Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: ubezpieczenie zdrowotne dla osób prowadzących działalność gospodarczą.

Napisany przez Peter
Cześć,

moja dziewczyna jest samozatrudnioną fotografką i ma ubezpieczenie w GKV.

Od września mieszkamy razem w jednym mieszkaniu.

Czy jest zgodne z prawem, że jej ubezpieczenie uwzględnia moją pensję do obliczenia jej składki, mimo że nie jesteśmy małżeństwem???

Dzięki za pomoc

Napisany przez Naseweis

Cześć,

Moja dziewczyna jest niezależną fotografką i jest ubezpieczona w GKV.

Od września mieszkamy razem w jednym mieszkaniu.

Czy jest zgodne z prawem, że jej ubezpieczenie uwzględnia moje wynagrodzenie przy obliczaniu jej składki, mimo że nie jesteśmy małżeństwem?

Dziękuję za pomoc

Cześć,

Przypuszczam, że dziewczyna jest ubezpieczona w GKV jako osoba samozatrudniona.

Jako osoba samozatrudniona uwzględniane jest rzeczywiste dochodzenie.
Niemniej jednak uwzględniany jest minimalny dochód.
Informacje można znaleźć na stronie internetowej www.bkk-Pfalz.de

Dochody partnera nie mają tu znaczenia.

Pozdrowienia N.

Napisany przez Peter
Tak, jest w publicznym systemie ubezpieczeń zdrowotnych, jak już wspomniano we wcześniejszym poście.Osoba, z którą rozmawiała przez telefon, powiedziała jej, że moje wynagrodzenie także odgrywa rolę...

Napisany przez Naseweis

Tak, jest w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym, jak już wspomniano w pierwszym poście.

Kobieta, z którą rozmawiała przez telefon, powiedziała jej, że również moje wynagrodzenie ma znaczenie...

Cześć Peter,

To jest brednia, którą powiedziała ta pani.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez Reibold
Cześć!

Od zmiany przepisów z 2009 r. NFZ nie musi więcej obliczać składki od osób dobrowolnie ubezpieczonych tylko od dochodów z pracy, ale od wszystkich dochodów, z których osoba ubezpieczona utrzymuje się. Obejmuje to dochody z najmu, odsetki itp. Do tego liczy się również dochód partnera zbliżonego do małżeństwa do 50% podstawy wymiaru składki.
Jeśli Twoja przyjaciółka zarabia tylko poniżej podstawy wymiaru składki, może być zobowiązana zapłacić składki aż do tego limitu. To około 650 € z ubezpieczeniem pielęgnacyjnym.

To jeden z powodów, dla których osoby samozatrudnione decydują się na prywatne ubezpieczenie.

Jako fotografka Twoja przyjaciółka mogłaby być klasyfikowana jako artystka i ubezpieczać się poprzez Künstlersozialkasse. Wtedy traktowana byłaby jak zatrudniona, a państwo pokryłoby połowę składek. Jednak działa to tylko wtedy, gdy nie jest fotografką rzemieślniczą. Jeśli odbyła naukę zawodu i zarejestrowała działalność gospodarczą, nie zostanie dopuszczona do Künstlersozialkasse.

Z pozdrowieniami

Alexander Reibold
Makler ubezpieczeniowy i funduszy
Neuburg an der Donau
Tel: 08431 901290

Napisany przez Naseweis

Dzień dobry!

Od zmiany przepisów z 2009 roku NFZ nie musi już obliczyć składki tylko od dochodów ze pracy dla dobrowolnie ubezpieczonych, ale także od wszystkich źródeł dochodów, z których ubezpieczona osoba żyje. Obejmuje to dochody z czynszów, odsetek itp. Dodatkowo wlicza się do tego dochód partnera podobnego do małżonka do 50% górnej granicy opodatkowania składek.

Dzień dobry Panie Reibold,

Ta regulacja jest mi nowa. Przydatne byłoby oznaczenie odpowiedniego paragrafu.

Dziękuję i pozdrawiam!

N.

Napisany przez Mike Spezi
Zgłoś tutaj takie same zainteresowanie informacjami jak Zarozumialec!!!!

Poprawne jest to, że wszystkie dochody dodatkowe do dochodu ze zatrudnienia, takie jak np. dochody z najmu i dzierżawy, są brane pod uwagę przy określaniu wysokości składek. Ale moim zdaniem dotyczy to tylko samej osoby ubezpieczonej.

Dlaczego powinienem ujawniać moje dochody osobie niebędącej moją małżonką, jako ubezpieczony w prywatnej służbie zdrowia??
Po prostu bym im pokazał ptaka!

Inaczej może to wyglądać w przypadku nieruchomości wynajmowanej, która należy do obojga i z której uzyskują wspólne dochody. Ale nawet ten fakt byłby dla mnie nowością.

W przeciwnym razie NFZ musiałby mnie ubezpieczyć bezpłatnie jako partnera niebędącego małżonkiem, jeśli nie mam żadnych dochodów.

pozdrowienia
mike

Napisany przez Peter
W międzyczasie dowiedziałem się trochę więcej od naszego ubezpieczenia zdrowotnego w firmie. W przypadku osób samozatrudnionych ubiegających się o obniżoną stawkę składki (taką samą jak w roku rozpoczęcia działalności) sprawdzane jest, czy warunki do tego są spełnione, między innymi również prywatna sytuacja życiowa, czyli ile pieniędzy ogółem zarabia gospodarstwo domowe. Osobiście uważam, że to raczej średnie... ponieważ wątpię, czy mogę wnioskować o podatek 3. Czy ktoś wie, jak sytuacja wygląda w przypadku małżeństwa, jeśli samozatrudniony partner ma bardzo niskie dochody? Czy istnieje możliwość dołączenia do GKV przez partnera normalnie pracującego?

Napisany przez Reibold
Cześć!

Właśnie wyszukałem dla wszystkich fragment ustawy, na którą powołuje się GKV:

Cytat z:
SGB V § 240 (4)
Związek Krajowych Funduszy Zdrowotnych (Spitzenverband Bund der Krankenkassen) określa warunki, na jakich przy dochodzeniu składek od osób samozatrudnionych głównym zawodem należy jako podstawę przyjąć niższe dochody, ale co najmniej sześćdziesiątą część miesięcznego dochodu podstawowego. Należy uwzględnić przede wszystkim majątek członka, a także dochody i majątek osób żyjących z członkiem w gospodarstwie domowym.

Przyjmuje się to w przypadku, gdy osoba samozatrudniona ma niższe dochody niż minimalną kwotę składki, którą domyślnie ustaliłby fundusz zdrowia, dlatego składają wniosek o obniżenie składki.

Ślub nie zmienia tego faktu. O ile oczywiście żona zarabia mniej niż 365 € miesięcznie. W takim przypadku może bezpłatnie dołączyć do Twojego ubezpieczenia rodzin, jeśli Ty sam jesteś ubezpieczony w GKV.

Z poważaniem

Alexander Reibold

Napisany przez Mike Spezi
Dziękuję Reibold, to ma sens, gdy zastanawia się nad wymaganą minimalną składką do GKV. W przeciwnym razie to bezsensowne. Pozdrowienia, Mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata