Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Bali - Zakończono limit czasu

Napisany przez ManfredBali
Kto chce doić krowę, musi się schylić (z kolekcji sentencji Renietsa) ***** Po dłuższej przerwie, wracam (jeśli mogę) ops: ***** Krótki przegląd moich ostatnich myśli i transakcji: Sprzedaż częściowa przy dobrych cenach: ACCOR, BOBST, Voegele, Swiss Re, Nestle i kilka innych, ale to już przeszłość. Więcej jako wskazówka, że ACCOR i Bobst to dobre tytuły. Może bardziej interesujące są zakupy (Tytuł Valor, EP, G/V%, Yield): Danske Bank (DANSKE), 228, +0.65%, 4.37% Cel: Inwestycja długoterminowa Deutsche Postbank (DPB), 59.42 +1.62%, 2.07% Awans w DAX, można też zostawić na dłużej. E.ON (EOA), 98.00, (-2.02%), 7.29% Trochę za wcześnie, Zakup dodatkowy po cenie 95.50 nie wyszedł. Inwestycja długoterminowa. Endesa (SPR w USD) ELE, 34.63 (+8.00%), +12.10% ? Przejęcie przez E.ON ma miejsce. ENI (ENI), 23.26 (-2.28%), +5.5% Zbyt wcześnie z pierwszą transzą, ale dokupię później. Fielmann (FIE), 37.25 (+0.38%), +5.08% Po upadku (nieco za wcześnie) zebrany. Mam okulary od Fielmanna i jestem zadowolony z obsługi. Można zostawić. Johnson (JNJ), 64.25 (-0.45%), 2.35% Trochę nudne, ale nie trzeba ich ciągle monitorować. Merck (MRK), 74.09 (+3.79%), 1.11% Pozytywnie oceniam zakup Sereno, dlatego zbieram po upadku. NIPPON Mining (5016), 819 (-4.88%), 1.54% Za wcześnie weszłem z pierwszą transzą, dokupię. Richemont (CFR), 59.05 (+0.59%), Oprocentowanie nie podane, Div. EUR 1.15 Strata kursowa zmotywowała mnie do zakupu. RIO TINTO (RIO), 25.50 (-5.61%), 1.87% Ponownie zbyt wcześnie zainwestowałem. Sprzedałem z zyskiem po 31! Tytuł długoterminowy, będę dokupować przy dalszym osłabieniu. Preferuję go przed Billitonem (największy) i XSTRATA. Solarworld (SWV), 41.65, (-7.81%), 1.3% Również zbyt wcześnie z pierwszą transzą, dokupię, raczej jako inwestycja długoterminowa (energia odnawialna), dlatego daję tu pierwszeństwo przed Conergy, który oferuje kompletniejszą ofertę, patrz na jakże nowe transakcje! Jako alternatywę rozważam również firmę Sharp na liście obserwowanych. Swissfirst (SWF), 73 (+2.74%), 2.67% U nowego pana czystości z odpowiednim zapleczem (CS, Baer, UBS) na pewno zostanie znalezione (opłacalne) rozwiązanie, bez znaczenia, czy to sprzedaż czy coś innego. Tylko średnioterminowo. Synthes (SYST), 129.30 (+3.63%), 0.57% Liczę na zysk kursowy, niesłusznie tak głęboko spadł. Total (FP), 50.60 (-0.79%), 3.19% Preferuję go przed RD, nawet jeśli obie mają teraz problemy z Rosjanami. Będę dokupywać. Jako inwestycja długoterminowa. UBS 71.30 (+2.31%), 2.18% Kupione przy spadkach. To must have w portfelu, nawet jeśli nie przepadam za braćmi. Preferuję inne banki: Mam również BBVA w portfelu (rynek w Ameryce Południowej dla hiszpańskojęzycznych klientów). CS kupiłem po 69.78 (ponad 1000 sztuk!), ponieważ istnieje potrzeba nadrobienia zaległości. Tutaj czekam na końcówkę roku (CS nadal ma zaległości i mam nadzieję na co najmniej 75 jako cel kursowy). Zuerich (ZUR) 277.50, (+5.32%) 1.57% Kupione na spadkach, plotki o fuzji mi pasują. Część trzymam jako inwestycję długoterminową. *** Jak widzicie, nie wszystkie tytuły są bardzo atrakcyjne, ale teraz kupuję tylko Jakość z dywidendą zazwyczaj. Spekulacje pozostają wyjątkiem. Stabilność polityczna, niskie ceny ropy, brak podwyżek stóp procentowych oraz brak huraganów niszczy dostawców, kopalnie i kilka innych kursów. Tutaj skupiam się na wejściu (dokupowaniu), ponieważ byłem nieco pochopny, następna transza musi być lepiej na czasie. *** Od jutra rozpoczyna się Puasa (miesiąc postu dla muzułmanów). Cały dzień: Bez jedzenia ani picia. Mam nadzieję, że będą wystarczająco osłabieni, aby dążenia dżihadystów (święta wojna) nieco zelżały. Życzę też Bushowi lepszej pamięci, kiedy grozi wojną któremuś krajowi. Przewiduję dalsze ustawianie spokoju i cen (ropy) przed wyborami w USA, aby zadowoleni Amerykanie umożliwili ponowny wybór.

Napisany przez richard100
Cześć Manfred, Dziś rano usiadłem do komputera i oto niespodzianka, Manfred is back. :lol: Miło znów Cię słyszeć i czekam na Twoje wpisy. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Simona
Cześć ManfredNa początek witaj z powrotem! Bardzo się cieszę!Pozdrowienia,Simona

Napisany przez 2cybercrash
Manfredzie, bardzo tęskniłem za Twoimi dobrze przemyślanymi postami i cieszę się, że znowu coś od Ciebie słyszę. Twoje oceny w przeglądzie w dużej mierze potwierdzam. Przypominam również o kilku innych interesujących zjawiskach, na które zwróciłeś uwagę. Na przykład CQB, Chiquita Bananas, osiągnęły 17$+ i ogólnie spadły poniżej 16$ w amerykańskim bagnie. Nadal trzymam się z zakupem za 19 i 21. Sysco, specjalista od artykułów spożywczych, zanotował handlowe zmiany kursów. To nie było szalone doświadczenie w tym roku, od maja wiele bessy. Jednak wydajność jest lepsza niż 2.25% rentowność funduszy emerytalnych. Pomimo wyzerowania starych problemów i nowych strat księgowych z amerykańskich inwestycji wartościowych. Teraz zamierzam przetrwać zanieczyszczony październik z trochę płynności w zanadrzu i z nadzieją na kurs w listopadzie/początku grudnia. Czy wartości NASDAQu przyniosą trochę ożywienia? Nadmiernie nie ważyć recesyjnego bełkotu w 2007, wiele przedsiębiorstw nie jest fundamentalnie przeważone, wzrost zysków jest nadal możliwy w niektórych branżach pomimo zbiegu amerykańskich szczytów stóp procentowych. Surowce/metal/energia z ciekawą zmiennością spowodowaną silną aktywnością funduszy, emisjami barierowymi i innym szmelcem. Bezpośrednio stawiam tutaj na akcje jakościowe z aktywnym zarządzaniem.

Napisany przez ManfredBali
Do wszystkich, bardzo dziękuję za miłe przyjęcie. Następne wpisy będę ponownie dyscyplinowanie umieszczał pod odpowiednimi tytułami.

Napisany przez Karat
Cześć Manfred Serdecznie witamy. Miło, że znowu jesteś z nami. Bardzo doceniamy Twoje wpisy! Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata