Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy Wohn-Riester obowiązuje także za granicą?

Napisany przez ADMCI4
Dobry wieczór,

od około 3 lat mam umowę Riester, na której już trochę zaoszczędziłem. Gdy przejdę na emeryturę za 20 lat i będę mógł korzystać z pieniędzy, chciałbym zgodnie z moimi obecnymi marzeniami zakupić niewielką nieruchomość w Prowansji. Czy będę mógł przenieść moje oszczędności z Riester tam, czy też wziąć tanie kredyt mieszkaniowy na tę nieruchomość za granicą na tej podstawie? Czy mogę wykorzystać te środki tylko w Niemczech, aby nie stracić państwowych dopłat?

Z poważaniem, Lavandulae

Re: Czy Wohn-Riester obowiązuje także za granicą?

Napisany przez obelix
Cześć,

tak.

Można to przeczytać na przykład tutaj:

Zmiany w 2010 roku:

Riester-Rente – Wikipedia

Należy zauważyć, że jeśli nieruchomość zostanie zakupiona w momencie rozpoczęcia emerytury (tak to zrozumiałem), to nawet możliwy kredyt budowlany nie będzie już objęty wsparciem riestera. Prawo do riestera kończy się wraz z przejściem na emeryturę. kredyt budowlany uzyskany wcześniej za pośrednictwem umowy o oszczędzaniu na cele mieszkaniowe w ramach riestera może wtedy być użyty jako zwykły kredyt budowlany.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata