Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Jaka klasa bezszkodowości zostanie mi przydzielona po wypadku?

Napisany przez ADMCI4
Zdaję sobie sprawę, że nie rozumiem już mojego ubezpieczenia samochodowego. Dopiero teraz zauważyłem, że w tym roku moje ubezpieczenie zszedło mnie o 6 klas zniżek przez brak szkód. Byłem już w klasie 15 zniżek, a teraz jestem w klasie 9. Dlaczego po małym wypadku w ciągu jednego roku schodzi się o tak wiele klas i trzeba płacić znacznie więcej? Czy nie jest bardziej typowe, że schodzi się tylko o jedną klasę? Czy takie zachowanie w stosunku do obniżki klasy jest jednakowe we wszystkich ubezpieczeniach?

Napisany przez Naseweis
nie - stawki ubezpieczenia różnią się pod względem cofnięcia.

Więc po prostu sprawdź warunki umowy.

Napisany przez BaMi
^^^ No cóż, odpowiedź była teraz dość lakoniczna.

Ogólnie rzecz biorąc, nie spada się tylko o jeden stopień. Chociaż jest prawdą, że kategorie zniżek mogą się różnić w zależności od dostawcy, często tak jednak nie jest. Spadek następuje równomiernie, niezależnie od wielkości szkody. Oznacza to, że szkoda w wysokości miliona euro jest traktowana tak samo jak błahostka w klasie SF. Dlatego ważne jest obliczenie, czy rozliczenie za pośrednictwem ubezpieczenia ma sens dla własnej kieszeni. W przypadku małych szkód jest to rzadko zalecane.

BaMi

Napisany przez Naseweis

^^^ Naja, die Antwort war ja jetzt etwas schmal.

Cześć BaMi,

Poprawne - mógłbym teraz napisać kilka stron w odpowiedzi - ale brakuje mi czasu.

Ogólnie rzecz biorąc, nie spada się tylko o jeden stopień wstecz. Owszem, jest prawdą, że regresy mogą się różnić między dostawcami, ale często tak nie jest.

Ta wypowiedź jest nieprawdziwa. Zawsze zależy to od taryfy. Nawet w tym samym towarzystwie ubezpieczeniowym istnieją różne taryfowe regresy.

Ponadto, w przypadku wielu taryf istnieje również zachowawczy zniżkowy.

Napisany przez BaMi

Ta wypowiedź jest fałszywa. Zawsze zależy to od stawki.
Nawet w tym samym towarzystwie ubezpieczeniowym istnieją różne stopnie regresji stawki.

Co dokładnie jest w tym błędne?

Napisany przez Mike Spezi
Tak, to jest mądre!

Do pytającego:

W zależności od wysokości szkody, możesz także samodzielnie ją uregulować wstecz i w ten sposób zachować dotychczasową klasę bezszkodową.

Powinieneś porównać kwotę szkody (która tutaj nie została podana) do nowej składki i jej czasu trwania do osiągnięcia starej klasy bezszkodowej. Czasami jest rozsądne samemu pokryć szkodę.

Pozdrawiam
Mike

Napisany przez Gerd
Zniżki na składki nie pomogłyby tutaj. Zazwyczaj obowiązują dopiero od NF 25. Tutaj zalecana jest ochrona bonusu. W zależności od towarzystwa i taryfy można tutaj wyrządzić szkody bez podwyższenia składki. Oczywiście, jest to dodatkowo płatne.

Napisany przez peter72
W moim ubezpieczeniu samochodu zniżka Rabattretter chyba działa dopiero od klasy SF 28.

Oczywiście istnieją różnice w systemie przenoszenia klasy bonus/malus między różnymi towarzystwami ubezpieczeniowymi. Możesz jednak spojrzeć na poniższą tabelę: klasa bezszkodowa i przeniesienie w dół w przypadku zaistnienia szkody, co pozwoli ci uzyskać ogólne pojęcie na ten temat.

Napisany przez Naseweis

W moim ubezpieczeniu samochodowym zniżka, jak mi się wydaje, obowiązuje dopiero od SF 28.

Oczywiście różnice w systemie cofania stopni zniżki są zależne od poszczególnych towarzystw. Ale możesz zobaczyć ten schemat: Klasa bezszkodowa i cofanie stopnia zniżki w przypadku szkody, żeby uzyskać ogólny przegląd.

Ale ten schemat bezszkodowości nie dotyczy wszystkich cenników ubezpieczeń.

Na przykład u nas stopień bezszkodowości 1/2 zaczyna się od 115%, a stopień 1 jest już przy 90%.

Ponadto istnieją różnice między odpowiedzialnością cywilną komunikacyjną a ubezpieczeniem dla pełnej ochrony.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata