrakcyjnym i przyśpieszyć przydział w niektórych taryfach. Warunki zatwierdzone muszą na to jednak pozwalać.

Cytat od noelmaxim

... tylko przedstawiciel BHW może udzielić dokładnych informacji!!!

zgadzamy się całkowicie. Nawet gdyby istniało, nie polegałbym na modułach obliczeniowych dostępnych w internecie. Na przykład, czy uwzględnione są tam obecnie obowiązujące współczynniki oceny, musiałoby to być ponownie ustalone (u BHW).

Dziękuję jeszcze raz. Teraz wiem dużo więcej i wasza wiedza pomogła mi się rozwinąć.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata