Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak mogę wyjść z kredytów?

Napisany przez stefanobo
Cześć,

w 2004 roku zostały mi zaoferowane łącznie 3 kredyty na finansowanie mieszkania. Wszystkie 3 kredyty pochodziły od tego samego pośrednika.
Dotycząc pierwszego kredytu: Jest on w Commerzbanku i spłacany jest bezpośrednio. Procent na 10 lat jest gwarantowany, jednak nie mogę znaleźć w umowie żadnej informacji o okresie kredytowania. W umowie jest tylko napisane, że spłata kredytu może potrwać około 30 lat.

kredyty 2. i 3.: Są u AM i każdy z nich jest związany z ubezpieczeniem na życie. Oznacza to, że oba kredyty dzielą jedno ubezpieczenie na życie. Płacę tylko odsetki od kredytów miesięcznie, a spłata ma odbyć się poprzez ubezpieczenie na życie. Okres kredytowania wynosi tu 30 lat.

Wszystko zostało załatwione wtedy przez krewnego, który pracował dla Deutsche Vermögensberatung.

Chciałbym teraz wyjść z tych kredytów i najchętniej sprzedać mieszkanie.
Prawdopodobnie nikt tutaj nie będzie w stanie podać mi dokładnych wskazówek, ale być może istnieją poradnie lub doradcy, którzy mogliby mi pomóc.
W szczególności połączenie ubezpieczenia na życie i kredytu wydaje się być dość skomplikowane.

Co byście polecili?

Napisany przez obelix

To wszystko zostało zrobione wtedy przez krewnego, który pracował dla Niemieckiego Doradcy Finansowego.

Cześć,

Zacytowane przez stefanobo

Chcę teraz wyjść z kredytów i najlepiej sprzedać mieszkanie.

Co byście zalecali?

skontaktować się z wierzycielami. Jeśli nie ma czasu do 2014 r. (zakończenie okresów związanych z oprocentowaniem) anulować umowy i - najprawdopodobniej - zapłacić odszkodowanie za wcześniejszą spłatę.

Napisany przez juergen388
Cześć, po 10 latach możesz wypowiedzieć kredyty niezależnie od okresu trwania. Połączenie z ubezpieczeniem na życie ma tylko jedną korzyść, jeśli miałeś lub masz wyską stawkę podatkową, ponieważ dotyczy to starych umów, które można odliczyć składki i wypłacić je zwolnione z podatku. Przed wypowiedzeniem ubezpieczenia na życie lepiej skonsultować się ze specjalistą. Warto poczekać, aż minie 10 lat, złożyć kredyty razem, ewentualnie zatrzymać ubezpieczenie na życie. Będziesz mieć wystarczająco dużo czasu, aby skonsultować się z różnymi bankami, organizacjami konsumenckimi itp.

Napisany przez Femto
Przy okresie wiązania oprocentowania na 10 lat to raczej nieistotne. W każdym razie musisz zapłacić odszkodowanie za wcześniejszą spłatę przed 2014 rokiem. W przypadku kredytów zabezpieczonych ubezpieczeniem na życie, sprawa staje się jeszcze bardziej skomplikowana, ponieważ w przypadku wcześniejszego rozwiązania umowy ubezpieczenia na życie poniesiesz również straty.

Napisany przez obelix

Przy kredytach zabezpieczonych ubezpieczeniem na życie, sprawa staje się jeszcze bardziej skomplikowana, ponieważ w przypadku wcześniejszej rezygnacji z ubezpieczenia na życie poniesiesz dodatkowe straty.

Dlaczego ubezpieczenie na życie powinno być anulowane? Zazwyczaj nie jest to konieczne. ubezpieczenie na życie ma służyć jedynie spłacie kredytu. Jeśli kredyt ubezpieczeniowy może zostać spłacony z dochodu ze sprzedaży lub kapitału własnego, ubezpieczenie na życie zostaje uwolnione.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata