Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Czy można żyć z transakcji giełdowych?

Napisany przez ADMCI4
Ponieważ muszę i chcę zmienić swoje życie zawodowe, obecnie zastanawiam się, co pozwoli mi dobrze żyć. Wydaje mi się, że na pierwszym miejscu stoją zawody związane z finansami. Niestety nie mam zbyt dużo pojęcia na ten temat, ale czasem słyszę, że są też osoby prywatne, które handlują na giełdzie akcjami i przy tym nieźle zarabiają. Nie wiem jednak, czy robią to tylko dodatkowo, czy to jest ich główne źródło dochodu. Kto może mi powiedzieć, czy można wyżyć z transakcji giełdowych i jak zdobyć niezbędną wiedzę?

Napisany przez 2Bolitho
Wiedza jest mniejszym problemem. Problem pojawia się w przypadku wymaganego kapitału. Załóżmy, że chcę mieć po opodatkowaniu 2000 euro miesięcznie i jednocześnie zachować siłę nabywczą przy inflacji 2,5%. W zależności od stopy zwrotu potrzebuję około następującego kapitału: - 2% zwrot = 1 680 000 euro (konieczne dodatkowe 2,5% aby zachować siłę nabywczą, czyli łączny zwrot 4,5%) - 4% = 840 000 euro - 6% = 560 000 euro - 8% = 420 000 euro Tak, z tym kapitałem to jest możliwe. Przedstawiam sobie, że zawody w dziedzinie finansów zajmują pierwsze miejsce. Wątpię w to. Obciążenie psychiczne jest ogromne. W pełni narażasz się na ryzyko i musisz zarabiać swoje pieniądze co miesiąc. Wakacje musisz sobie zasłużyć, nie ma zabezpieczenia w razie choroby. Dla przedsiębiorców firma może działać czasami sama przy pomocy pracowników. Jako inwestor jesteś całkowicie samodzielny. Do tego dochodzi radzenie sobie z stratami. Prawdopodobnie będzie również rok ze stratami. Trzeba umieć to znosić.

Napisany przez H.C. Pe
Zgadzam się z poprzednikiem. W dobrych latach życie na pewno nie jest złe, ale przypomnijmy sobie tylko 2008/2009... Każdy musi sam dla siebie zdecydować, czy chce się temu poddać.

Napisany przez 2Bolitho
H.C. Pe pisze: Zgadzam się z moim poprzednikiem. W dobrych latach na pewno nie jest to złe życie, ale spójrzmy tylko wstecz na lata 2008/2009...
Nawet wtedy wielu traderów osiągnęło doskonałe wyniki. Zarabia się również na spadających kursach. To, o czym mówię, to fakt, że nie zawsze podejmie się dobre decyzje. A złe decyzje prowadzą do niskich dochodów lub nawet strat. Tutaj rozwój rynków jest nieistotny.

Napisany przez Trading24
Samir8743675 pisze: Ponieważ z powodów zawodowych muszę i chcę dokonać zmian, obecnie zastanawiam się, na czym warto się skupić, by żyło się dobrze. Wydaje mi się, że praca w dziedzinie finansów zajmuje tu pierwsze miejsce. Niestety nie mam zbyt dużo wiedzy na ten temat, ale czasem słyszę, że są też osoby prywatne, które handlują na giełdzie akcjami i nieźle na tym zarabiają. Nie wiem jednak, czy traktują to tylko jako dodatkowe źródło dochodu, czy może to jest ich główne źródło utrzymania. Kto może mi powiedzieć, czy można żyć z inwestycji giełdowych, i jak można zdobyć niezbędną wiedzę?
Spekulacje mogą być szybkim i ekscytującym interesem, ale mogą też cię zbliżyć na skraj przepaści. Handel papierami wartościowymi (na przykład akcjami, walutami, instrumentami pochodnymi), zwłaszcza na rynku Forex, wiąże się z dużym ryzykiem. Szansa na dużą zarobkową może niemal zawsze oznaczać bardzo duże ryzyko utraty majątku, które często prowadzi do całkowitej utraty. Inwestycja na rynku papierów wartościowych wymaga wszechstronnej wiedzy na temat rynku, jego instrumentów i/lub wszechstronnej profesjonalnej porady. Wysokie zyski w przeszłości nie gwarantują podobnych wyników w przyszłości. Nigdy nie zapominaj o ryzykach związanych z handlem papierami wartościowymi!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata